Katolsk nyklassiker nu på dansk

Flannery O’Connor er et navn, der formentlig ikke siger ret mange noget, men hun nævnes blandt de betydeligste amerikanske forfattere. Og så var hun troende katolik.

Flannery O’Connor regnes for det 20. århundredes væsentligste katolske forfatterinde.

Hun nåede i sit relativt korte liv – hun døde i 1964, 39 år gammel, af en bindevævssygdom – kun at skrive to romaner og to novellesamlinger. Alligevel ses hun ofte omtalt sammen med William Faulkner, der fik Nobelprisen i litteratur i 1949.
I Den Store Danske karakteriseres Flannery O’Connor sådan: ”Hun skrev altid en utvetydig og chokerende prædiken om synd, nåde og frelse. Med den humoristiske beskrivelse af groteske, jordnære og monomane Georgia-eksistenser i en ugudelig, men ’Kristus-plaget’ hverdag vandt Flannery O’Connor mange læsere, også blandt ikke-kristne.”
Den ene af de to romaner er for ganske nylig udgivet på dansk med titlen Voldsmænd river det til sig. Titlen er hentet fra (en katolsk oversættelse af) Matt 11,12 – i den nye oversættelse lyder teksten: ”De fremstormende [mod Himmeriget] river det til sig”, dvs. at mennesker stormer frem mod Himmeriget for at få del i det.
Voldsmænd river det til sig fortæller historien om den 14-årige, forældreløse dreng, Francis Tarwater, der er blevet opfostret af sin grandonkel, Mason Tarwater, og af ham er udvalgt til at blive profet og at døbe sin fætter, den mentalt retarderede Bishop. Da grandonklen er død, opsøger Francis sin stærkt anti-religiøse morbror, Rayber, Bishops far, hvorefter historien udvikler sig til en voldsom (ånds)kamp mellem godt og ondt, hvori også en djævle-skikkelse tager del.

En roman, man ikke glemmer

Det er gotisk litteratur, dvs. litteratur, der blander det overnaturlige og uhyggelige med det velkendte, så man ikke ved, hvad der er virkeligt, og hvad der ikke er. Og gotisk litteratur bliver ikke bedre og mere meningsfuld, end den er hos Flannery O´Connor.
Ikke alle vil formentlig kunne kapere Flannery O’Connors gotiske roman, men hun skriver fænomenalt godt og overbevisende, og lader man sig rive med af denne ret beset ret uhyggelige historie, venter der læseren en stor oplevelse. Det er en bog, man ikke glemmer.

Flannery O’Connor:
Voldsmænd river det til sig
284 sider • 198 kr. • Arena