Eritreas troende fængsles og forfølges

Regeringen i Eritrea opfordrer befolkningen til at angive deres kristne naboer, som fængsles.Eritrea er et lille land, men et stort fængsel.

Det stigende antal anholdelser af kristne i Eritrea øger presset på fængslerne, så mange anbringes i glovarme skibscontainere.

Dette var den kortfattede konklusionen i en rapport fra Human Rights Watch tidligere i år, der præciserede:
– Der er ingen ytringsfrihed, ingen fri bevægelighed, ingen religionsfrihed, og enhver kritik af regeringens politik straffes nådesløst. Tilbageholdelse, tortur og tvangsarbejde venter enhver, der er uenig med regeringen. Enhver, der praktiserer eller blot mistænkes for at praktisere en tro, straffes hårdt, lød det blandt andet.
Ifølge forkynderen og forfatteren Paul Estabrooks, der i 30 år har arbejdet for organisationen Åbne Døre, er forholdene lempeligere for ortodokse, katolske og lutherske kirker, mens såkaldt ”ikke-registrerede” kirker erklæres ulovlige.
Samtidig oplyser Paul Estabrook, at alle forsøg på at blive registreret har været forgæves.

Stålsatte kristne

Ifølge Mission Network News er situationen blevet stadig værre for Eritreas troende, siden landets regering i 2002 gjorde tros- og forsamlingsfrihed strafbart.
Det anslås, at knap 3.000 evangelisk troende er fængslet, interneret i lejre eller placeret i underjordiske celler og metalcontainere på grund af mangel på celler. Mange flere udsættes dagligt for forfølgelser, og antallet af anholdelser er stærkt stigende.
Trods forfølgelserne er de kristne så stålsatte i deres tro, at Eritreas regering den 6. september gav befolkningen en kraftig opfordring til at underrette politiet om eventuelle ulovlige kristne forsamlinger i deres nabolag.
Også Paul Estabrook bekræfter, at de kristne fortsat afholder gudstjenester i hemmelighed, ligesom de med forsigtighed formidler deres tro til andre.

Kun bøn kan hjælpe

Det er blot 16 år siden, eritreanerne efter 30 års kamp mod deres etiopiske undertrykkere opnåede uafhængighed og blev optaget i FN.
I stedet for demokrati har præsident Isaias Afewerki siden indført et brutalt styre og isoleret landet internationalt.
Foruden mange evangeliske kristne er også en gruppering inden for regereringspartiet, Eritrean People’s Liberation Front (EPLF), der har opfordret til demokratiske reformer, forsvundet i landets netværk af hemmelige fængsler.
FN har forgæves forsøgt at øve indflydelse på Eritrea, ligesom det amerikanske udenrigsministerium så sent som i august frarådede udlændinge at rejse ind i landet.
Ifølge Paul Estabrook er bønnens magt den bedste vej til forandringer for de hårdtplagede eritreanere, de fængslede kristne og deres pårørende. Det er ligeledes muligt at opmuntre trosfæller i det lille land på Afrikas horn via Åbne Døres skrivekampagner, der informeres om på: www.forfulgt.dk