Komiker inspirerer til at holde bedre prædikener

Vær frisk, spontan og snak lige ud af posen. Det er Anders Lund Madsens råd til præster.Hvad kan en af tidens hotteste komikere tilføre præster i den danske folkekirke? Kommunikation, forstås!Anders Lund Madsen var inviteret af Aros Forlag til sammen med Jan Lindhardt at inspirere 100 danske folkekirkepræster til at gøre deres prædikener bedre.
Nøgleordet er spontanitet. Og det gælder helt fra idé til udførelse.

Den nøgne panik

– Der er intet mere gavnligt for den gode idé end den nøgne panik. Publikum kan mærke, om I taler jeres egne ord eller bare refererer en forberedt tale. Tag ikke tingene alt for seriøst, men tag dem alvorligt, pointerede Anders Lund Madsen med sædvanlig humor.
Temadagen på Vartov i København den 24. november blev holdt i anledning af Aros’ nyudgivelse af prædikenvejledningen “I anden række”.

Brug dig selv

Folk husker især historier, sagde Anders Lund Madsen:
– Jeg kan varmt anbefale at bruge jeres egne nederlag, prøve at finde en mening med dem, og så fortælle den historie. Det er godt til at holde publikum fast, ellers taber I dem på gulvet, sagde han.
I det hele taget er det friskheden, der fænger i prædikener.
– I DR har jeg kæmpet meget for ikke at skulle planlægge for meget. Det ødelægger sprødheden og også chancen for, at noget pludselig går op for én, mens man taler, sagde han.
– Min erfaring er, at de bedste idéer fødes i panik. Klassisk idéudvikling, hvor man sidder rundt om et bord og skal fremtrylle guldkorn på kommando, er jo bare en undskyldning for at slappe af. Dvs. gode idéer kommer kun, når de er nødvendige og ikke et sekund før, forklarede han.

På tynd is

Kunsten består altså i at tillade sig selv at komme på tynd is. Først her, foran publikum og uden manuskriptet i hånden, bliver materialet så at sige genopfundet og kan fortælles på en vedkommende måde.
– Det eneste, jeg har lært gennem mine 10 år som foredragsholder og vært på tv og i radioen, er at fortælle den samme historie igen og igen, uden at den kommer til at lyde som den samme. Og det må i høj grad siges at være gældende for jer, sagde han
– Hele hemmeligheden ved forkyndelse er jo, at folk skal overraskes positivt. De skal pilles ned fra starten, for så har du dem i din hule hånd og kan hive dem op og overraske dem, sagde han.
Læs hele reportagen med Jan Lindhardts indlæg på Sondagmorgen.dk