KUNST-TEMA
Edith hengav sig til kunsten – og til Gud

Edith Mørkøre fra Færøerne besluttede for to år siden at droppe sit gode job som butiksleder for at dyrke sine kreative interesser.Edith har, siden hun var helt ung, haft evner og en brændende lyst til at male og skabe med hænderne.

”Umsorgan” eller Omsorg hedder dette maleri af Edith Mørkøre.

Derfor var det også ganske naturligt for Edith at komme i lære som handelselev i Panduro Hobby i Torshavn. Efter at hun som 20-årig var udlært, fik hun stillingen som leder i Panduro Hobby. Senere skiftede hun job og blev butiksleder i den første Inspiration-butik på Færøerne.
Men for to år siden tog hun den store beslutning at forlade sit trygge og stabile arbejde som butiksleder, efter 9 år i butiksbranchen, og hengive sig til det, hun brænder for, nemlig kunsten.
– Jeg følte, at Gud over en længere periode havde overbevist mig mere og mere om, at det var det rigtige at gøre, selv om al logik talte imod, fortæller hun til Udfordringen.
Edith Mørkøre, som nu er 30 år, boede nemlig i et nyt hus sammen med manden Kristoffer i Hoyvik. Så huslånene skulle betales, og Kristoffers virksomhed kørte stadig i opstarts-fasen på 3. år. Nu gik Edith fra den sikre månedlige indkomst til ikke at vide med sikkerhed, hvor pengene skulle komme fra til næste måned.
Men idag arbejder Edith som fuldtidskunstner i eget Atelier på Argir, hvor hun også har et lille galleri.
Hun har udstillinger med jævne mellemrum, og udstillingerne er meget vel besøgte. Hun sælger også malerier over hjemmesiden www.EdithArt.com og får bestillinger både fra Danmark og Tyskland.

Spændende at leve i tro på Guds omsorg

Edith mener, at det er vigtigt at hengive sig til det, som Gud tydeligt leder én til. Men hun synes alligevel, at det er utroligt overraskende, hvordan Gud velsigner og forsyner sine børn, når man gør det!
– Jeg har godt nok haft nerver på nogle gange og tænkt: ”Mon det går denne måned?” men hver gang giver Gud mig en eller anden ide om, hvordan dette problem kan løses, fortæller hun og citerer Bibelen:
”Vær ikke bekymrede for noget, men sig altid tak, og læg jeres ønsker frem for Ham i bøn.” (Det står i Filipperbrevet 4,6.)

Troen inspirerer

Når Edith maler, kommer hendes personlige tro også til syne i malerierne.
– Jeg bliver inspireret af først og fremmest Gud, mennesker, den færøske natur, musik og hændelser, jeg eller mennesker, som jeg kender, kommer ud for, siger hun.
En ting, som ofte går igen i hendes malerier, er træer:
– Når jeg tænker på træet og dets rødder, så er der stor forskel på de forskellige træer og planter, vi ser, det samme gælder os mennesker.
Et træ kan være stort og flot med en fyldig blomstring, men dets rødder er næsten helt usynlige. Ved et andet træ kan selve blomstringen næsten ikke ses, men de usynlige rødder under jorden spreder sig bredt, dybt og suger god næring til sig.
Dette med træet synes jeg også er et godt billede på mennesker. Den bedømmelse, vi ofte har af andre, kommer af det, vi ser, og ikke af det, der fylder under jorden.
Noget, som også går igen i nogle af malerierne, er tre firkantede penselstrøg:
– Det symboliserer i nogle tilfælde Faderen, Sønnen og Helligånden, forklarer hun.
– I andre tilfælde skal det forestille vinduer, som man kan kigge ud eller ind igennem. Det skal minde os om at kigge ud eller indenfor, dér hvor vi er i dette øjeblik.

Udstillinger

Edith har haft udstillinger i:
Københavns Kulturcenter (KBH), Lauritz (Kolding), Luritz (Odense), Smiðjan í Lítluvík (Tórshavn), Ribarhús (Fuglafjørður), Lions (Runavík), Lions (Tórshavn), Norðoyarstevnuframsýningini (Klaksvík), Hotel Hafnia (Tórshavn), Keldan (Skálabotnur), Gallarí Jinx, (Tórshavn), SMS (Tórshavn), Eik bank (Tórshavn), Gamli handilin á Heiðunum (Runavík), Gallari Oyggin (Tvøroyri) og Savni á Myru (Hov).
Ediths hjemmeside er
www.EdithArt.com.