Hun hjælper indvandrere at forstå danskerne bedre

Atula Masa er udsendt fra Nepal til Danmark. Har været her i syv år.Når indvandrere opfatter danskere som racister, har de misforstået noget. Danskerne er ikke imod indvandrere. De er bare mere reserverede, og det er en del af dansk kultur, forklarer Atula Masa.
Hun har været præst med ansvar på Pinsekirkens internationale arbejde i Esbjerg i syv år. Og det har krævet meget tro og bøn at bygge bro mellem flygtninge, indvandrere og danskere.
– Jeg forklarer fremmede, at de bare skal lukke op og bede om hjælp. Så vil danskerne være de bedste til at hjælpe, forklarer hun.
– Jeg siger: ”Nu er vi i den danske kultur, og den er anderledes end den afrikanske og asiatiske”. Vi fra andre lande er vant til at gå hinanden i møde og sige: ”Hej, hvordan går det, kan jeg hjælpe dig med noget?” Sådan er danskerne ikke, de er mere reserverede, de venter på, at vi kommer og spørger dem om hjælp. Så vil de gerne hjælpe. Det har jeg selv erfaret.

35 nationaliteter

Atula Masa kom fra Indien i 2003 for at hjælpe til i Pinsekirkens børnearbejde, men det blev hurtigt til, at hun stod i spidsen for et spirende internationalt arbejde. Nu arrangerer hun International Food Party fire gange om året med op til 250 mennesker fra 35 forskellige nationer.
– Det kræver en stor indsats at sætte sig ind i og tage hensyn til de mange forskellige kulturer, indrømmer hun.
Noget tyder på, at det er lykkedes, og hun bliver accepteret som kvinde og præst selv af folk fra meget patriarkalske kulturer.
– Jeg har lært meget og har meget at lære endnu, siger hun.

Respekt er vigtig

Atula Masa får støtte til sin løn fra Integrationsministeriet og holder jævnligt integrationskurser for især indvandrerkvinder om hygiejne, privatøkonomi og lignende. Meget af sin tid bruger hun på at besøge de nye danskere, og hun har en jævnlig kontakt med over 500.
– Jeg lytter meget og prøver at forstå dem. Jeg viser dem respekt uanset deres baggrund og deltager i deres fødselsdage, bryllupper og andre fester, uanset om de er muslimer, hinduer eller kristne. Det er meget vigtigt at vise respekt, pointerer hun.
Selv kommer Atula Masa fra den indiske provins Nagaland, hvor over 95 pct. af befolkningen er kristne.

10.000 missionærer

Nagaland er med sine 4 mio. indbyggere lidt mindre end Danmark, men har alligevel rekrutteret over 10.000 missionærer til omkringliggende lande som Kina, Burma og Bangladesh. Men også til Europa. En af dem er Atula Masa.
– Jeg er glad for at være her og føler en stor fred, fortæller hun. – Gud har lagt Danmark på mit hjerte, og jeg bliver her så længe, jeg har det på den måde, fortæller hun.

Et forbillede på integration

Foruden den danske menighed mødes en burmesisk menighed i Pinsekirken i Esbjerg. Men ”dansk menighed” er så meget sagt. For en anden burmesisk gruppe har tilsluttet sig, og desuden kommer indere, sudanesere, thailændere, indonesere og mange flere nationaliteter i kirken.
– Kirken skal afspejle samfundet, og vi vil vise, at det kan lade sig gøre at integrere nydanskere, siger kirkens præst Ole Madsen.