Kristne har det svært i Tripoli

I Libyens hovedstad Tripoli er Muammar Gaddafi forsvundet, mange sulter og en del er flygtet. Åbne Døre hjælper med at bringe bibler og humanitær bistand til folk i nød.
I starten af året opstod der uroligheder i Tripoli, Libyen, fordi Muammar Gaddafi sad på magten. Gaddafi er nu ikke længere ved magten. Stemningen i Tripoli er derfor en anden.

En emigrant menighed samlet under svære forhold i Libyen.

Der er meget få mennesker på gaden, alt er dyrt og der er mangel på mad, drikkevand og sundhedsvæsen. Der er intet politi og ingen regering. Åbne Døre støtter med levering af nødhjælp og bibler, som blev sendt til Libyens næststørste by Benghazi.
Mange kristne ledere i Libyen er ikke bare rejst fra Tripoli, men fra Libyen generelt. Det kan mærkes i de kristne kirker. En præst fra en kirke i Tripoli fortæller, at også en stor del af kirkens medlemmer har forladt byen eller landet.
– Ved de seneste gudstjenester er der blot kommet nogle få mennesker i stedet for mange hundreder, vi tidligere var vant til. Til den arabisksprogede gudstjeneste kom der slet ingen. Men jeg tror, mange af dem vil vende tilbage, fortæller præsten i et interview med Åbne Døre.
Midt i al uroen i forbindelse med oprørsstyrkernes overtagelse af Tripoli, er kirkerne og deres medlemmer blevet omsluttet af bønner i hele verden.
– Ved Guds nåde og pga. jeres bønner, er vi stadig i live, siger en anden præst og takker flere gange for forbøn.
– Dagligdagen er vanskelig for os, alt er dyrt i byen. Desuden virker det som om, at alle har skydevåben. Gaddafi uddelte geværer, som havde de været slik, tilføjer præsten.
De afrikanske kristne har det især svært i Tripoli.
– Der er for øjeblikket ingen regering, intet politi, og Gaddafi brugte afrikanerne på en forkert måde. Nu angriber libyerne afrikanere som hævn for, at nogle afrikanere arbejdede som lejesoldater under Gaddafi.
En af de farer, en del af de udenlandske kristne lever med lige nu er, at kristne som kommer fra områder i Afrika, der ligger syd for Sahara, og som har en mørk hud, bliver forvekslet med de tidligere lejesoldater. Mange af dem undgår derfor nu at forlade deres hjem. Som bekendt er der mangel på alt i den libyske hovedstad. Det gør blot denne situation endnu vanskeligere.

– Der er et stort behov for humanitær hjælp. Jeg beder om andre kristnes forbøn for Libyen: Tak, om I vil bede om, at der må komme frihed i dette land. Bed om, at de nye ledere må få visdom til at træffe de rette valg. Tak for alle jeres bønner. Og I skal vide, at vi ser Guds herlighed i Libyen, fortæller den ene af præsterne.