IPSICC

Et kald til København

Helle Rønne Samuelsen, assisterende ledende præst i København Vineyard på Frederiksberg, fortæller her om kirkens vision, om det frivillige arbejde i Reden International, og Kasper Thorskov Hansen fortæller om arbejdet med hjemløse. Inden for de sidste par år har kirken været meget aktiv inden for begge områder.København (KBH) Vineyard startede i 1997 som en husgruppe, med ledende præst Flemming Mølhede i spidsen.

Helle Rønne Samuelsen, der er assisterende ledende præst i København Vineyard, og Kasper Thorskov Hansen.

Kirken er i dag vokset til ca. 450 medlemmer og har siden maj 2008 holdt til i egne lokaler på Nyvej 7 på Frederiksberg. Menigheden består primært af unge, en del studerende og familier. Kirkens vision er: at være inkluderende, inspireret og involverende.
– Det betyder at mennesker bliver inkluderet i et varmt fællesskab, inspireret i troen på Gud og involveret i at tjene mennesker i kirken og i byen omkring os. Vi ønsker at være en kirke med Jesus i centrum. En relevant kirke for alle – et sted, hvor man kan komme og blive fyldt på og opleve sig favnet, som den man er. Og derfor er der stort fokus på fællesskabet, fortæller Helle Rønne Samuelsen, der er assisterende ledende præst i København Vineyard.

Relevant kirke i en moderne tid

Kirken har hver søndag kl. 15 og 19 to identiske gudstjenester, og en gang om ugen er der netværksgrupper ude i hjemmene. Under gudstjenesterne er der lovsang og tilbedelse, forkyndelse og mulighed for forbøn. Efterfølgende tager mange på café, især om aftenen, og her er der yderligere mulighed for at dele liv og fællesskab med hinanden. Kirken er meget social indadtil, men lægger samtidig også meget vægt på, at det er vigtigt at nå byen udadtil. De senere år er der kommet større fokus på at gøre en forskel ude i København. Bl.a. gennem arbejdet med de hjemløse, i samarbejdet med Reden International, men også gennem andre udadrettede initiativer.
– Vi oplever, at vi som kirke er sendt til den her by for at tænde lys. Ordene fra Matt. 25, 40: ”Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig,” er blevet et kald for vores kirke, udtaler Helle.

Når Gud kalder

Helle fortæller, at da kirken i 2008 fik nye lokaler, så var det fristende bare at læne sig tilbage og nyde det. Men Gud ville det anderledes. Tanker om handlede kvinder i København trængte sig på.
– Når jeg lagde mig til at sove om natten, kom jeg til at tænke på de kvinder, der igen og igen solgte deres egen krop, mens jeg lå trygt i min seng og sov. Jeg havde svært ved at falde i søvn, fordi tankerne blev ved med at vende tilbage, og jeg følte, jeg måtte reagere på det, siger Helle.
Hun tog derfor kontakt til Reden International, som arbejder med udenlandske handlede kvinder, til Mødestedet på Vesterbro og Krisecenteret på Østerbro og tilbød, at kirken kunne hjælpe i forhold til det allerede eksisterende arbejde. Det resulterede i et partnerskab mellem Reden og KBH Vineyard, hvoraf ca. 40 af kirkens kvinder i dag er involveret. De frivillige i Reden er enten omsorgsmedhjælpere eller arbejder i Sundhedsklinikken på Mødestedet, hvor de handlede kvinder har mulighed for at få et gratis lægetjek af frivillige kvindelige læger eller sygeplejersker. Anne Walsøe har overtaget arbejdet efter Helle. Hun er pastoral medarbejder og leder det frivillige arbejde med Reden sammen med intern (praktikant, red.) Anna Svendsen.

Et personligt kald

For fem år siden oplevede Kasper Thorskov Hansen, at Gud begyndte at kalde på ham. Han prøvede at stikke af fra det, Gud kaldte ham til, nemlig lederskab, for han følte ikke, han var en leder. Men Gud blev ved med at kalde på ham.
Kasper er intern i KBH Vineyard og har de seneste år været med til at lede det frivillige arbejde med hjemløse. For et års tid siden startede han projekt Gadens Folk, som er en lille gruppe, der går på gaden og deler kaffe, suppe, tøj og undertøj ud.
– Der er også organisationer, der gør det her arbejde, men vi ønsker også at møde de hjemløse ved at vise dem Guds kærlighed og fortælle dem, at de har værdi. Det er ikke hver gang, vi møder en hjemløs, der skal fortælles om Gud. Hvis der ikke er åbning for det, nytter det ikke noget. Det vigtigste er at lade Guds dagsorden råde og lade ham lede arbejdet. Det er Gud, der gør det, og det er ikke til at vide, hvor meget, han gør.
Kasper oplever, at det er utrolig vigtigt med masser af forbøn, når man går ud for at møde mennesker med Guds kærlighed, og en daglig bøn fra hans hjerte er: ”Gud giv mig kærlighed til det, du har en kærlighed til. Åbn mine øjne for andre mennesker! Vis, hvor du er, hvad du gør, og hvordan jeg kan være med i det!”
For Kasper er det at arbejde med de hjemløse og at være engageret i et projekt i Nepal, der hjælper gadedrenge til at få en ny start.

Opmuntring til andre frivillige

Kasper giver her opmuntring til andre frivillige, der drømmer om at komme i gang med det, Gud kalder dem til:
– Lad være med at gøre det sværere, end det er. Det handler om at komme ud over menneskefrygten og bare komme i gang. Det er i princippet samme situation som at tale med nye mennesker til en fest. Hvem som helst kan være med. Du skal ikke vente på at være perfekt, før du går i gang, og du bliver klædt på, når du er i det. Det er vigtigt, det er Guds kærlighed, der driver dig frem. Bed Gud om at tage kontrollen og vær ydmyg omkring det. Det er det, der virker. Find en sparringspartner eller en mentor. Det har været med til at bære mig frem.
Kasper understreger, at en vigtig ting for ham har været, at han er blevet troet på, opmuntret og bakket op, også i perioder, hvor der ikke har været det vilde udbytte.

At møde folk i deres behov

Anne Walsøe har overtaget arbejdet fra Helle. Hun er pastoral medarbejder og leder det frivillige arbejde med Reden sammen med intern Anna Svendsen.

– Kirken har et generelt kald til at vise Guds kærlighed og omsorg, men vi oplever, at vi som kirke har fået lagt visse problematikker på hjertet, siger Helle, som også personligt oplever et generelt kald til at vise mennesker i nød Guds kærlighed. Arbejdet med Reden og med de hjemløse har for kirken været starten til at række mere ud til byen ved at vise Guds kærlighed på en praktisk måde. Nogle er besøgsvenner hos ældre mennesker gennem Dansk Røde Kors; 15 mennesker er med i et Handyman projekt, hvor de hjælper enlige eller voldsramte mødre med praktiske ting gennem Mødrehjælpen; og op til jul havde kirken et samarbejde med Frelsens Hær om deres julehjælp. Nogle går rundt og beder for byen; andre deler mad ud til hjemløse. Og i forbindelse med julen har der været opsøgende arbejde med handlede kvinder på bordeller, hvor der blev delt julegaver ud. Et nyligt opstartet arbejde er samarbejdet med herberget En varm seng, som ligger ved Rådhuspladsen.

Projekter i udlandet

KBH Vineyard støtter Eden Ministry i Kina, der arbejder på at hjælpe handlede kvinder ud af prostitution. Der bliver solgt smykker i kirken, som kvinderne i Kina har været med til at fremstille, og overskuddet går til at hjælpe dem ud af prostitution og få et værdigt liv. – Arbejdet i Kina har været en stor inspiration for vores kirke. Mange kvinder har fået en ny start og er kommet til tro. Det er vores håb, at det samme vil ske for handlede kvinder i KBH, udtaler Helle, som ikke er færdig med at drømme stort. Hun brænder for, at de handlede kvinder kommer ud af prostitution og får et værdifuldt liv, og for at flere mennesker kommer til tro og mærker Guds omsorg for dem. KBH Vineyard er også med til at støtte projektet i Nepal, der hjælper gadedrenge til at få en ny start.
Af Dorte Linda Hansen

Der er mange aktiviteter i København Vineyard, og ved yderligere interesse er man velkommen til at besøge kirken eller at tage et smut forbi kirkens hjemmeside, som er kbh.vineyard.dk