Fjerde lektion – Uge 4: Når forelskelsen afta’r

Engagement kan sammenlignes med en konkurrence på idrætspladsen. Når først startskuddet er gået, er man engageret fra først til sidst.Beslutningen er truffet, og viljen er sat ind på at gennemføre. Vi glæder os over de udfordringer, vi møder. Vi accepterer de lange anstrengende runder, hvor vi måske ikke oplever så meget. Ingenting kan overbevise os om, at vi bør springe fra, før vi er i mål.

Næsten alle nygifte må lægge øre til bemærkninger fra mindst et erfarent ægtepar. Bemærkninger om, at hvedebrødsdagene ikke varer evigt. Det ældre par vil se på hinanden med et bedrevidende smil. De hviler i visheden om, at deres følelser nu er stærkere, dybere og af mere langvarig karakter, end den forelskelse, man møder hos de nygifte.
Når den første begejsting aftager (og der kan gå alt fra to dage til to år ifølge eksperter), kan parret blive helt ude af sig selv. De kan fristes til at tro, at de ikke længere elsker hinanden. Men sådan er det jo ikke.
Når to mennesker bliver forelskede, har man fundet ud af, at kroppen producerer det kemiske stof PEA (phenylethylamine), som påvirker hjernen til stærk ophidselse. Det er grunden til, at forelskede mennesker føler sig opstemte, yngre, optimistiske og energiske.
Når denne stimulans aftager, ”tager en ny gruppe kemikalier over… som beroliger og forsikrer… Følelsen af intimitet, afhængighed, varme, sympati og glæde over fælles erfaringer og oplevelser udløser produktionen af denne mentale ”føde””. (”Are you made for love?” af Diane Ackerman, Parade magazine).
At vi bliver på banen betyder ikke, at vi går glip af de store oplevelser. Vi skal forvente højdepunkter og regne med perioder, hvor det ikke er så nemt, men kærligheden påvirkes ikke af den slags erfaringer.
Det er som James Dobson skriver i Focus on the Family Bulletin: ”En mand og en kvinde som elsker hinanden, vil naturligt nok opleve, at de ind i mellem er højt oppe følelsesmæssigt, mens de til andre tider føler sig tappet for følelser. Men deres kærlighed defineres ikke ud fra højdepunkter eller ”tørre” perioder. Den er afhængig af viljens engagement.”

Uromantisk?

Hvis ordet ’vilje’ lyder uromantisk, så tænk lidt på denne dybe sandhed: ”Jo længere tid to mennesker har været gift, jo større er sandsynligheden for, at de forbliver sammen.” Stabilitet, venskab, familieliv og hengivenhed er velsignelser, som man ikke vil give afkald på. Selv om vi elsker den blinde forelskelses sødme, er tilstanden rent faktisk stressende.

Opgave

Et ægtepar fra USA deler denne erfaring:
”I løbet af året, på årsdage, ved fødselsdage eller andre mærkedage, bekræfter vi over for hinanden vores permanente engagement i vores ægteskab. Vi ser hinanden dybt i øjnene og udtrykker vores kærlighed og hengivenhed.”
1. Er ovennævnte praksis noget, I kunne have gavn af som ægtepar?
2. Kan I huske løfterne fra jeres vielse? Skriv dem ned og gentag dem nogle gange.

Ugens udfordring

Aftal en dato, hvor i ser billederne eller optagelserne fra jeres bryllup.