Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårdsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg kan ikke bare give slip og være mig selv

Hej Suh
Jeg er en pige på snart 18 år, der går i 2.g. Jeg er en af dem, der er med i det sociale højsæde, når der er fester osv. Jeg har også fundet mig den sødeste kæreste, og vi har snart været sammen et år. Jeg ved godt, at jeg er en flot og sød pige, men mit problem er, at jeg er virkelig usikker på mig selv og ikke bare kan give slip og være mig selv. Der er kun tre piger fra min klasse, min kæreste og min gamle skoleveninde, som jeg er tryg ved. Når jeg ikke er sammen med min kæreste, er jeg ofte bare mig selv, hjem fra skole, sidder ved den bærbare, ser lidt tv, spiser lidt, spiser aftensmad og ender med i sidste sekund at lave mine lektier, en ond cirkel. Det gør mig trist og sløv. Jeg kan ikke tage mig sammen til at gøre noget og skabe en struktur på min hverdag, få mere energi og få mig nogle flere venner og forbedre de bekendtskaber, jeg har. Kan ikke snakke med andre end min kæreste om det, hvilket for mig stadig er svært, for det er jo ikke fedt at have usikkerhed omkring ens personlighed, når man ved, at alle jo foretrækker en selvsikker person, der bare stråler af selvtillid.
Mvh Anonym

Kære Anonyme Pige
De fleste piger i din alder vil nikke genkendende til bekymringer omkring deres popularitet, hvad andre tænker om dem, til følelsen af usikkerhed og i det hele taget omkring deres identitet. Men langt de fleste ønsker ikke, at andre skal vide det, fordi de – ligesom du – tænker, at alle foretrækker en selvsikker person. Så derfor gemmer man sig bag en facade af perfekt make-up eller en attitude som netop udstråler selvsikkerhed. For andre omkring kan det virke meget overbevisende og være med til at forstærke oplevelsen af, at ALLE andre er på ”den rigtige måde – selvsikre”.
Det kan være en rigtig dum ond cirkel, hvor ingen tør stå ved den lille usikkerhed indeni, som alle kender til. Nogle gange er der dog en enkelt modig pige eller dreng, der tør stå ved det i ord eller handling – og det kan medføre, at mange andre pludselig også tør stå frem med deres usikkerhed eller tvivl.
Måske du kan finde modet til at stå lidt ved din egen usikkerhed? Måske vil du rent faktisk erfare, at andre bedre kan lide at være sammen med dig end de ”helt selvsikre” – fordi det netop giver dem mulighed for også ”bare at være sig selv”?
Når du er ”usikker” på dig selv, hænger det sandsynligvis også sammen med, at al din opmærksomhed og energi bliver rettet mod andre – hvad de tænker og mener om dig – og derfor ikke mod dig selv. Dermed forsvinder din fornemmelse af, hvem du selv er, og hvad du vil. Jo mere vi ved, hvem vi er, og hvad vi vil – jo nemmere er det at stå ved det og også at føre det ud i livet.
Så prøv at rette din opmærksomhed mod dig selv – gå på opdagelse i din egen personlighed. Prøv at mærke efter, hvad du egentlig føler og tænker omkring ting og i forhold til andre. Når dine tanker vandrer af sted mod, hvad andre tænker – så sørg for at hale dem i land igen og start forfra – med fokus på dig selv igen. Det er en af måderne, hvorpå man kan blive mere klar på og dermed sikker på sig selv – selvsikker.
Desuden lyder det som om, at du har al mulig grund til at have en høj selvtillid. Du har jo allerede en sød kæreste og hele fire veninder, som du er tryg ved. For mange er det lige det, de drømmer om! Det er derfor 100% sikkert, at du besidder en masse dejlige kvaliteter. Prøv at fokusere på alle disse dine gode egenskaber og evner – lav en helt konkret liste over dem, og få gerne din kæreste eller dine veninder til at hjælpe dig. Ved at tvinge dig selv til at tænke på dine positive kvaliteter er du med til at skabe modvægt til de negative tanker om dig selv, som gør dig usikker. Sørg for at læse listen mange gange, og hold fast i dem! Hæng den evt. op på dit spejl.
Og måske skal du også prøve at kigge lidt på dine forventninger til dig selv – for måske er du, når alt kommer til alt, bare den type, som ganske vist godt kan lide fester og andre mennesker, men som trives bedst i mindre selskaber? Som er mest tryg ved få, nære venner?
Det vil i hvert fald være smadder ærgerligt, hvis du prøver at lave om på en i forvejen god-nok dig, bare fordi du tror, du skal være anderledes. Og da du heldigvis er en flot, sød pige, skal du måske bare stræbe efter at blive endnu mere dig?
Hilsen Suh

Vi kan ikke lade være med at producere problemer

Kære Suh
Tak for din lærerige brevkasse.
Jeg er selv en mand årgang 55, lever sundt, er tidligere vægtløfter. Jeg har fået lidt skrivekløe, så den bliver hermed stillet hos dig.
Er der ikke en herlig balance mellem, at vi mennesker er lige så gode til at lave og frembringe problemer, som til at løse og afvikle dem? Det er fast arbejde. Hvor må Gud more sig over at se, hvordan mennesker ter sig. Se bare på palæstinensernes og Guds eget folk jødernes ”hjælpsomhed” over for hinanden.
Bare en tryksværttrykkelse afstand fra dig Suh i Udfordringen torsdag d. 20 august 2009, havde vi en falliterklæring: Et brudt forhold, en hustru der mere hørte hjemme i ”Se og Hør”. Havde det ikke været bedre at høre om, at Lise og hendes navnløse mand havde styrket og rettet ægteskabet op? Istedet for at høre om èn der pludselig, ej efter 2 dage, men rigtig mange år efter, ville ”bytte varen”, have ”penge retur”? Kærligheden udholder alt, gentager, kærligheden udholder alt.
I skilsmisser er der ofte en lidende og ”relativ nydende” post, her var det pigen som lidende, det svage køn, manden det stærke køn render bort som det ”nydende køn”, kan manden ikke dele lidelsen her?
Med kærlig hilsen
Jan H. Lykkebo

Kære Jan
Du har ret i, at det er fast arbejde for os mennesker at løse de problemer, vi selv skaber. Som sådan er det da også helt tåbeligt, men desværre er vi mennesker ikke i stand til at lade være med at producere problemer. Siden syndefaldet har det desværre ikke været muligt at leve det fuldkomne liv, hverken som enkeltstående menneske, ej heller som forældre. Det betyder, at vi uvægerligt vil blive ved med at give nogle knap så hensigtsmæssige adfærdsmønstre videre i en eller anden udstrækning. Om Gud morer sig over det, er jeg knap så sikker på. Jeg tror nu nærmere, at han betragter os – menneskeheden, hans børn – med bedrøvelse. Mon ikke snarere, han fra begyndelsen havde tænkt sig, at vi skulle leve i fred og fordragelighed med hinanden, og at det smerter ham, at vi ikke kan finde ud af det?
Jeg er helt enig med dig i, at Lises historie om det opløste ægteskab er trist og tragisk – og ligeledes, at vi får indtryk af en mand, der ikke helt lever op til den forpligtelse, som vel både kone, samfund og Gud kan forvente af ham. Men jeg synes nu alligevel ikke, at Lises historie er fejlplaceret i Udfordringen. Mit indtryk af Se og Hør er, at de primært ønsker at underholde, mens jeg oplever, at beretningen om Lise snarere var et vidnesbyrd om, hvordan Gud kan genoprette et menneskes vilje til og tro på livet. For mig at se var historiens fokus Guds aldrig svigtende kærlighed og støtte, samt en opmuntring til at turde stole på hans hjælp selv i de tider, hvor man har lyst til at kaste håndklædet i ringen.
Så ved nærmere eftertanke – måske du alligevel har ret i, at historien skulle i Se og Hør?
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109,
4030 Tune, eller mail til:
Suh@Udfordringen.dk