Vejen tilbage til det enkle

”Da Jesus vendte sig om og så dem følge efter, sagde han: ’Hvad vil I?’ De svarede: ’Rabbi, hvor bor du?’ Rabbi betyder Mester. Han sagde til dem: ’Kom og se!’ De gik med og så, hvor han boede, og blev hos ham den dag.”Magnus Malm
Svensk teolog og retræteleder

Så enkelt beskrives mødet med Jesus. Når vi har fulgt ham et lille stykke, vender han sig mod os og spørger, hvad vi er ude efter. Egentlig ikke noget særligt, vi vil bare vide, hvor han bor. I stedet for at give os adressen siger han, at vi godt må komme med og se selv. Så gør vi det. Og der bliver vi – én dag ad gangen.
Hvordan dette enkle møde kunne udvikle sig til den labyrint af teologiske indgange og kirkelige strukturer, der er vokset frem på 2000 år, er en historisk gåde.
Måske er det nærmeste, vi kommer et svar, at se på vort eget liv. Ærligt talt: Hvordan kunne den legende dreng eller pige udvikle sig til et voksent og kompliceret arbejdsmenneske, der hele tiden prøver at få kontrol med livet?

Måske kan dette udsigtspunkt også hjælpe os til at finde vejen tilbage til det enkle.
Nogle gange får vi jo kontakt med det legende i os, en lyst der ikke er flugt fra voksent ansvar, men et kompas, der peger mod et liv, hvor vi lever indefra og ikke bare reagerer på ydre signaler.
Er det muligt at finde tilbage til en enklere måde at være kirke på? Noget, der er mere dynamisk end at sidde en time på bænkeraderne og kæmpe sig gennem et filter af sange, bønner og prædikener i håb om at få et glimt af Jesus? Noget, der i højere grad lokker os ud på en vandring, hvor vi kan opdage, hvor han bor, i stedet for at prøve at presse ham ind i vore systemer?

… Her gælder principperne for åndelig dømmekraft og bedømmelse: Stands ved det, der berører dig. Fornem om det fører dig i den retning, du inderst inde vil. Hold fast ved det, som giver en god og varig eftersmag.

Fra bogen ”Et hjerte større enn
verden” af Magnus Malm.
Luther Forlag.
(Udsnittet herover
fordansket af Udf.)