Når stilhed og musik leder til Gud

Fredag aften inviterede Roskilde Domkirke igen til natkirke. Det århusianske band ’Hinmelblå’ genfortolkede salmer.Midt i skumringstiden våger Rosklide Domkirke stadig over sin by. De to kirketårne strækker sig mod himmlene som to hænder i tilbedning, Indenfor er bænke suppleret med store puder og tæpper i midtergangen. Fra gulvet virker vælvingen endnu mere imponerende. Historierne der udspiller sig i de gamle udskæringer på præstestolen får helt nyt liv.Teenagere ligger henslængt på puderne og lader sig føre ind i Guds nærvær i stilheden.

Stilheden

Stilheden er central denne aften i Natkirken. Historien vingesus i den kongelige kirke virker dæmpende på sjælen. Der tales tyste. Tankerne falder til ro. Ugens begivenheder kan fordøjes og deles med den Almægtige. I en krog sidder besøgende og skriver bønner til Gud. Små lys tændes i kirkens bagerste rum. Nogle mindes andre håber. De fleste nyder at have tid til tanker.

Musikken

Fra koret begynder det Århusianske band ’Himmelblå’ at spille de første samler. Med elektroniske beats, guitar, kontrabas og en førførende stemmer fylder de kirkesalen. De er der allesammen. Munk, Grundtvig, Kingo. Men de gamle salmer får nyt liv i de fire unge musikanters univers. Stemmen er forførende og leder tankerne opaf. Musikken styrker den meditative stemning. Selv om knassende, pingende og elektriske lydkollager er spredt ud over sættet, bidrager det bare til at pulsen kommer ned. De nye toner og de gamle salmer harmonere og danner med ordennes betydning en treenighed der stiger op under det høje loft og videre op til den sorte natte himmel.

Ud i natten

Sognepræst Linda Christoffersen og den inviterede Tobias Ambs-Thomsen taler om familie og relationer. Med hver deres stil giver de stof til eftertanke. I den klassiske andagt deles der et kærlighedsmåltid bestående af chokolade obletter og sød saftevand. Det pirere sanserne. Sukkeret giver ny energi. Tankerne er faldet på plads, velsignelsen varmer. Det læste og det sungne ord har bundfæstet sig. Tre timer er fløjet afsted. Man burde oftere tage sig god tid til Gud.

Vi går ud i natten igen. Domkirken strækker stadig sine hænder mod himmelen. Som et evigt minde om at holde hovedet i himmelen og begge ben på jorden.

Præludium

Der er Natkirke i Roskilde Domkirke den 2. og 4. søndag i måneden. Næste gang er det endda med en vielse på programmet. Du kan læse mere på Natkirken på kirkens hjemmeside.