Fra sydom Til Sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner. Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkuvert (normalkuvert 5,50 kr.). Salvedug kan ikke rekvireres over internettet.
Orla Lindskov Christensen
Anne Maries Vej 16
9000 Aalborg
– Orla@Udfordringen.dk.

Spørgsmål 1:

Jeg kan ikke få børn

Kære Orla Lindskov
Jeg skriver til dig i håbet om, at du eventuelt kan rede nogle ting ud for mig, for som det er nu, er jeg temmelig forvirret.
Jeg er en kvinde på 39 år, og jeg døjer allerede med hedeture. Det synes jeg er alt for tidligt. En veninde har sagt til mig, at det må være dæmonisk, når hedeture optræder så tidligt. Desuden døjer jeg med præ-menstruelle smerter og kramper, samt problemer med blødningerne og ujævne menstruationsperioder.
Jeg blev gift, da jeg var 37, og siden da har min mand og jeg ønsket at få børn. Det er endnu ikke lykkedes for os. Desværre. Min læge siger, at hans fornemmelse er, at der er et eller andet, der ikke fungerer med min æggeleder. Jeg er blevet undersøgt grundigt, også min æggeleder. Men man har ikke kunnet finde noget unormalt. Jeg græder meget og ofte uden nogen tilsyneladende grund. Min mand bad mig om at gå til psykolog med mit grædeproblem. Det har jeg så været en del gange. Min psykolog siger, at jeg stadig hænger fast i min barndom, og at jeg har brug for at blive frigjort. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg bliver det. Men jeg føler, at jeg har brug for Guds hjælp til det. Derfor vil jeg også hermed bede om din forbøn og om en salvedug, som en hjælp til frigørelse. Men også som en hjælp mod barnløshed. Det min psykolog siger om, at jeg hænger fast i min barndom, skyldes nok mest, at min mor, som er alene, stadig spiller en stor rolle i mit liv. Min mor har altid været en god og kærlig mor. Men jeg hænger stadig fast i den vane, at jeg altid spørger min mor til råds først, inden jeg træffer beslutninger. Jeg ved godt, at min mand undrer sig over det. I nogle situationer virker han også lettere irriteret over det. Han har sagt, at han synes, at jeg skal drøfte det med min psykolog. Det har jeg også gjort, og min psykolog siger, at det er et emne, det er vigtigt at bruge tid på.
Med venlig hilsen og tak for en god brevkasse B.

Svar 1:

Psyken kan være årsag til barnløshed

Kære B.
Det er altid en nem udvej at kalde det, man ikke forstår, og det, man ikke kan forklare, for dæmonisk. Jeg er dog overbevist om, at dine problemer handler om helt andre forhold. Derfor vil jeg gerne dele nogle ting med dig om din situation og om de forhold, du beskriver.
Allerførst: Problemer med blødninger, ujævne menstruationer, men også med svedeture, kan komme af store følelsesmæssige belastninger. Fx hvis du føler, at du ikke har indflydelse på dine egne livsvalg, eller at dit liv er styret af andre og af omstændigheder, du ikke har indflydelse på.
For en tid siden læste jeg en psyko-somatisk forklaring, som har med barnløshed at gøre. Den lød cirka sådan her:
Lidelser i æggelederne og problemer med frugtbarhed kan handle om kvindens ”indre barn”, hvor ikke-helbredte sår fra barndommen, udskudt pubertet samt manglende modenhed kan blokere.
Strømmen af æg skulle kunne blive hindret, hvis kvindens indre menneske ikke er ”gammelt” nok, modent nok, tilstrækkelig helbredt eller tilstrækkeligt frigjort fra barndommen til at blive frugtbar. Sådanne forhold skulle kunne ligge bag ”usynlige” lidelser i æggelederne.
En del af en kvinde kan hænge fast i en tid før puberteten. Det gør hende ubeslutsom, som om hun stadig havde sine forældre til at træffe beslutninger for sig.
Det er ikke kvindens bevidste valg. Det kan fx skyldes, at hun har været den ”pæne, lille pige”, der aldrig ville eller turde have konflikter med sine forældre. Dette kan være årsagen eller en del af årsagen til, at hun ikke er parat til at skabe liv. Man kan næsten sige, at hun endnu ikke selv er kommet ud af ægget.
Jeg har taget disse forhold frem, fordi meget tyder på, at dine lidelser er noget, der udspringer af din psyke. Det, jeg har skrevet, er ikke en direkte beskrivelse af din situation. Men måske kan du finde nogle stikord, du kan bruge. Jeg vil i hvert fald bede for dig, og jeg har allerede sendt dig en salvedug.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Spørgsmål 2:

Er kristne sindsyge?

Kære Orla Lindskov
Jeg er selv bekendende kristen. Det ved alle på min arbejdsplads.
En af mine kollegaer bliver ved med at sige, at religion og kristendom gør folk tossede. Han siger, at han kender flere skizofrene, som er kristne, og som taler om Gud og Jesus hele tiden.
Han mener at være meget sikker i sin sag, nemlig at det er kristendommen, der har gjort dem sindssyge. Kan det være rigtigt?
Hilsen
Kollegaen

Svar 2:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sindslidelser åbner op for religiøse følelser

Kære kollega
Nej, det er ikke rigtigt. Men vi ser ofte en stærk og inderlig religiøs følelse hos skizofrene, ja, hos sindslidende i det hele taget.
Dette har givet anledning til den påstand, at religion og kristendommen ”gør folk tossede”.
Men sandheden er faktisk den modsatte, nemlig at sindssygdom netop kan afdække de inderste lag i sjælelivet og åbenbare religiøse følelser, som hidtil har været skjult.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Min oplevelse:

Kære Orla
Jeg var til mødet i Middelfart i februar. Der blev bedt for mit knæ og min ryg. Jeg kan med glæde oplyse, at jeg med det samme kunne mærke en bedring i knæ og i ryg. Jeg takker dig, fordi Jesus igennem dig har hjulpet mig. Tak Jesus, og tak Orla.
Mvh. K.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kære Orla Lindskov
Her får du en lille hilsen fra København. Jeg vil gerne bede dig velsigne mine salveduge igen. Gennem forbøn og salveduge har jeg fået det meget bedre med alle mine skavanker, takket være Jesus Kristus.
Gud velsigne dit fortsatte virke.
Kærlig hilsen M.

Kære Orla!
Jeg beder dig sende mig en salvedug, som en fortsættelse af forbønnen.
Jeg var til møde med dig i Apostolsk kirke i Middelfart, og du bad for mig. Det kan jeg mærke meget på mine lunger allerede. Men jeg har stadig noget i halsen, som bliver ved at gøre ondt. Vil du bede for, at det må blive helbredt også. Tak.
Med venlig hilsen
E.

Kære Orla.
Mange tak for salvedugen, som jeg modtog inden kræftoperationen i december. Den har hjulpet mig meget.
Jeg prøver at tænke positivt. Jeg glædede mig over de første erantis. Tænker tit på verset: ”Gik alle konger frem på rad, i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad at sætte på en nælde”. Gud kan ordne alt.
Venlig hilsen og tak
I.