I medgang og modgang

Hvis du synes, dit forhold er blevet gråt og trist, skyldes det måske, at det har brug for pleje. Hold kærligheden levende ved
at fokusere, prioriter og vær bevidst, lyder rådene fra Leif og Bea Nielsen, ledere for rådgivningstjenesten i ”Familier på vej”.
Vi lever i en tid, hvor næsten alting gøres op i penge eller tid. Men hvad er værdien af et langvarigt forhold? Hvad betyder det at rejse gennem tilværelsen sammen med et andet menneske? Og hvordan formår vi at holde sammen et helt liv igennem – når forelskelsen har lagt sig, og den mere grå hverdag melder sig?

Et langt fælles liv

Et gammelt ægtepar går hånd i hånd på vejen. Langsomt og med en indkøbstaske i hånden. Vi ser det af og til, og hvor er det et dejligt syn. Det har værdi at have fælles historik. Fælles oplevelser med børn, rejser, sorger og problemer i medgang og modgang knytter os sammen. Når vi deler glæden, bliver den dobbelt så stor. Når sorgen deles, er den kun halvt så tung at bære. Er det ikke bare fantastisk og værd at kæmpe for? For det kommer ikke af sig selv. Det kræver vilje og bevidste valg.

Mediernes betydning

Film, tv-serier, litteratur og reklamer stimulerer og påvirker os konstant. Bevidst og ubevidst opbygger vi normer, som danner grundlag for vores løbende vurderinger. Normerne er med til at afgøre, hvorvidt vi lykkes. Alt for mange film og reklamer forfører os til at tro, at vi konstant skal være virile, til rådighed og evigt unge. Film foregøgler os, at deres fremstilling af at leve sammen er sjovere og mere tilfredsstillende end vores måde. Illusionen bliver undertiden så dominerende, at det får vores egne relationer til at fremstå matte og vores sexliv som kedeligt. Ved at være bevidst om egne værdier og om hvad der er realistisk, står vi mindre påvirkelige og manipulerbare.

Tre vigtige aspekter: ånd, krop og psyke

1. Ånd: Fælles værdier har positiv effekt.
Fælles værdier og fælles tro styrker vores forhold, og undersøgelser har vist, at især en aktiv tro har en positiv effekt på forhold. En fælles tro, fælles bøn og et fælles ønske om at være tro mod hinanden giver forholdet styrke. Men desværre er det blandt en del kristne fortsat tabu at have problemer i ægteskabet. Det er vigtigt at arbejde for en kultur, hvor det i endnu højere grad er naturligt og legalt at søge hjælp. Alt for mange brænder inde med problemer. Problemer, som kunne være løst. Lige så banalt det lyder, lige så sandt er det: Små problemer er lettere at løse end store. Derfor er det vigtigt at være åben om problemer i kristne parforhold, som tilsyneladende findes lige så hyppigt som blandt andre.

2. Krop: Kroppen er altid med os.
Til stadighed sender den talrige signaler om, hvordan vi trives. Sammenhængen mellem kropsligt velbefindende, humør og oplevelsen af overskud er stærk. Lyt til din krop, forkæl dig selv og din ægtefælle med sund ernæring og motion. Og måske vigtigst: prioriter at tage jer tid til intimitet, erotik og sex. Kys, kærtegn og leg øger lysten til at være sammen og vedligeholder begæret. Sluk for fjernsynet!

3. Psyke: Venskab, hygge og kærlighedssprog.
Psykisk trivsel afhænger af mange faktorer. ”De tre o´er”: Opmærksomhed, opmuntring og opbakning samt tid til hinanden er nogle af det centrale.
Venskabet og hyggen – de gode og hyggelige timer sammen er vigtige for vores forhold. Som forelsket par tilbringer vi timevis i selskab med hinanden, men efter mange års ægteskab glemmer vi ofte at nyde hinandens venskab. At bruge tid på hinanden, grine sammen, se en film sammen eller andre fælles aktiviteter er en vigtig investering i vores parforhold. Undersøgelser har vist en sammenhæng mellem det at have det sjovt og hyggeligt sammen, og hvor godt parret har det med hinanden. At prioritere noget, I begge synes er hyggeligt og sjovt sammen, er derfor en rigtig god investering i jeres ægteskab.

Den måde, vi forholder os over for hinanden på, er afgørende for vores trivsel og forhold. Det er vigtigt, at vi dagligt viser kærlighed over for hinanden. Men hvordan er den bedste måde at vise kærlighed på? Skal vi give blomster eller kys, bruge anerkendende ord eller klippe græsset på et uventet tidspunkt? Det er alt sammen gode handlinger. Som følge af at vi er forskellige, skal vi elskes på forskellige måder. Gary Chapman taler i sin bog ”Kærlighedens fem sprog” om forskellige måder at vise og forstå kærlighed (se faktaboks).

”Fortællingens betydning”

Ifølge den narrative tradition har fortællingen afgørende betydning (narrativ = fortællende). Det handler ikke alene om hvordan det gik, men mindst lige så meget om den historie, vi fortæller. Vore liv formes af de fortællinger, som vi og andre konstruerer om os. Vi selekterer alle mere eller mindre bevidst. Ved at give mindre plads til automatpiloten og mere plads til bevidste valg, kan vi gøre fortællingen mere hensigtsmæssig. Pointen er, at vi gennem bevidste valg selv har indflydelse på, hvad der er i forgrunden – hvad der fokuseres på. Vi har en fantastisk mulighed for at fortælle fortællinger, som for eksempel knytter os tættere sammen, og som gør os mere robuste og livsdygtige. Strander vi et sted i livet, hvor vi føler os fastlåste og opgivende, kan rådgivere og terapeuter støtte os til at fortælle nye og mere afbalancerede fortællinger, som kan hjælpe os videre. Der kan altid fortælles flere fortællinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til sidst vil vi opfordre jer til i fællesskab at evaluere jeres prioriteringer. Bruger I tid nok på at arbejde, på at tjene penge, elske, være sammen med børnene? Har I behov for at arbejde for forandringer? Lev i tillid, men tag ikke hinanden for givet.

Bliver det for svært, og har I behov for hjælp, så findes der en række rådgivnings- og samtaletilbud, fx fra Familier På Vej (www.familierpaavej.dk).
Af Leif Nielsen, autoriseret psykolog, og Bea Nielsen. Ledere for rådgivningstjenesten i ”Familier På Vej”