Hemmelige tyrkisk-israelske samtaler om afslutning på diplomatisk krise

Hemmelige samtaler mellem israelske og tyrkiske repræsentanter finder i disse dage sted – et ukendt sted – for at prøve at afslutte den diplomatiske krise mellem de to lande.- Dette er indledende skridt, og det er uvist, hvad drøftelserne vil føre til, og om de vil medføre en afslutning på krisen, siger en højtstående israelsk kilde. Israel ønsker et godt forhold til Tyrkiet, inden for konteksten af mange års historie med dette land.

Forhandlingerne har amerikansk støtte. Såvel kilder i det tyrkiske udenrigsministerium som en amerikansk embedsmand bekræfter, at sådanne drøftelser finder sted, men på israelsk hold afvises det at fremsætte kommentarer.

På israelsk side ledes samtalerne af en fremtrædende skikkelse udnævnt af statsminister Binyamin Netanyahu, men statsministeriet afslår at identificere denne person. Den tyrkiske forhandlingsleder er en højtstående embedsmand fra udenrigsmnisteriet ved navn Feridun Sinirlioglu, som har givet udtryk for ønske om at genskabe forbindelserne med Israel.

Parallelt hermed afholdes der drøftelser mellem israelske og tyrkiske repræsentanter i en FN-undersøgelseskomite om sidste års Gaza-flotille. Israels repræsentant i komiteen er Yosef Ciechanover og Tyrkiets Ozdem Sanberk. En FN-rapport om denne flotille ventes offentliggjort i begyndelsen af juli, og det menes, at såvel Tyrkiet som Israel vil anse dette som en chance til at afslutte krisen mellem dem.

Hertil kommer, at den amerikanske regering har haft samtaler med højtstående tyrkiske embedsmænd for at prøve at forpurre en ny flotille i at sejle til Gaza-striben i denne måned. – og for at prøve at forbedre det israelsk-tyrkiske forhold.

Det nyligt afholdte valg i Tyrkiet spiller også en rolle med hensyn til en afslutning af krisen, idet den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdogan inden valget ikke kunne vise nogen fleksibiitet i Tyrkiets krav til Israel, men efter at have vundet valget menes Erdogan at ville have en mere pragmatisk opfattelse af situationen. Ifølge israelske kilder har tyrkiske ledere efter valget mindsket deres anti-israelske retorik.

Et tredje punkt angår situationen i Syrien. Præsident Basha Assads indgreb mod den syriske civilbefolkning og strømmen af syriske flygtninge til Tyrkiet har rystet Ankara, En højtstående tyrkisk kilde siger i denne forbindelse:

– Situationen i Syrien har skabt store propblemer for både Tyrkiet og Israel, og de har en fælles interesse i at løse problemerne mellem dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også som en følge af Tyrkiets opfattelse af situationen i Syrien er der nu tegn på et forbedret forhold mellem Tyrkiet og Israel – eller i det mindste en nedsættelse af gnidningerne.

Netanyahu gratulerer Erdogan
I et lykønskningsbrev til Erdogan over dennes valgsejr skriver Netanyahu:

– Det vil glæde Israels regering at samarbejde med den nye tyrkiske regering for at finde en løsning på alle udestående anliggender mellem vore lande i håbet om at genoprette vort samarbejde og forny den venskabelige ånd som har karakteriseret forholdet mellem vore folk igennem mange generationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:USA skal have arbejdet intensivt bag kulisserne for at prøve at forbedre det tyrkisk-israelske forhold. Siden Erdogans valgsejr har præsident Barack Obama to gange talt med den tyrkiske regeringschef, og det menes, at forholdet mellem Ankara og Jerusalem har været et af emnerne i deres samtale.