Test: Tjener du din ægtefælle?

Lektion 41I vinterudgaven af ægteskabsmagasinet Marriage Parship fortælles en smuk historie om, hvordan Jim Conway tjente sin hustru Sally:Jim: ”Når jeg var nedtrykt, var det Sallys støtte, som bar mig igennem. Nu, hvor hun har brystkræft, er det mig, som bærer hende. Sådan er ægteskabet.”
Sally svarede: ”Jims indsats for at jeg skulle komme mig, er et eksempel for alle.” Sally fortæller, hvordan Jim var med hende hele tiden; til undersøgelsen, operationen og i dagene, der fulgte.
”Da jeg begyndte med strålebehandling og mistede alle mine kræfter, al værdighed og mit hår, stod han ved siden af mig følelsesmæssigt og fysisk. Han tjente mig, som om han havde været ansat til at udføre mit mindste vink. Jeg fik en infektion efter operationen, og det udviklede sig til et gabende sår. Det måtte tømmes for væske, og bandagen skulle skiftes hver dag. Min kære Jim bøjede sig over mig med et ømt blik. Han var begyndt at få mørke rande under øjnene. Hver eneste dag i de følgende ti måneder behandlede han mit sår.”
(Ægteparret var i mange år ægteskabsrådgivere i USA og udgav flere bøger om ægteskabet. Sally er nu død. Jim Conway har været præst og arbejder stadig med rådgivning, red.)

At tjene mennesker betyder at varte dem op, hjælpe dem, være sammen med dem. Det er dem, der skal have en stor middag, og du skal servere for dem. Problemet er bare, at ingen giver dig et praj om det.
Det at være en tjener efter at have svaret ja ved alteret, er en større udfordring, end før du blev gift. Et par, som Myron og jeg talte med, havde store problemer med dette. Der var ingen grænser for, hvad hun ville gøre for sin forlovede, før de blev gift. Hun vaskede hans tøj, da de gik på universitetet, sørgede altid for, at hans glas var fuldt, og hun opvartede ham på alle mulige måder.
Nogle få dage efter, at de var kommet hjem fra bryllupsrejsen, kom manden hjem fra arbejde og så, at hun ikke havde vasket op; hverken efter morgenmad eller frokost. Der lå håndklæder strøet rundt omkring på badeværelset; sengene var ikke blevet redt, og hun var ikke begyndt at lave aftensmad.
Han blev meget nedtrykt og følte, at hun ikke elskede ham mere. Han havde giftet sig med en kvinde med tjenersind og opdagede, at hun skippede sine pligter, da hun havde givet sit ja.

Det er naturligvis ikke kun hustruer, som skal tjene. Bibelen siger: ”Gør intet ud fra selviske motiver eller personlige ambitioner. Vær ydmyge og se op til hinanden, så I giver andre mere ære end jer selv.” (Fil. 2,3).
Min mand Myron udtrykker sin kærlighed til mig ved at køre tværs gennem byen for at gøre et ærinde; han bærer affaldsposen ud; støvsuger; rydder af bordet; kører min mor til lægen; ledsager mig, når jeg har weekendarrangementer; tømmer opvaskemaskinen; handler osv.
Eftersom jeg genoptog min skrivevirksomhed på fuld tid, føler jeg, at han hjælper mig mere, end jeg hjælper ham. Men jeg har læst et sted, at hvis du spørger et ægtepar, som er indstillet på at hjælpe hinanden, om hvem der er mest hjælpsom, vil begge sige, at den anden hjælper mest. Det er tegn på et sundt og godt ægteskab.
Ægte tjenersind er at kunne føle, når den anden er udkørt eller stresset, og gå i gang med opgaverne. Tjenersind er at tage ens egne briller af og tage ægtefællens på, så man ser livet fra hendes eller hans perspektiv. Tjenersind er at træde ud af sine egne sko for at finde ud af, hvordan det er at gå i ægtefællens. Tjenersind er en Kristus-lig egenskab, som er meget vigtig for et godt ægteskab.

Opgaver

1. Hvordan er du som tjener? Tag dig tid til at give dig selv point, men hold resultatet for dig selv. Giv dig selv 10 point, hver gang du lever op til et af de følgende beskrevne forhold.
• Jeg er glad for at gøre et kedeligt stykke arbejde, selv om der ikke er noget tillokkende ved det.
• Jeg er tilfreds, selv om der ikke bliver lagt mærke til det, jeg gør.
• Selv om ægtefællen ikke hjælper mig, fortsætter jeg med at hjælpe ham/hende.
• Jeg venter ikke med at hjælpe, til jeg bliver bedt om det.
• Jeg lader ofte ægtefællens kropssprog fortælle mig, hvornår jeg skal hjælpe. Jeg venter ikke, til ægtefællen råber: ” Jeg taber det!” før jeg kommer til undsætning.
• Jeg kan lide at overraske min ægtefælle ved at gøre det, han/hun plejer at gøre, før vedkommende får mulighed for at gøre det.
• Jeg ser på oprydningen i garagen eller i køkkenet som en mulighed for at få ekstra kvalitetstid sammen med min ægtefælle.
• Jeg spørger ofte den anden, om der er noget, jeg kan hjælpe med.
• Jeg afholder mig fra at hjælpe, når jeg er mentalt eller fysisk udkørt.
• Jeg beder ofte til Gud om, at han skal gøre mig til en tjener som Jesus.
2. Hvad blev resultatet? Et resultat på 70 til 100 er super; 40-60 er godt; 20-30 går an.
3. Spørg hende eller ham, hvordan du kan blive en bedre hjælper.
Advarsel: Nøglen er at afstå fra ethvert selvforsvar. Tak i stedet ægtefællen for tips, og tag dem til dig.

Ugens udfordring

Bed Jesus åbne dine øjne og dit hjerte, så du kan tjene din ægtefælle på en helt særlig måde.
Af Bobbie og Myron Yagel