Sabbat i den digitale tidsalder

I begyndelsen af marts blev ”Den årlige afkoblingsdag” gennemført for at hjælpe
moderne mennesker til at holde helt fri fra de mange elektroniske dimser, vi omgiver os med.Du holder fri, men så får du lige en mail i på din computer. Det kan du selvfølgelig se på din smartphone med det samme, og så kan du lige så godt læse den, og en-to-tre er enhver fornemmelse af fridag væk. Det er bare et eksempel af mange på, hvordan den digitale tidsalder aggressivt influerer vores frirum.

En såkaldt sovepose til mobiltelefonen udgivet af Reboot.

Det har en gruppe kaldet ”Reboot” (genstart), forsøgt at ændre på. De bygger på ”Sabbats-Manifestet”, som er en liste med 10 moderne principper for en fridag i ugen, der bygger på den jødisk-kristne helligdagstanke, men egentlig kan bruges af alle.
Principperne be’r den enkelte om at: ”Undgå teknologi, fokusere på dine kære, drage omsorg for dit helbred, være udendørs, tænde stearinlys, drikke vin, spise brød, finde stilhed og give tilbage”.
For at skabe opmærksomhed om tiltaget holder de en gang om året ”Den nationale afkoblingsdag”, hvor de blandt andet får kendte mennesker til at følge manifestet.
Reboot ved ikke hvor mange, der deltog i årets eksperiment, da deltagerne jo af naturlige årsager ikke er på nettet den dag, men de ved, at over 260.000 havde været inde på deres facebookside i dagene op til.
Eva