– Troen er det vigtigste for mig

For Jeremiah White kommer fodbolden efter Jesus og familien.Jeremiah White er professionel fodboldspiller. For tre år siden tegnede han som 24-årig kontrakt med AGF efter en vellykket prøvetræning i klubben.

Jeremiah White er med sine 71 ligakampe for AGF den amerikaner, der har spillet tredjeflest kampe i Danmark. Kort før jul 2009 fik han ophævet sin kontrakt i AGF og spiller nu i Saudi Arabien.

Sammen med familien flyttede han til Århus, hvor klubben stod klar med en lejlighed. På banen er han kendt som en hurtig spiller, og han bliver både brugt som fløj og angriber. Klubbens fans har hurtigt taget ham til sig med tilråb som U.S.A, når han er på banen.
Uden for banen er det noget helt andet, der tæller for amerikaneren. Da han kom til Danmark, opsøgte han som noget af det første en kirke.
– Jeg ville gerne være et sted, hvor jeg kunne være og bede, siger Jeremiah White, der ikke altid har kunnet kalde sig kristen.
– Jeg kendte ikke Bibelen, og jeg kendte ikke Jesus, så jeg kunne ikke kalde mig selv kristen.

Fik bønnesvar

Han fik kirkens personale til at låse op for ham, så han kunne komme ind i kirken og fordybe sig. Men det var ikke helt nok for Jeremiah White.
– Jeg ville gerne finde nogle andre kristne her. Jeg bad for det, og et par dage efter fik jeg en mail fra Per, siger han. Per hedder Ladekjær til efternavn og var på det tidspunkt ungdomskonsulent i Århus.

Jeremiah White fik debut på det amerikanske landshold i en venskabskamp mod Sverige i 2008. USA vandt 2-0.

Kort tid efter var de nogle stykker, der læste i Bibelen sammen jævnligt, og det blev et stærkt personligt bønnesvar.
– Bibelstudiet er det bedste, der er sket for mig, siden jeg kom til Danmark. Bibelstudiegruppen betyder så meget for mig, og det betyder mere for mig end fodbolden, pointerer han.
– For mig betyder det at være kristen, at have relation til Jesus. Det er det vigtigste for mig, men også at være kirke, at være et lem på Kristus, fællesskabet i kirken. Når vi mødes og læser i Bibelen, er vi kirke. Det handler ikke om bygning. Det handler om mennesker, og at vi kan opmuntre hinanden i troen, siger Jeremiah White.
For Jeremiah White er der mange passager i Bibelen, som betyder noget særligt for ham.
– Hvis jeg skulle nævne et sted, så er det Johannesevangeliet kapitel 1. I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham, og uden ham blev intet til af det, som er.
Det beskriver noget, vi i os selv ikke kan forestille os. Relationen mellem Gud og Jesus før alt andet. Før det onde kom. Før alt. Der var en harmoni, siger Jeremiah White.

Kristus-messe

Seks dage om ugen står den på træning, men derudover er der også tid til familien.
– Fodbold tillader mig at være hjemme ved min kone og mine børn det meste af dagen, så jeg synes, det er et fantastisk job, siger Jeremiah White.
Der er to dage til den sidste kamp før vinterpausen. Herefter rejser han og familien hjem til Philadelphia for at holde juleferie.
– Vi glæder os til at være sammen med familien og nyde juletiden, fortæller han.
Han vil gerne holde fokus på budskabet i julen.
– Vi er kommet ud på et sidespor i, hvad julens ånd egentlig skulle være. Det er blevet forventning om at få en masse ting, og hvis jeg ikke får, hvad jeg forventer, så bliver jeg skuffet.
Vi glemmer velsignelsen. Vi glemmer at være taknemmelige for det, vi har. Hvis vi forestiller os, at du ønsker dig en fjernstyret bil og får en bog, så kunne det være den bedste bog, du nogensinde har læst. Den lægger du til side og finder i stedet den fjernstyrede bil frem.
Vi er fokuserede på at skulle købe ting, så det mere er blevet forretningernes højtid.Det er også o.k. at skrive et digt eller et brev, og det er o.k. at skønne på det, når man får det, siger Jeremiah White.
– På engelsk kalder vi det Kristus-messe, Christmas. Det handler ikke om julemanden, rensdyr eller Nordpolen. Lad os slette de fiktive figurer og tale om ånden i at give. For Kristus kom og gav. Han gav alt til os for at frelse os. Lad os holde fast i, at han kom til jorden og gav alt for at tilgive vores skyld.

Gud som førsteprioritet

Blandt holdkammeraterne er der nogle få, som han taler mere med end andre.
– Jeg har nogle, jeg kender rigtig godt, og andre, som jeg ikke kender så godt. Når folk begynder at drikke, er det ikke et sted, jeg ønsker at være. Jeg vil hellere være sammen med min familie eller invitere nogle venner på besøg i stedet for, fortæller Jeremiah White, der uden for banen har kunnet snakke tro med holdkammeraten Nando Rafael.
– Nando Rafael er en fin fyr, der er passioneret om Gud.
Jeremiah Whites kontrakt med AGF udløber næste sommer, men allerede nu er han i gang med at se sig om efter en ny klub.
– Min drøm er at fortsætte det arbejde, som Gud vil, at jeg skal gøre. Jeg vil gerne finde et sted, hvor jeg kan tegne en god kontrakt og tage mig af min familie. Min førsteprioritet er det, som Gud vil, at jeg skal gøre, og at tage mig af min familie. Hvis jeg gør de ting ordentligt, så er jeg tilfreds, siger Jeremiah White.
Af Niels Christian Melgaard


Artiklen fortsætter efter annoncen: