Smid masken

Elizabeth Padillo Olesen stammer fra Filippinerne og arbejder som tværkulturel sognemedhjælper i Kolding Provsti.
Så er det fastelavn igen i Danmark. Børn og voksne er klædt ud, og det vrimler med fest, farver og fastelavnsboller.

Elizabeth Padillo Olesen

Til fastelavn kan man for en stund være en anden person og gemme sig bag en maske eller en udklædning, man tager på. Og man kan endda slå katten af tønden, en gammel symbolsk handling, hvor man driver Djævelen ud.
Vi er nok mange, der gerne vil gemme os bag en facade, også når det ikke er fastelavn. Vi er bange for at vise, hvem vi i virkeligheden er. I stedet prøver vi at give andre det bedst mulige indtryk af os. Vi plejer vores udseende og viser det bedste, vi ejer, frem. Og samtidig gør vi alt, hvad vi kan for at slå det ned, som vi betragter som det grimme, i os. Vi tager en facade på, så vi kan fejre livet som en fest.

Traditionen er endnu ny i Danmark

For få uger siden var det Valentins dag. Den dag kan man giver sin elskede en rose, et kort, en smukt indpakket gave eller bare et knus og dermed sige ”Jeg elsker dig.”
Traditionen er endnu ny i Danmark, men i Filippinerne, hvor jeg kommer fra, er Valentins dag en stor dag for elskende og ægtefæller. Her bliver man sur og skuffet, hvis ens elskede glemmer den 14. februar. Kærligheden skal siges højt og demonstreres med en konkret handling.
Vores selvfølelse er meget afhængig af, hvordan andre bekræfter og anerkender os. Vi er tørstige efter kærlighed. Dybt i os skriger en længsel efter at blive elsket, især når vi ikke føler os elsket.

Vi er nok mange, der gerne vil gemme os bag en facade, også når det ikke er fastelavn…
Jesus blev sendt til os som en gave

På fastelavns søndag hører vi i kirkerne om Jesu dåb. Midt i sine gerninger for mennesker blev Jesus døbt, og da han steg op fra vandet, åbnede himlene sig over ham, og han så Guds ånd dale ned som en due. Og der lød en stemme fra himlen: ”Det er min elskede søn, i ham har jeg fundet velbehag”. Med denne beretning bliver der sat en tyk streg under Jesu identitet som Guds søn.
Guds kærlighed til os kom til udtryk i en helt konkret handling, da Jesus blev sendt som en gave til os og til hele skabningen.
Jesu værdi som Guds søn afhang ikke af hans udseende eller præstationer. Heller ikke af, hvad hans disciple tænkte og sagde om ham. Jesu værdi ligger i hans identitet som Guds elskede søn.
Hver gang et menneske bliver døbt med den kristne dåb, modtager det identiteten som Guds barn. Så når vores behov for anerkendelse og kærlighed af den ene eller anden grund ikke kan tilfredsstilles, så minder denne tekst os om, at Gud elsker os ubetinget.

I dåben har vi fået en ny dragt at tage på. Vi behøver ikke at gemme os og skjule os bag forskellige facader. Vi kan træde frem, for vi er Guds børn. Og vi kan sammen med Jesus drage omsorg for vores medmennesker og vise kærlighed, fordi vi har fundet den ægte kærlighed, der kommer fra Guds hjerte. Den kærlighed, som vores liv kommer fra.