100 teenagere var til åndeligt sammenskudsgilde
Camp 11 startede som en mindre teenage-kom-sammen og har nu vokset sig stor. I weekenden samlede lejren 130 teenagere fra flere frikirker. Men det nære fællesskab er stadig intakt.To teenageledere tænkte: Lad os slå os sammen om at lave en teenagelejr, så vi kan skabe venskaber på kryds og tværs og trække på hinandens ressourcer.
Idéen var enkel, men tilsyneladende så god, at flere andre teenageklubber bad om lov til at være med.
Lejren fik navnet Camp11, og nu, syv år efter opstart, samler den 130 teenagere fra syv klubber i hele Danmark.Seneste samling var i weekenden, der gik. Denne gang i Århus.
Teenagere fra frikirker i Mariager, Aalborg, Randers, Århus, Vejle og Odense var samlet og havde Herning med for første gang. Campen vokser stadig.
– Det er jo kun naturligt at prøve at sprede det videre ud, når man synes, man har noget, der er fedt, forklarer Søren Senholt, en af idémændene bag campen.
Da campen blev født, boede han stadig i Mariager. I dag er han 24 år og ansat på deltid som teenagepræst i Århus. Og han brænder stadig for Camp11, som han mener giver noget helt specielt til teenagerne og til klubberne.
– Vi oplever et højnet niveau i klubberne efter sådan en weekend sammen. Mange af teenagerne opdager mere om, hvem Gud egentlig er, og finder ud af, at det med Gud er fedt. Det får niveauet i klubberne til at springe en tak opad, fortæller Søren Senholt.
På samme måde giver lejren også et boost til sammenholdet:
– Drømmen var ikke kun at skabe venskaber på tværs af klubber, at få øjnene op for hinanden og i fællesskab opleve Gud sammen. Vi ønskede at skabe en camp, hvor også det interne sammenhold i klubben styrkes, fortæller Søren Senholt.
– Det oplever vi sker, fordi vi tager af sted som klub. Ledere og teenagere sammen.
For på Camp11 er der ikke et tætpakket program. Ganske vist er der prædikener, natløb og underholdning, men også masser af fritid til at dyrke sport eller bare lære hinanden at kende.
Netop det er noget, som Heidi Christensen sætter pris på. Hun er leder i teenageklubben WigWam i Bykirken i Odense. Teenagere i Odense har været del af Camp11 siden lejrens opstart – selv har hun været med på de sidste tre lejre sammen med klubbens teenagere.
Og hun har set, hvad tid sammen og koncentreret hygge gør for teenagerne. Særligt én teenagepiges historie vender tilbage, hver gang Camp11 kommer på tale:
– Pigen havde det ikke godt med skolen eller sine klassekammerater. Men hun tog med på camp. Efter lejren fortalte pigens mor, at pigen havde fået det meget bedre med sig selv. Fordi hun igennem det fællesskab, hun oplevede der, havde følt, at hun hørte til et sted og nu havde fået lyst til det hele igen, fortæller Heidi Christensen.
Ikke mærkeligt, at teenagerne har set frem til dette års camp siden sommerferien.
I år tager Heidi Christensen tolv teenagere med på campen. Og fire medledere.
Fordi de enkelte teenage-klubber tager af sted som en klub, er der både under og efter campen en stærk klubånd. Man mærker, at det er klubbernes egen lejr – et fælles projekt.
På et fælles planlægningsmøde har hver klub på forhånd fået ansvarsområder under lejren. For eksempel er Odense ansvarlig for natløb og et eftermiddagsløb, og en af lederne har frivilligt sagt ja til at være med til at stå for udsmykning. Campens lovsangsband er også sammensat af sangere og musikere fra flere af klubberne.
Punktum. Mere arbejde er der ikke i det for den enkelte klub.
Lejren er på den måde et sammenskud af evner og ansvarstagen hos de deltagende klubber. Og netop fordi klubberne sammen løfter lejren, er den enkelte klubs opgaver få. Men fordelene er mange, og udbyttet er stort. Camp11 er derfor, sagt med Søren Senholts ord, genial set fra lederperspektiv. Weekenden kræver ikke meget af ledernes tid eller energi den kan i stedet bruges på at være sammen med teenagerne.
– På Camp11 har vi meget større overskud, end hvis vi arrangerede vores egen lejr, bekræfter Heidi Christensen.
Søren Senholt har heller ikke mange opgaver, men fungerer dog i kraft af sin erfaring med Camp11 som en slags lejrleder. Også her er arbejdsbyrden beskeden.
– Når man er mange, kan man lave noget, der er større. På campen er der både lagt op til en stor fællesskabsoplevelse og en stor Gudsoplevelse, siger Søren Senholt.
Teenageleder Heidi Christensen fra Odense er enig:
– Når vi er mange, kan vi invitere dygtige talere udefra. Så vi får altid masser af inspiration på Camp11.