Fra sygdom Til Sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner. Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkuvert (normalkuvert 5.50 kr.). Salvedug kan ikke rekvireres over internettet.
Orla Lindskov Christensen
Anne Maries Vej 16
9000 Aalborg
– Orla@Udfordringen.dk.

Spørgsmål 1:

Jeg føler mig meget ensom

Kære Orla Lindskov
Tak for din Brevkasse, som jeg med stor interesse læser hver fjortende dag. Nu vil jeg også selv tale med dig om et problem, jeg har fået, siden min mand døde. Jeg føler mig meget ensom og bærer fortsat på sorg.
Min mand og jeg havde kun få venner. Men det var gode venner. Dem har jeg stadig, tror jeg nok, men jeg ser ikke så meget til dem, siden min mand døde.
Jeg tror ikke, vore fælles venner undgår mig nu. Men det er nok lidt trist at besøge mig, for jeg er ikke glad mere. Desuden føler jeg heller ikke behov for andres selskab, som jeg gjorde, mens min mand var i live.
På den ene side har jeg ikke rigtig energi til at være sammen med nogen mere. På den anden side føler jeg mig forfærdelig ensom og savner nogen, jeg kan tale med i fortrolighed.
Jeg var allerede syg i min mands sidste leveår. Men den sidste vinter var hård ved mig. Jeg fik feber og influenza flere gange og også lungebetændelse, som jeg ikke engang er kommet rigtig af med endnu. Det er så, hvad det er. Langt værre for mig er det, at min kroniske sygdom er tiltaget voldsomt i den sidste tid. Sådan er min situation. Jeg har læst, at mange har fået hjælp gennem en salvedug fra dig. Vil du også sende mig en?
Jeg er en overbevist, troende kvinde. Men efter min mands død føler jeg ikke rigtig lyst til at gå til gudstjenester og møder mere. Det føles så hårdt at skulle gå alene. Desuden er kræfterne også små nu på grund af mit svigtende helbred.
Med de bedste hilsener
B.

Svar 1:

Inviter jeres fælles venner igen

Kære B.
Jeg har bedt for dig og sendt en salvedug til dig. Hvis jeg desuden må give dig et råd, så skal det være dette:
– Start med at invitere jeres fælles venner igen og begynd at gå til gudstjenester og møder igen i dit menigheds-fællesskab.
Jeg ved, at det kan kræve overvindelse at gøre det. Især når du som nu føler dig svag. Men jeg tror på, at energien vil være der, hvis du tager beslutningen. En sådan beslutning er nemlig livsbekræftende. Hvad bygger jeg den tanke på?
Jo, Gud sagde i 1. Mosebog, at det ikke var godt for manden at være alene. Det tror jeg heller ikke det er for kvinden. Vi mennesker er ikke skabt til ensomhed, men til fællesskab.
Der foreligger i USA statistisk bevis for, at mennesker uden venner ikke lever så længe som mennesker, der har fællesskab med andre, dvs. mennesker, der har et socialt netværk. Ensomhed er nemlig for langt de fleste af os mennesker en dårlig mental tilstand, som påvirker os fysisk på en negativ måde.
For de fleste er det rart at have nogen at tale med, når man har sygdom, sorg og problemer. Man kan faktisk sige, at venner gavner dit helbred. Ja, bare det at komme ud blandt andre mennesker gavner dit helbred.
Man har konstateret, at der er mere sygdom blandt mennesker, der for nylig har mistet en ægtefælle, end der er blandt andre. Det kan hænge sammen med, at man ved tab af ægtefælle kan føle en fristelse til at isolere sig, og det er ikke godt for sundheden.
For megen sorg og for lange sorg-perioder sænker vores immunitet over for sygdom. Dermed ikke sagt, at der ikke skal være plads til sorg i vores liv. Sorg, som du har oplevet den i forbindelse med at miste, er helt naturlig. Bibelen taler jo også om tid til sorg og tid til glæde. Men hvis sorgen bliver vores varige tilstand, så er det, at den kan blive farlig for vores sundhed.
Med hensyn til det med venner: – To separate undersøgelser fra Californien viser, at folk, der ikke har nære venner at være sammen med, simpelthen ikke lever så længe som folk, der har.
Videnskabsmænd har også opdaget, at ensomheden mærkbart sænker niveauet af de celler i kroppen, som kontrollerer betændelser, virussygdomme og som bekæmper svulstdannelser. Undersøgelser viser tydeligt, at vores sinds-tilstand påvirker vores immunsystem. Det er nok i den sammenhæng, vi skal forstå, hvorfor Bibelen fortæller os, at ”glæden er den bedste medicin.”
De forhold, jeg har nævnt her, er nok nyheder for mange. Men i forbindelse med at læger og andre videnskabsmænd har gjort disse opdagelser har vi fået en ny videnskabs-gren, som hedder noget så indviklet og flot som psyko-neuro-immunologi. Denne nye videnskabs-gren analyserer, hvilken indvirkning vores tro, følelser og forhold til andre mennesker kan have på vores modtagelighed over for sygdom.
Denne videnskabs-gren lærer os, hvor vigtigt det er for vores liv med gode familiebånd, gode venner, gode sociale relationer. Det er også ud fra dette, at jeg opfordrer dig til at gøre en indsats for ikke at miste dine venner og gode relationer og havne i afmagt og ensomhed.
Da jeg har oplevet, hvor kostbar menigheden og menighedens fællesskab er som et bindemiddel mellem mennesker, fordi Jesu Ånd er der, så vil jeg til slut sige: – Hold fast i dit menigheds-fællesskab.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Min oplevelse:

Jeg er smertefri

Kære Orla Lindskov
Inderlig tak for din trofasthed i tjenesten i Jesu navn. Endnu engang har jeg oplevet Guds indgreb gennem en salvedug fra dig, og nu er jeg ikke bare bedre, men jeg er smertefri i både venstre hofte og knæ, ligesom jeg stadig er smertefri i det ankelled, der blev helbredt af Jesus sammen med dig gennem forbøn for ca. 7 år siden efter at være opgivet af en fysioterapeut og af en læge, som var ortopædkirurg.
Kærlig hilsen
E.

Min oplevelse:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Håndled er rask

Kære Orla Lindskov
Da du bad for mit håndled søndag aften i Aalborg, gav det et mægtigt smæld, og det begyndte at gøre meget ondt. Dette fortsatte det meste af køreturen hjem. Jeg begyndte at takke Gud for helbredelsen, selvom jeg stadig havde meget ondt. Smerterne tog så lidt af, men var der stadig, da jeg gik i seng. Mandag morgen var smerterne helt væk, og jeg kunne gøre bevægelser, som før havde gjort meget ondt.
Mange hilsener fra
En, som Jesus helbredte

Min oplevelse:

Ørebetændelse er væk

Kære Orla
– vi fik en salvedug fra dig til vores lille datter på grund af, at hun havde mellem-ørebetændelse hele tiden. Hun har ikke haft det siden, hun fik salvedugen. Der er gået 2 måneder nu, hvor hun ikke har haft det.
Tak til Jesus
Hilsen M.L.

(sendt man. 02.11.09 til Orla Lindskovs Brevkasse).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Min oplevelse:
Kære Orla Lindskov
Du bad for mine øjne, og det har hjulpet. Jeg takker Gud og også dig, for at du er et redskab for Gud.
Kærligste hilsener E.M.