Kunstner sender julen på lossepladsen

Karsten Auerbach sætter originalmaleriet til Udfordringens forside på auktion til fordel for AIDS-ramte børn i Indien.
– Jeg har inviteret nogle af nutidens allerfattigste med ind i juleevangeliet, fortæller kunstneren Karsten Auerbach.

Karsten Auerbach i gang med at male forsidebilledet.

Han har malet en anderledes juleforside på dette års juleavis.
– Billedet er malet med akrylmaling ovenpå bibelillustratoren Gustave Dorés version af den kendte fortælling fra Betlehem fra 1866.
I stedet for den sædvanlige udsigt kigger de forundrede hyrder på det gamle træsnit fra 1866 nu ned på gadebørn, klunsere og en alt for ung pige med et nyfødt barn.
Scenen er flyttet til en losseplads i Manilla, Phnom Pen eller Mexico City – fra 2010.
”Det ligner noget, vi har set før,” tænker hyrderne, ”men hvad er det nu lige, der er sket siden sidst?”
Der er også kommet tre mænd med på billedet. Jeg ved ikke helt, hvor vise de er. De kommer snarere fra Vesterland end Østerland – og de repræsenterer vores optik – helt bogstaveligt med deres kamera.
På den måde er der tre lag i maleriet, forklarer kunstneren.

Jul i nye omgivelser

– Inspirationen kom, da jeg for nylig så en artikel om den filippinske maler Joey Velasco.
Når man ser hans malerier, ligner de i første omgang traditionelle bibelillustrationer og kirkeudsmykninger. Men i stedet for Bibelens kendte persongalleri, udstyret med lange skæg og mellemøstlig klædedragt, har han befolket billederne med børn fra samfundets absolutte underetage: gadebørn, udviklingshæmmede, handicappede.

På dette maleri af den sidste nadver spiser Jesus sammen med gadens børn. Det er malet af den filippinske maler Joey Velasco og har inspiret den fynske maler Karsten Auerbach.

Han gik ud i slummen og fotograferede dem, og hjemme på atelieret malede han dem så naturalistisk, at de ikke bare fremstod som statister, men som virkelige nulevende personer. Idéen var selvfølgelig at gøre evangeliet levende, nærværende – og ikke mindst udfordrende i nutiden.
Og det er netop dette, jeg selv ser som den store opgave for kristne kunstnere – at bringe kirkens udtryk i samspil med samtiden og samfundet. Vel at mærke et samspil, der går begge veje:
Det er vigtigt, at kirken er i stand til at kommunikere i et nutidigt sprog – også hvad kunsten og musikken angår. Men kunstnernes opgave er ikke kun at være den kreative kraft i ”Guds reklamebureau”, der opdaterer kirken, så den iklædt tidssvarende stilarter kan gå ud og udfordre sin samtid. Kunsten har en langt dybere og vigtigere funktion, nemlig at lade samtiden, kunsten og evangeliet udfordre kirken selv – ligesom Joey Velasco gjorde på Filippinerne, mener Auerbach.
– Når man laver et maleri om julens indhold, er det nødvendigt at finde både en fortælling og en form, som kan holde hele året. Ellers får billedet kun en kort karriere på stuevæggen.

Rå lovprisning

Skulpturen Inkarnationen – er en ”rå lovprisning” af Jesus.

Sidste jul lavede jeg en 3D-baby-figur som var ved at blive født ind i vores verden. Billedet hed ”Inkarnation” og var en meget rå lovprisning af den Gud, som lod sig føde som et lille sårbart menneske fuldstændig ligesom mig – i blod, slim og fostervand – uden den glorie og det glimmer, vi siden har tilføjet!
Netop denne side af min kristne tro berører mig dybt hver dag året rundt.
Det samme gælder Guds følelser over for de børn, som jeg har malet ind på Doré’s bibelillustration – og til de millioner af andre gadebørn, som vokser op i verdens storbyer: Det ændrer sig heller ikke efter den 24. dec.

Med i juleprædiken

Karsten Auerbach’s maleri er 80×100 cm stort. Det er udstillet i Horne Kirke på Sydfyn helt frem til juleaften den 24. december, hvor sognepræst Jesper Svärd vil bruge det i årets juleprædiken på samme måde, som han har brugt billederne fra Karsten Auerbachs udstilling i Horne Kirke i sine prædikener hele sommeren i år.
Maleriet kan ses i Horne Kirke hver dag fra kl. 8 til 16. Det vil dog være på et kort besøg i kirkerne i Faaborg og Diernæs den 12. december, hvor det indgår i sognepræst Henrik Nedergaards prædikener.

Maleri på auktion

Ligesom de tre seneste år sætter Karsten Auerbach billedet på auktion til fordel for børn i Asien.
Denne gang doneres salgssummen til et UMO-projekt for børn af aids-syge forældre i den sydindiske storby Chennai.
Man kan byde på maleriet helt frem til Jester Svärds juleprædiken er færdig kl. 17 juleaften.
Det gør man enten ved at skrive sit bud på skiltet ved siden af maleriet – eller ved at
ringe, sms’e eller maile det til Karsten Auerbach (tlf. 21796159 eller kontakt@auerbach.dk).