Tobias er træner …for Christ

Tobias Ambs-Thomsen træner og inspirerer fodboldspillerne i FC Udfordringen – ”For Christ”.Når Tobias Ambs-Thomsen træner FC Udfordringen, er det en slags kirke for ham.

Tobias lægger vægt på, at spillerne skal have et positivt fællesskab med kristne værdier. Det tiltrækker også nye spillere.

– Jeg var engang til et seminar om ”kirken i den postmoderne verden”, fortæller Tobias.
– Dér forstod jeg, at hvis kirken igen skal sige mennesker noget, så må vi ikke nøjes med at invitere folk ind i kirken. Så må vi kristne ud i samfundet og møde mennesker dér, hvor de er. Og det er meget nemmere for en ikke-troende at gå til fodbold end at gå hen i en kirke – selv om det er til en gospelkoncert.
Derfor synes jeg straks, det var en god idé, da jeg hørte, at der var en kristen fodboldklub i København, som hed Exercitus FC (FC = For Christ).
Klubben var startet af Jonas Weinkouf, Thomas Larsen og Keld Eli Nielsen. Jonas havde gået på fodbold-akademi i Silkeborg og boet forskellige steder i Jylland, før han flyttede til København for at læse statskundskab. Lige nu er han i praktik på den danske ambassade i Portugal.

Sachi & Sachi

Selv arbejder Tobias som art director på reklamebureauet Sachi & Sachi, der bl.a. har Coca Cola, Fanta, Peugeot og Femina som kunder. Det er ham, der finder på nye slogans og bearbejder reklamefilm fra udlandet til dansk.
– Det er svært at komme ind i reklamebranchen. Mange arbejder uden løn, bare for at få lov at komme indenfor…
– Det gjorde jeg også næsten på det bureau i Køge, hvor jeg blev uddannet i fire år, smiler Tobias og fortæller:
– Efter gymnasiet var jeg først på Fakkelbærernes bibelskole i Capernwray i England, før jeg gik i gang med at uddanne mig indenfor reklamebranchen.
Bagefter tog jeg en bachelor i kommunikation på Mediehøjskolen i København (tidligere hed den Den Grafiske Højskole).
Jeg var heldig at komme i praktik på Sachi & Sachi. Bagefter fik jeg en uges arbejde med en opgave, de skulle have løst. Det blev til to uger osv. Og til sidst blev jeg fast ansat.

Født i Tyskland

– Jeg er egentlig født i Tyskland, fortæller Tobias, når man spørger ham om hans specielle efternavn: Ambs.
– Min far er tysk og mor er dansk. Indtil jeg var otte år, boede vi på grænsen mellem Schweiz og Tyskland. Derefter flyttede vi til Danmark, og min far blev præst i Rødovre i Nazaræerens kirke. Herhjemme er det en lille frikirke, men den findes faktisk i flere lande i verden end McDonalds!

Læserne har nu fået deres egen fodboldklub: FC Udfordringen som redaktøren her er sammen med.
God angriber

– Jeg har altid været vild med fodbold, så jeg kom med på ynglingeholdet i Køge og var med til at vinde pokalturneringen. Senere rykkede jeg til Greve og spillede nogle år i Sjællands-serien, for så at vende tilbage til Køge igen og spille i Danmarks-serien, fortæller Tobias. Det er i øvrigt ham, der har fundet på det nye logo og designet af spillertrøjer for HB Køge efter sammenslutningen af Køge og Herfølge Boldklub.
Jeg er normalt angriber, men hvis der er brug for det, spiller jeg et andet sted på banen.

Et kald til fodbold

– Da jeg havde været med i Exercitus et par år, var der flere, der rejste, og klubben skrumpede ind til kun 12 medlemmer. Vi havde ikke råd til en træner.
Jeg tænkte meget over, hvad vi skulle gøre, for jeg følte, at det var sådan en god idé med en kristen klub, hvor også ikke-kristne kunne komme og være med. Jeg bad over det i et halvt års tid, og så pludselig stod det klart for mig: Yes, det er det, jeg skal.
Jeg begyndte som træner, og samtidig ændrede vi stil fra at være meget fokuserede på at vinde, til at lægge mere vægt på det sociale, på at have det godt sammen. Og det har ført til, at nogen tager deres venner med, og de tager så igen deres venner med… I løbet af kort tid er klubben vokset til 62 medlemmer, og vi har nu to herrer seniorhold – et i serie 3 og et i serie 5 – og desuden to 7-mandshold for damer og oldboys herrer.
Vi har netop startet en cellegruppe, hvor nogen af medlemmerne mødes efter træningen og snakker om tro og kristendom, fortæller Tobias om sin ”fodbold-kirke”.
Han er dog også aktiv i en ”rigtig” kirke, nemlig Københavns Vineyard, hvor der kommer ca. 300 – mest yngre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:FC Udfordringen

Den 26. september underskrev formanden for klubben Niels Møller og redaktør Henri Nissen kontrakten, som betyder, at klub og avis bakker hinanden op.

Den 3. september vedtog Exercitus FC på en generalforsamling af skifte navn til FC Udfordringen.
Planen er at arrangere en Udfordringen Cup. Det kommer enten til at foregå i København, hvor klubben spiller på Valby Idrætsforenings baner. Eller FC Udfordringen tager på turné rundt i landet for at møde de andre hold.