Tørken er Tanzanias langsomme katastrofe

Fødevarerne er ved at slippe op i Tanzania, der er ramt af langvarig tørke. Hjælpen skal derfor frem nu, inden regntiden ødelægger jord og veje.Afsvedne stepper, sand så langt øjet rækker og udsultede eller døende dyr.Sådan har de øde og ofte svært tilgængelige områder i Tanzania længe set ud.
De seneste måneder har de globale klimaforandringer og en langvarig tørke yderligere forstærket manglen på fødevarer, så situationen nu er kritisk for befolkningen.
Det betyder, at især yderområderne lider under stigende mangel på fødevarer. Her anslås det, at mere end 50 pct. mangler mad, hvilket presser fødevarepriserne markant op.
– Især ældre og børn lever på en minimumsgrænse, melder Allan Conrad, der er udsendt til Tanzania af Mission Aviation Fellowship (MAF), der blandt andet transporterer missionærer og hjælpearbejdere i vanskeligt tilgængelige lande.

Total udsolgt

Den danske missionær arbejder med etablering af nye start- og landingsbaner for MAF. Han oplyser, at han i denne uge vender tilbage til Malambo-regionen i det nordøstlige Tanzania, efter forgæves at have forsøgt at købe majs og mælk i storbyen Arusha til uddeling.
– Der var total udsolgt i Arusha, da vi var der i tirsdags, rapporter Allan Conrad, der oplyser, at en sæk majs koster 42.000 tsh., hvilket svarer til cirka 200 danske kroner.
Sammen med andre udsendte håber han at kunne skaffe fødevarer, inden de slipper op, så uddelingen kan komme i gang. Samtidig erkender han, at de økonomiske rammer er begrænsede, blandt andet fordi priserne stiger hastigt.

Sygdomme

– Især ældre og børn lever på en minimumsgrænse, melder Allan Conrad, der udsendt til Tanzania af fly-missionen Mission Aviation Fellowship.

Allan Conrad fortæller, at mange dyr rundt om flere Masai Bomaer (hytter, red.) ligge døde i de udpinte områder, hvilket bekræftes af en anden MAF-udsending, Elisha Moita, der er ledende evangelist i Malambo-regionen.
Han fortæller om en boplads, der plejede at have 70 køer og nu kun har seks tilbage. En anden boplads har mistet alle deres 30 køer.
Foruden de mange børn, der viser tegn på underernæring med opsvulmede maver, fortæller Elisha Moita, at sygdom begynder at blive et problem som følge af de mange døde dyr. Blandt andet en form for influenza og feber.
Sammen med MAF-piloten Eivind Lindtjørn fløj evangelisten til Arusha i sidste uge for at undersøge prisen på majs og tørmælk. Tørmælk er dyrt, men en nødvendighed for børn.
Han håber at kunne vende tilbage med lastbiler belæsset med fødevarer. En operation, der skal gå stærkt, da vejene hurtigt bliver ødelagte, når tørken om kort tid afløses af den såkaldte ”lille regntid”, der sætter ind i sidste halvdel af november.
På den måde udgør tørke den den langsomme katastrofe i Tanzania, mens regntiden kommer voldsomt og ødelægger jorden.