Socialt netværk?

David Finchers The Social Network fik et par af de mindre Oscars (Bedste manuskript baseret på en bog og Bedste musik).
Historien er baseret på bogen The Accidental Billionaires og handler om computernørden Mark Zuckerberg. Han ”opfandt” kun 19 år gammel Facebook og er i dag syv år efter god for 12,5 mia. dollars, og dermed er han verdens yngste milliardær p.t.
Filmen fortæller historien om, hvordan Facebook blev til, og sideløbende hermed om den retssag, som en medstifter og nogle konkurrenter anlagde mod ham. Og det er nok så underholdende.
Men det er mere end det. Man får et indblik i, hvordan en højt begavet ung jøde med en meget stor viden om computere, internet og programmering på ganske kort tid nærmest kan ”revolutionere” den digitale verden. Det i sig selv kan måske være skræmmende. Langt mere skræmmende er det dog, hvad denne ”revolution” indebærer, og hvilke konsekvenser den har.
Filmen er således et lærestykke i, hvilken magt penge har, og hvor megen dårligdom der kan komme af penge. Men faktisk er det også lidt skræmmende at se de konturer, der tegner sig af nye samværsformer. For hvis Facebook-venner i de fleste tilfælde er nok som socialt netværk – hvad er det så for en kultur og mennesketype, der kan udvikles heraf? Det er med til at gøre cyberspace til et endnu mere indflydelsesrigt sted for uforpligtende menneskeligt ”samvær” – ”fjernvær” skulle det nok snarere kaldes.
Instruktøren David Fincher huskes i øvrigt især for to af sine film fra halvfemserne: Se7en og Fight Club.

The Social Network (DVD)
115 min.