På tværs af civilisationer

Kirkeligt Kulturværksted i Norge udgiver jævnligt ”traditionsmusik” – eller etnisk musik fra de områder, hvorfra indvandrerne kommer. Det er ikke kristne tekster eller kristen musik, men en måde at vise respekt over for andre folks kultur, som egentlig er typisk for kristendommen.
Missionærerne har i hundredevis af tilfælde nedskrevet – og dermed bevaret og værnet om – de oprindelige folks sprog og kultur, så den ikke blev helt løbet over ende af mere dominerende sprog og kulturer.
Her er det den iranske artist Mahsa Vahdat, der synger duetter med den sorte amerikaner, bluessanger Mighty Sam McClain. Det er en barok sammensætning, hvor de klagende, jamrende iranske kærlighedssange blandes med amerikansk blues. Men fælles er den melankoli, som nok rammer noget i ethvert sind. Masha Vahat medvirkede også på cd’en ”Lullabies from the Axis of Evil” i 2003.
Sangene er blevet til i samarbejde mellem Masha, den norske producent Erik Hillestad og den iranske dikter og billedkunstner Mohammad Ebrahim Jafari. Sammen skrev og arrangerede de tekster og melodier i to ugers poetisk værksted i Provence i december 2008. Melodierne er også skrevet af Sigvart Dagsland, Knut Reiersrud og Jarle Bernhoft i løbet af foråret 2009.
Optagelserne fandt sted i Kulturkirken Jakob i Oslo, i Fin Studio i Teheran og i Cedarhouse Studio i New Hampshire. – Så det er alt meget internationalt.
Kan man li’ blues eller den specielle østerlandske tone (her den iranske udgave), så vil man nyde disse duetter.
Cd’en kan skaffes hjem fra Norge, men da der som regel kommer en del fragt og told på, er det en idé i stedet at downloade sangene på www.kkv.musikkonline.no.
Henri.