Snak om det imtime samliv

Lektion 39Den seksuelle tilfredsstillelse kan blive undertrykt af tavshed. Seksuel nydelse kan være begrænset af skam. Men det var ikke sådan, Gud ville det.
Gud ville have, at vi skulle glæde os over seksuallivet. Og denne glæde øges ved verbal kommunikation. ”At udtrykke positive budskaber under sex, forstærker oplevelsen for begge ægtefæller,” siger Cliff og Joyce Penner. ”Den, som udtrykker glæde, udløser seksuel energi. Den, som hører disse udbrud, ophidses og opmuntres af tilbagemeldingerne.” (Cliff og Joyce Penner: The Best Time to Talk about Sex, Marriage Partnership, 1992).

Walter Wangerin, Jr (i As for Me, 190 – 91) opfordrer ægtepar til at kommunikere før, under og efter den seksuelle akt. Han spørger:” Hvorfor ikke rose hende, takke hende for en gave, hun giver på sådan en dejlig måde? Eller er den gave så ubetydelig, at den ikke fortjener at blive nævnt? Din ros vil bevare den, så den bliver en del af din seksualitet …
Tal uden hæmninger. Der er ingen lov, der forbyder dig at tale om organer, om de seksuelle bevægelser, alle følelserne, før et klimaks… En af de mest hellige glæder ved at elske er den åndelige åbning af et andet menneske – at mærke hvordan en af det andet køn føles på indersiden… Et seksualliv, som bliver udtrykt i ord, får os til virkeligt at blive en del af hinanden. Din ægtefælle lærer både din krop og dit hjerte at kende, hvis du taler.”

De første år vi var gift, snakkede vi aldrig, mens vi elskede (og sjældent før eller bagefter). I disse tavse år kommunikerede jeg kun med kropssprog, og Myron var god til at aflæse det. Men i dag kender vi glæden ved at kommunikere før, under og efter samlejet, og vi har fundet ud af, at det øger velværet ved den seksuelle intimitet.
Nu taler vi åbent om dagen om vores behov for sex. ”Lad os gå tidligt i seng i aften og elske”. Vi taler frit om, hvilken slags sex vi ønsker. ”Der bliver en hurtig en, kun for dig.” Vi taler, mens vi elsker. ”Rør ved mig.” Og bagefter: ”Du var fantastisk!”
Hvad med jeres kommunikation før, under og efter samlejet? Har du ladet tavsheden eller skammen fratage jer maksimal, seksuel nydelse? Hvis det er tilfældet, er det på tide at begynde at tale sammen.

Opgaver

Læs skiftevis de syv nedenstående citater. Tag en pause efter hvert enkelt, hvor I begge besvarer de følgende to spørgsmål:

1. Hvilke følelser, tanker og ideer stimulerer dette citat hos mig?
2. Hvordan kan dette citat hjælpe mig til en større forståelse for vores seksuelle succeser eller problemer?

CITAT 1: ”Tag tid til at lære hinanden effektiv, seksuel stimulation … Fortæl ham / hende, hvad der er bedst for dig.” (Fra C. og J. Penner: The Best Time…)

CITAT 2: ”Tillid tillader ham/ opmuntrer hende til at klæde sig af for dig uden skam. Fysisk nøgen. Ingen del af kroppen er skjult, for du ved, at du ikke vil blive såret eller føle dig forlegen. Nøgen følelsesmæssigt og åndeligt…. Ingen del af personligheden, ingen følelser, ingen minder, frygt eller indre glæde behøver du at skjule, da intet vil blive udnyttet eller gøre dig forlegen. Tilliden tillader ham/opmuntrer hende til at vise sig frem for dig. Og ligeledes vil du heller ikke skjule noget af dig selv for din ægtefælle.” (Walther Wangerin Jr. As for me, 190-91)

CITAT 3: ”Begge parter bliver nødt til at affinde sig med menneskelige svagheder og fejl, irritabilitet og træthed og undertiden natlig hovedpine”. (James C. Dobson: Love for a Lifetime ,Multonomah Books, Sisters, Oreg.,1993)


Artiklen fortsætter efter annoncen:CITAT 4: ”Det seksuelle forhold vil altid afspejle en større sammenhæng i livet. Det afslører personlig frygt og spændinger og tjener næsten altid som et barometer for det generelle forhold mellem dig og din ægtefælle.”(Wheat: Love Life)

CITAT 5: ”Det bedste alternativ til selviske krav er betænksomme forslag. Jeg anbefaler disse tre vigtige trin: Forklar, hvad du ønsker, og spørg din ægtefælle, hvordan han/hun vil opfylde dit ønske. Træk det tilbage, hvis din ægtefælle oplyser, at han/hun ikke ønsker at opfylde det. Tal om alternative muligheder, således at ægtefællen kan hjælpe dig og samtidigt have det godt med det.” (Willard F. Harley, Jr.: Love Busters, Revell, Grand Rapids, 1992)

CITAT 6: ”De fleste seksuelle problemer i ægteskabet har meget lidt at gøre med fysisk teknik, men alt at gøre med tilfredsstillelse af de følelsesmæssige behov.”(Chapman: Kærlighedens fem sprog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:CITAT 7: ”At forberede sig til sex ved blot at klæde sig af og hoppe i seng, er at forberede kroppen alene… det seksuelle forhold betyder, at du forstår, at du elsker med et menneske, ikke med en krop.” (John Powell: Why Am I Afraid to Love? Argos Communications, Niles, III, 1972)

Ugens Udfordring

Før I nyder den næste seksuelle forening, (- hvad med i aften?) skal I dele to ting, som I sætter pris på ved ægtefællens elskov og en ting, som vil give dig mere seksuel tilfredsstillelse.
Af Bobbie Yagel