Stoler din ægtefælle på dig?

Lektion 48Ordsprogenes bog kapital 31 tegner et stærkt og smukt billede af en hustru. En hustru som ægtemanden kan stole på.
”En dygtig kvinde, hvor findes hun? Hun er langt mere værd end perler. Hendes mand stoler på hende, det skorter ikke på udbytte. Hun handler godt imod ham, aldrig ondt, så længe hun lever… Hun tager til orde med visdom, der er venlig belæring i hendes tale” (Ordsp. 31:10-12,26). Hvad siger dette afsnit os om både mand og hustru?

For det første at en ægtefælle, som man kan stole på, tilfredsstiller den andens behov (vers 11). Vi ville alle skynde os hjem til en ægtefælle, som så rigeligt tilfredsstiller vore behov, en som respekterer de følelsesmæssige behov, behovene for omsorg og venlighed, ømme følelser, kærlige ord og dyb intimitet. Hjertet banker ved tanken om at have en plads i hjertet hos sådan en ægtefælle. Vi føler, at det er her, vi hører hjemme.

For det andet vil en ægtefælle, som man kan stole på, hjælpe den anden, så længe han eller hun lever (vers 12). John Powell siger: ”I praksis indebærer kærlighed, at jeg er rede og villig til at give afkald på mit eget velvære og investere min tid, og til og med risikere min egen tryghed, for at tilfredstille dig og sørge for din tryghed og udvikling. Tilliden trives med sådan en ægtefælle!

For det tredje vil en ægtefælle, som man kan stole på, altid spørge, før han eller hun taler: Er dette kærligt at sige? (vers 26). Hvis vi ved, at ægtefællen altid vil tale kærlige ord, er det ikke vanskeligt at stole på ham eller hende. Den totale tillid er en dyb, varm følelse af at tilhøre en anden og vide, uden tvivl, at ægtefællen er der for os, ikke mod os. Tilliden giver os frihed til at leve et åbent gennemsigtigt og sårbart liv sammen, og det gør os i stand til at aflægge følgende løfter uden frygt:

Elskede!
Jeg vil stole på Gud: at han leder og forvandler dig.
Jeg vil prioritere at tilfredsstille dine behov.
Jeg vil stå sammen med dig og hjælpe dig med at læge dine sår.
Jeg vil røbe mine behov for dig i kærlighed.
Jeg vil dele mine sår med dig i kærlighed.
Jeg vil aldrig misbruge den kærlighed, du viser mig.

William L. Coleman giver os tre enkle grunde til, at en mand kan stole på sin hustru:

Hun trækker ikke på skuldrene af hans problemer.
Hun holder så meget af ham, at hun prøver at forstå.
Hun accepterer det, hun ikke kan forstå.

Hvad må vi kunne stole på hos ægtefællen, for at den følelsesmæssige intimitet kan udvikle sig? Her er seks forhold, vi må være opmærksomme på:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg kan komme til dig og dele mine følelser med dig uden at blive kritiseret.
Jeg kan stole fuldt ud på dig. Du vil ikke tænke dårligt om mig, ignorere mig, afvise mig eller forårsage, at jeg mister modet.
Du forstår mine følelser. Så når jeg deler dem med dig, føler du dig ikke mere truet, end at du kan takle situationen.
Du accepterer mig som jeg er, med mine styrker og svagheder. Jeg behøver ikke forandre mig, for at du kan acceptere mig.
Jeg vil vælge at acceptere mine følelser som Guds gave, for at berige mit liv. Jeg må hverken fornægte dem eller undertrykke dem, men jeg lærer at udtrykke dem på en måde, som ærer Gud og frigør mig fra deres herredømme.
Når du deler følelser, forventer du, at jeg skal forstå dig og acceptere dig. Du prøver aldrig at manipulere mig til at handle på en speciel måde.

Opgaver

Stil hinanden følgende spørgsmål:
Hvordan tilfredsstiller jeg dine behov? Er jeg en rigtig hjælper for dig? Eller taler jeg bare kærlige ord?
Hvordan har du det med at aflægge løfterne, som er nævnt i denne lektion? Hvilke af de seks ”jeg vil”-udtalelser, synes du, er vanskelige at efterleve?
Er de tre grunde, som William Coleman nævner, tilstrækkelig sikkerhed for dig, til at du tør åbne dig for mig og afsløre dine private tanker og følelser? Hvis ikke, hvad har du så mere brug for fra mig?
Hvilke af de seks forhold, som det er vigigt at være opmærksom på, føler du dig usikker på? Hvad kan jeg gøre for at øge tilliden?

Ugens udfordring

Denne lektion, som er en af de vigtigste i Ugens 15 minutter, tilbyder korte og længere lister med ingredienser for følelsesmæssig tillid i et ægteskab. Vælg de punkter, som udgør den største udfordring for dig, studér dem dagligt, og snak med ægtefællen om dem ved middagsbordet eller en aften, når I er gået i seng.


Artiklen fortsætter efter annoncen: