200 unge vil leve ’et korsformet liv’

’Et korsformet liv’ var nemlig temaet, da 200 unge fejrede påsken i Bredballe ved Vejle. Skærtorsdag blev der snakket om alkohol, at vælge Gud og Bibelen som autoritet.Jesus talte syv gange fra korset, de såkaldte syv ’korsord’. Men hvad betyder de for os i dag?

”Du gør alting nyt” blev der sunget under lovsangen på påske-lejren. Foto: Sofie Nyawade Madsen, UngeOase.

Det ved 200 unge, der i påsken var i Bredballe til PåskeOase under temaet ”Et korsformet liv”.
Skærtorsdag fik de mulighed for at sige, hvad korsordet ”Fader, i dine hænder betror jeg min ånd” betød for dem.
Simon Balle, ungdomskonsulent i Børne og Ungdoms Oase, begyndte med at fortælle, hvordan han selv havde fulgt Guds vilje i stedet for sin egen.

Simon fulgte Gud

Han flyttede for nogle år siden til Aabenraa med sin kone Christina, hvor han fik et kedeligt job hos Føtex.
Det var meningen, at de kun skulle være i Aabenraa et år, men Simon og Christina oplevede, at Gud kaldte dem til at blive i længere tid. Det havde Simon slet ikke lyst til. Han ville fx hellere ud at rejse.
Men de blev. Og herefter ændrede tingene sig. Simon fik et spændende job hos Leonhardt fundraising, og samtidig blomstrede ungdomsgruppen også. Senere fik de også stillet deres rejselyst, da de var ude at rejse i Indien for spedalskhedsmissionen.
– Jeg oplevede, at Gud kaldte mig, og at Gud sagde: gå på mine veje og betro din ånd til mig, så vil jeg gøre dit liv fedt for dig, sagde Simon Balle til deltagerne på PåskeOase.

Betro sin ånd…øhm..?!

Men hvad betyder det at ’betro sin ånd’? Simon Balle tror, at det handler om, hvor vi finder tryghed, og hvad der definerer os.
– Hvis man lever i falsk tryghed, lever man i virkeligheden i fangenskab.
– Gud er det eneste sted, hvor vi kan søge tryghed og samtidig være frie. Det handler om at lade sig definere af Gud først, sagde han.
En af de ting, som kan definere især unge, er alkohol. Men det kan egentlig være hvad som helst, fx forfængelighed eller popularitet, forklarede Simon Balle.
Gud giver det som gave, men vi skal ikke lade det definere os eller søge tryghed i det. Vi skal i stedet lade os definere af Gud og finde frihed hos ham, mente Simon Balle.

Find friheden hos Gud

– Frihed handler om at leve med Gud. Du giver dit liv til Gud, men han giver det tilbage til dig. Man har frihed til at vælge det, der er godt for en, sagde Simon Balle.
Deltagerne på PåskeOase var meget engagerede. De kommenterede, delte deres egne erfaringer, stillede spørgsmål og svarede på hinandens spørgsmål.
Simon Balle blev efterhånden mere ordstyrer af samtalen, der kom vidt omkring, fra alkohol til Bibelens autoritet.

– Hvordan ved jeg det?

Men hvordan ved man, om man søger sin identitet og tryghed i andre ting end Gud?
– Det er dybest set noget, du selv må være ærlig om og søge Gud omkring, siger Simon Balle.
– Er det en tryghedsting? Dybest set tror jeg, at Helligånden vil overbevise os om det. Hvis vi er åbne, og virkelig søger ham om det, så tror jeg også, at han vil vise os det. Vær ærlig og spørg Helligånden, om det er okay fx at gå i byen.
En fra salen henviste til et bibelvers i Romerbrevet kapitel 14 vers 23, hvor Paulus skriver, at det handler om samvittighed og tro.

Det er ikke sort-hvidt

En anden fra salen mente, at det ikke altid var sort-hvidt.
– Som unge vil vi gerne have tingene som sort-hvidt, men det tror jeg, at vi må erkende, at det ikke altid er. I nogle områder bevæger vi os i en gråzone. For nogle er det fx okay at servere en øl eller to, mens det for andre ikke er, sagde han.
Flere fra salen mente, at det ikke handlede om ’hvor langt man kunne gå’, men mere om hvor langt ind i centrum man kunne komme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Men hvad så med ens venner?

Men hvad med ens venner, hvis de er kristne, men lever et ’forkert’ liv?
– Det er en sag mellem dig og Gud, og vi kan ikke gå ind og fordømme det, konkluderede en fra salen, mens andre pegede på, at det handlede om at sige det i kærlighed.
– Som ven har man også en pligt over for vennen, at man ikke dømmer, men vejleder, tilføjede en tredje.
Flere mente, at det var svært at sige det, ikke mindst at finde det rigtige tidspunkt.
– Det handler om relation. Hvis en af dine bedste venner har haft hånden på ’kogepladen’ i flere dage, så siger man det da til ham! sagde en fra salen.
Og hvis man ikke har en god relation, så må man sørge for at få det, konkluderede nogle.
– Det tager lang tid, men så ved den anden også, at man mener det i kærlighed, sagde Simon Balle.
En anden fra salen var helt enig:
– Vis kærlighed til vedkommende, det virker bare altid, sagde personen.