Kristen sexolog:
– Ægtepar skal gå fra godt til bedre

Frem for at tabuisere bør kristne ansvarligt passe på alle områder af det ægteskabelige liv.En ny undersøgelse, foretaget af Danske Familieadvokater og analyseinstituttet YouGov/Zapera, viser, at hver fjerde ægtefælle i Danmark har overvejet skilsmisse.

Kristne par har ingen garanti for at fastholde den ægteskabelige lykke. Den skal der arbejdes på.

Ifølge Danmarks Statistik lod 14.695 ægtepar det sidste år ikke blive ved overvejelsen, men lod sig skille. Et højt antal i betragtning af, at der samme år blev indgået 37.376 ægteskaber i Danmark.
Trods tilbud om førægteskabelig rådgivning i mange kirker og – som opfølgning – et voksende udbud af par-seminarer og familie-lejre i kirkeligt regi har kristne parforhold ingen garanti for at fastholde den ægteskabelige lykke. Den må der arbejdes på.

Problemer skal
tages i opløbet

Ifølge den kristne sexolog Mette Duch Olesen er det altafgørende, at problemer tages i opløbet, og at man bevidst arbejder med sit parforhold, sin kommunikation og også med det intime samliv.
Derfor har hun som kristen og certificeret sexolog især et ønske om at hjælpe kristne, når de ægteskabelige krisetegn ikke alene er et spørgsmål om falmede følelser og ulmende uenigheder i hverdagen.
– Jeg mener, de første symptomer på, at noget er galt, ofte viser sig ”i sengen”, siger den kristne sexolog, der ikke ser nogen grund til at tabuisere den gave, Gud har givet til ægteskabet. Tværtimod peger hun på ansvaret for at passe på alle områder af det ægteskabelige liv.
– Derfor vil jeg gerne hjælpe kristne ægtepar, så færre bliver skilt, og flere får det rigtigt godt, fortsætter Mette Duch Olesen, der selv har stødt på den ægteskabelige blindgyde og ville have ønsket, der dengang havde været relevant rådgivning for par med ondt i samlivet. At gå til en verdslig sexolog var udelukket.

– Desværre venter mange med at bringe deres utilfredshed på banen, til der er sket stor skade, siger Mette Duch Olesen.

Nyttigt med tredje part

Mette Duch Olesen er klar over, at det for mange ægtefolk kan være grænseoverskridende at søge hjælp til dybt private forhold. På den anden side oplever hun også, at netop en tredje part kan være en nyttig hjælp.
– Jeg oplever, at den største overvindelse for mange er at tage telefonen og aftale en tid. Når de først er hos mig, går det nemt, fortæller den kristne sexolog, der understreger, at der blot er tale om samtaler som det kendes fra eksempelvis parterapi.
– Jeg bruger coaching-principper og stiller spørgsmål, uddyber hun om sin måde at rådgive om ægteskabets intime facetter.

Mange venter for længe

På spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at have et velfungerende ægteskab, selvom kys, kram og kærtegn er blevet sparsomme, svarer Mette Duch Olesen, at det naturligvis er muligt. Men samtidig tvivler hun på, at samliv og seksualitet kan adskilles i et harmonisk ægteskab.
– Hvis berøring og intimitet forsvinder, er det ofte tegn på, at noget ikke fungerer. Det viser sig også ofte, at det ikke er begge parter, der er tilfredse.
– Desværre venter mange med at bringe deres utilfredshed på banen, til der er sket stor skade, hvor forholdet kunne være reddet langt tidligere, påpeger hun og tilføjer, at en del også vælger at gå i terapi alene, fordi ægtefællen ikke ønsker eller har mod på at deltage.
– Trods alt er det bedre end ingenting, hvis kun den ene part får hjælp, og det kan sagtens føre til gode resultater alligevel, konstaterer sexologen, der håber, hendes virke ikke blot kan pynte på nedslående skilsmissestatistikker, men hjælpe lidende ægtefolk med at komme fra godt til bedre.
– Jeg syntes, det er ærgerligt, at noget gudskabt og smukt, der er skabt til at holde ægtefolk sammen, ikke kan nydes fuldt ud. Hvorfor nøjes med noget halvt, hvis det kan blive supergodt? spørger Mette Duch Olesen, der især ønsker at hjælpe kristne par.


Artiklen fortsætter efter annoncen: