IPSICC

Skal, skal ikke, skal, skal ikke…

Mange unge kristne står med stor overvejelser, når de skal vælge, om de vil vente med sex til på bryllupsnatten. Indtrykket er, at de fleste unge kristne ikke venter med sex, til de bliver gift. Der er ellers gode grunde til at vente, mener både Anette Leegaard Larsen og Benna Asmussen Hørlück, som hver for sig beskæftiger sig med henholdsvis ’ung par weekend’ og adamogeva.dk.

Du har også brug for at være afholdende i et ægteskab, hvor man måske ikke har det samme behov for, hvor tit man vil have sex. Så må man finde en fælles holdning til det. Sygdom, rejse, træthed, stress kan stå i vejen – der er masser af situationer, påpeger Benna Asmussen Hørlück.

– Der er rigtig mange gode grunde ud over, at det står i Bibelen, siger Anette Leegaard Larsen.
– Den første gang, man har sex, er med til at præge hele ens billede af sex. Derfor er det en god ide at vente.
– De hormoner, der bliver dannet, når man har sex, er med til at knytte to mennesker sammen. De bliver ikke bare dannet ved at være sammen og være gode venner.
Det er derfor, man siger, at det er ligesom at gi’ lidt af sig selv væk, forklarer Anette Leegaard Larsen, som studerer psykologi på Roskilde universitet.

Forskning om sex

– Der er forskere, der har vist (i en bog, der udkom i 2008 af Lars Dencik, Dion Sommer og Per Schultz Jørgensen), at det at have haft erfaringer udenfor ægteskabet med sex, kan destabilisere et forhold. Det intime fællesskab er ikke så intimt.
Så der er relativt mange små grunde, pointerer Anette Leegaard Larsen.

Sex fungerer ikke første gang

– Jeg tror ikke, at der er nogen piger, som har orgasme første gang, de er sammen med en mand – ellers kan de tælles på en hånd, erklærer Anette Leegaard Larsen kontant.
– Man har et billede af, at sex er noget, som fungerer første gang. Det er et område, hvor man skal lære hinanden at kende.
Hvis man har haft sex med alle mulige andre, så risikerer man at sammenligne sin ægtefælle med alle mulige andre, siger Anette Leegaard Larsen.

Passer man altid sammen?

– Jeg tror ikke, at der er noget, der hedder at passe sammen. Det handler simpelthen om at lære hinanden at kende, forklarer Anette Leegaard Larsen.
Og det er Benna Asmussen Hørlück enig i:
– Det er en myte, for du finder ikke ud af, om I passer sammen, du vælger, at I skal være sammen i sengen. Seksualitet er et sprog, som man udvikler sammen.
Sex er aldrig noget, man skal præstere for hinanden, forklarer Benna Asmussen Hørlück og peger desuden på, at tillid, tålmodighed og fortrolighed er vigtigt for sexlivet i et ægteskab.
– Det starter ikke bare på side 1 og går fremad. Det er noget der skal udvikles. Der er mange situationer, hvor man skal lytte mere til den anden end til sig selv, forklarer hun.

Få kristne som lever efter det

Anette Leegaard Larsen tror dog ikke, at der er mange kristne, som lever efter: ingen sex før ægteskab:
– Jeg tror, at der er meget meget få der overholder dette indenfor kristne kredse. Det er langt fra alle, der har valgt at leve sådan.
Det samme erfarer Benna Asmussen Hørlück. Hun mener alligevel, at det giver god mening, at følge Bibelens vejledning om seksualitet:
– Det kan godt være, det mest bare har stået som en regel, uden at det har været fulgt op af en forståelse for, hvad man får ud af det og hvad der er fornuftigt i det, erkender hun.
Hun ser Bibelen som en stemmegaffel, der giver os en grundlyd for, hvad seksualitet gør ved os og er ment for os.
– Det har ikke noget med love at gøre, men at finde ud af, at det er noget, som er sundt for mig. Det handler ikke om traditioner og love. Det er bare stilladser. Og de falder også nogle gange ned. Det, det virkelig handler om, er, at vi selv vil lytte.

Påvirkningen fra samfundet

Sex bliver dagligt refereret til og omtalt i medierne og de fleste film. Og det påvirker mange unges opfattelse af sex, mener Anette Leegaard Larsen:
– En vigtig del er, at man hele tiden hører fra samfundet, at sex er så godt og fantastisk. Der bliver talt som om, det er fuldstændig unaturligt at vente med det. Og det er da også svært. Det var det også for min mand og mig, erkender Anette Leegaard Larsen.
Hun har været gift med Martin i 10 år, og sammen har de to børn. De underviser begge på Ung par weekend, som er for kærestepar og forlovede.

Skurede også dengang

Bibelens vejledning forfalder ikke, selvom vi lever i en anderledes tid, mener Benna Asmussen Hørlück:
– Jeg tror ikke, at vi skal ynkes og tro, at vi har det så hårdt i vores tid. Tidligere skurede det, Gud sagde, også.
Sådan har det altid været. Guds vejledning har aldrig været noget, som passede ind i en bestemt tid og historie.
Det har altid været noget, man måtte lytte til og sige hallo!, siger Benna Asmussen Hørlück og pointerer, at ægteskabet grunder helt tilbage fra skabelsen.
Hun er gift med Niels, og sammen har de 3 teenage-børn. Til daglig er hun ansvarlig redaktør for adamogeva.dk – en hjemmeside under Indre Mission – som har mange artikler og svar på spørgsmål om netop sexualitet.

Flest der fortryder

Sex er noget andet end bare at være sammen, fortæller Benna Asmussen Hørlück:
– Sex er noget som binder to mennesker sammen. Det går dybt og ligger på et andet plan, end andre gode oplevelser, vi kan have med hinanden. Det er noget, som tager fat helt inde ved hjerteroden, siger Benna Asmussen Hørlück.
– I Bibelen står der, at man bliver ét kød, hvilket helt klart udtrykker en samhørighed, en lim, der bliver effektueret. Der er en samhørighed i det, som man ikke bare kan se bort fra. Derfor sker der noget med os, hvis vores sexliv bliver for overfladisk. For det går imod det, vi er skabt til, forklarer Benna Asmussen Hørlück.
Hun mener, at det er overfladisk, når sex ikke hænger sammen med en 100% tillid til hinanden og et løfte om, at det skal være ’os to’.
– Kærestetid er en prøvetid, og sex er ikke noget, man har på prøve, begrunder hun.
Anette Leegaard Larsens erfaring er da også, at de fleste fortryder:
– Min erfaring er, at der er flere, der fortryder sex før ægteskabet, end der er folk, der fortryder, at de ikke har haft sex før ægteskabet.
Benna Asmussen Hørlück nævner dog, at der stadig er håb, selvom et kristent kærestepar ikke lykkes i at vente med sex til efter ægteskabet. Selvom hun erkender, at det helt klart medfører konsekvenser, er der alligevel tilgivelse og genoprettelse.
– Ægteskabet kan stadig blive sundt og stærkt, og velsignet af Gud, forsikrer hun.

Kommunikation er afgørende

Selvom man måske gerne vil undgå sex før ægteskabet, kan det stadig være en stor udfordring.
– Det er vigtigt at få snakket sammen og sammen vælge, at det er dét man vil, fremhæver Anette Leegaard Larsen.
– Det med at tro, at nu skal mor og far sørge for, at I ikke er for meget sammen, det holder ikke. Det skal være en selv, som vælger det.
Anette Leegaard Larsen ser i det hele taget kommunikation som et vigtigt værktøj:
– Det er vigtigt hele tiden at snakke om, hvornår man gør noget, som tænder den anden. Hvordan kan vi være fysiske sammen uden at tænde den anden, slutter hun.