Helga Haugland Byfuglien skriver norsk kirkehistorie

Biskop i Borg, Helga Haugland Byfuglien, er som den første kvinde nogensinde blevet valgt til formand for den norske bispekonference. Blandt de første til at gratulere var det Lutherske verdensforbund. Ifølge www.kirken.no – den norske kirkes hjemmeside – skriver den for nylig tiltrådte generalsekretær, Martin Junhe, at ”udnævnelsen er selvfølgelig en anerkendelse af dine talenter og din vision”….” vi fejrer denne nye anerkendelse af, at kvindelig ledelse er ved at blive synliggjort også på det højeste niveau inden for vore kirker.”
Den nye formand afløser Olav Skjevesland, som har har været leder af bispekonferencen siden 2006. Hun blev udnævnt til biskop i Borg, der ligger sydøst fra Oslo, i 2005, og hun en af fire norske kvindelige biskopper.
Men hendes tid som formand bliver ikke ret lang. Allerede til næste år vil biskopskonferencen og den norske regering oprette et 12. bispekontor for en biskop i Nidaros – eller Trondheim – hvis hovedsaglige opgave bliver at være preses, eller formand, for den norske bispekonference.
Helga Haugland Byfuglien er 60 år, og hun har tidligere været blandt andet sognepræst i bispedømmet Nidaros og generalsekretær i det norske KFUK-KFUM.