Ferie hvor meningen gror

For deltagerne på Impacts ture til Honduras er ferie lig med arbejde og fodbold blandt gadebørn.Badeferie, backpacker-turisme og bibelcamping bliver skiftet ud med fattigdom, bandekriminalitet og gadebørn, når de tre Impact Summer Teams rejser til Honduras for at lave hjælpearbejde. En anderledes opskrift på ferie, hvor man kommer backstage i en anden kultur og tæt på børn i nød. Lone Knudsen skal af sted på Impact Summer Team for første gang. I 2007 var hun volontør på slumkvarter-projektet Genesis, men hun har ikke fået nok:
”Arbejdet for gadebørn giver så meget mening, og det er en befrielse at komme væk fra selvrealiserings-trenden herhjemme. At glemme sig selv for at kæmpe for en sag – det glæder jeg mig til!”

Jeg vil ikke lukke øjnene for nød

Lone skal deltage på SummerCamp-teamet, som bl.a. skal lave sommerlejr for gadebørn og kreative workshops på et fattigt børnehjem. Hun håber, turen vil give ny næring til den ild, som hun blev grebet af, da hun var ude som frivillig for Impact. For når man bor i velfærdssamfund Danmark, kan man hurtigt blive lullet i søvn af X Factor, Ipods og tester på Facebook. Man bliver mere optaget af at forbruge end at blive brugt:
”Ilden skal holdes ved lige! Denne særlige følelse, man får, når man forstår, der er brug for ens hjælp og kærlighed. Og så er det jo fedt at tage af sted med et team, så man har nogen at dele oplevelserne med, når man er hjemme igen.”

Guds dagsorden føles nær

Da Lone arbejdede som volontør, blev hun inspireret af de lokale medarbejdere og deres værdier. Hun oplevede en anden måde at være kristen på, som bragte hende tættere på Gud:
”De kristne i Honduras er bedre til at lægge deres liv i Guds hænder og stoler mere på ham. Måske fordi Gud ofte er deres eneste mulighed og håb. Og så tjener de Gud ved at tage sig af dem, som har brug for det. Det gør vi ikke så meget herhjemme. Vi sidder mest og hygger os til de kristne møder. Vi har meget at lære af honduranerne.”

Globale venskaber

Stephan Boll tager for fjerde gang på Impact Summer Team, og i år som teamleder for SoccerCamp, der skal lave fodboldskole for gadebørn i et slumkvarter:
”Jeg bliver ved med at vende tilbage til Honduras pga. menneskene der, som jeg vil møde igen. Egentlig kunne jeg jo lige så godt rejse selv, men som team kan du udrette flere ting. Fx lave en fodboldskole. En helt unik oplevelse, som jeg ikke kunne skabe alene.”

Giver gode oplevelser

Stephan har deltaget i mange projekter på forskellige team, og sidste år var han med til at bygge en forhindringsbane på et børnehjem. Den har børnene stor glæde af at lege på, og samtidig kan den bruges til øvelser for børn med motoriske vanskeligheder. Som Stephan fastslår, kan man ikke redde verden på 3 uger, men man kan godt gøre noget:
”Når vi tager af sted, er børnene lige så fattige som før, men forhåbentlig er de blevet rigere på gode oplevelser, som de kan glæde sig over. Og så håber jeg at kunne være en rollemodel for nogle af gadedrengene, som ikke har andre at se op til.”

Flere fluer med et smæk

Det sætter livet i perspektiv at se de mange problemer, der er et andet sted i verden, mener Stephan. Impact Summer Team udvider derfor ens horisont, og man får nogle helt særlige oplevelser, som man ikke kan få på andre typer ferier. På samme tid er Impact Summer Team også eventyr, fedt fællesskab og tonsvis af sjov. Stephan fastslår:
”Turene skaber masser af glæde både for børnene, de ansatte på projekterne og teamdeltagerne. Jeg ville ikke tage derned, hvis det ikke også var sjovt!”