Det er ’sejt’, når præsten er på facebook

Præster tager sociale medier til sig. Henning Bjerg Mikkelsen bruger bl.a. sms og facebook for at holde kontakt med sine konfirmander.
– Det er sejt, at vores præst er på facebook!Den bemærkning hørte sognepræst Henning Bjerg Mikkelsen efter at havde undervist sine konfirmander for nylig.
Og så griner han lidt. For han er ikke en nørd i sociale medier og har kun været på facebook i halvandet år. Men han har opdaget værdien i at holde kontakt med de unge på deres egne medieplatforme.
– Det nedbryder helt sikkert fordomme om, at præster er sådan nogle mumietrolde fra en anden verden i det hinsides, smiler han.
Henning Bjerg Mikkelsen er præst for hele fire kirker i det vestjyske: Lomborg, Rom, Ramme og Dybe kirker. Udover traditionelle præsteopgaver som prædikener, bryllupper, begravelser og hjemmebesøg er facebook blevet en ny måde at holde kontakt med de unge sognebørn på.
Han indrømmer, det kan være en ”tidstyv”, og at der er meget ”sludder for en sladder” – måske op til 80 procent. Men ind imellem kommer alvorlige emner på banen:
– Pludselig står der: ”Min mormor er lige død”. Så svarer jeg naturligvis: ”Det er jeg ked af at høre”. Og så får vi en dialog med beskeder i det lukkede rum om, hvad den unge og mormoren havde sammen. Når jeg møder konfirmanden senere, kan jeg spørge ind til, hvordan han klarer det nu, fortæller Henning Bjerg Mikkelsen.

Skrøbelige unge

Han har kun ca. 110 ”venner” på facebook, for han er ikke opsøgende:
– Jeg vil ikke anmode konfirmanderne om venskab, men jeg fortæller dem, at jeg er på facebook, og hvis de vil have mig som ven, er de velkomne til at henvende sig. Og det er der mange, der gør. Det giver en fantastisk kontaktflade. Nogle lukker mere op for posen end andre.
– En dreng har måske lige haft et skænderi med sin far. Jeg kan mærke, at han føler sig klemt. Nogle er jo delebørn og kommer fra brudte hjem. De knytter sig mere til sådan en som mig, end andre ville gøre.
– Især chatten bliver meget benyttet, når jeg er på samtidig med én eller flere konfirmander. Blandt emnerne kan være: Sygdom eller død i familien, konflikt i hjemmet, eller en hund, der er død. Det kan også være en glædelig begivenhed i familien, fx en fødsel. Og nu og da et spørgsmål til Bibelen – eller om tro: ”Tror du virkelig, at Gud har skabt verden?”
– For to år siden ville jeg havde sagt: ”Hvad skal vi dog med facebook?” I dag er det en stor hjælp til at holde kontakt med konfirmanderne – også længe efter, de har gået til præst. Og så kan jeg lægge oplysninger om den næste ungdomsgudstjeneste ud.
– Og nu har de oprettet en fanside om mig, smiler Henning Bjerg Mikkelsen.