Mette sender tv til kvinder i Mellemøsten

Danske Mette Schmidt bor og arbejder på Cypern. Hun arbejder på tv-stationen SAT-7, som sender tv til Mellemøsten og Nordafrika.
Hendes hjerte banker især for kvinders rettigheder i arabiske lande, og gennem tv-udsendelser giver hun kvinderne ny viden.Det er ikke uden problemer at finde kvinder, der tør stille sig frem og fortælle om en hverdag, hvor manden drikker, er uden arbejde, eller hvor hun er blevet forladt til fordel for en anden. I mange arabiske lande findes disse kvinder nemlig ikke officielt.

Mette Schmidt og libanesiske Juliana Sfeir Freiha arbejder sammen om udsendelserne om arabiske kvinder.

– Kvinderne har det ofte meget svært. Fx blev vi nødt til at stoppe en serie direkte talkshows efter otte programmer, fordi der manglede kvinder i udsendelserne, som turde fortælle om deres forhold. Vi holdt en pause, stykkede programmerne sammen på en ny måde og gjorde en endnu større indsats for at finde kvinder til udsendelserne, fortæller Mette Schmidt, som er cand.mag. og journalist.
Sammen med sin mand, Axel Schmidt, der er revisor, blev de ansat på den kristne tv-station SAT-7 for otte år siden. Det er den danske organisation Mission Afrika, der har udstationeret dem til SAT-7’s hovedkontor på Cypern.

Alt er på arabisk

Når rulleteksterne på de direkte talkshows og mange andre udsendelser kører over skærmen, står Mette Schmidt somme tider på som ansvarlig, selv om næsten alle SAT-7’s udsendelser bliver produceret af arabere og har arabiske studieværter.
– Seerne skal helst kunne identificere sig med det, de ser, og mærke, at det er deres tv-kanal. Derfor gør vi meget for, at det er arabiske omgivelser, kultur og tale og ikke er udsendelser, der er hentet i Vesten, forklarer Mette Schmidt fra sit kontor i hovedstaden Nicosia.
Selv om Mette Schmidt kun forstår en lille del af det arabiske, så giver det god mening, at hun er ansat på SAT-7, for hun tager sig af en stor del af forarbejdet til mange af udsendelserne. Det gjorde hun også til programmerne om og for kvinder.
– Jeg researchede og læste bl.a. nogle FN-rapporter om kvinders forhold. Der tegnede sig et billede af en problematik mellem ideologien, som siger, at alle kvinder har en mand til at forsørge sig, og så den virkelighed, som ca. 15-20 procent af kvinderne i den arabiske verden lever i.

De revolutionære kvinder

– Masser af kvinder er ’manden’ i huset, fordi de er skilt, manden er syg, alkoholiker eller lignende. Disse kvinder findes ikke officielt, for de passer ikke ind i de traditionelle, arabiske familielove, der er baseret på et samfundssystem, hvor manden forsørger familien, og kvinder leverer børn og lydighed. Problematikken er, at virkeligheden er en anden. Kvinderne bliver nødt til at overtræde lovene for at overleve, fx bo alene, eller tjene penge, hvilket en kvinde heller ikke må. Kvinder er dermed ’revolutionære’ mod deres vilje, men de har ikke noget valg, forklarer Mette Schmidt, som indrømmer, at emnet optager hende meget.
– Det blev klart, at der var brug for viden om kvinders rettigheder, siger Mette Schmidt, som endte med at producere 26 dokumentarprogrammer, som portrætterer kvinder i den arabiske verden, der kender til disse problematikker fra deres eget liv.
– Målet med at fortælle kvindernes historie var at skubbe til nogle holdninger og legalisere, at kvinder godt kan klare sig selv. Udsendelserne har været mit største projekt, og jeg balancerede på en hårfin grænse, fordi det er et kontroversielt emne i den del af verden, og ingen har gjort noget lignende før. Jeg synes, vi har gjort det på en respektfuld måde. Det har været en succes, fordi der er kastet lys på traditionerne og normerne i forhold til den virkelighed, kvinderne står i, siger Mette Schmidt.
Et af dokumentarprogrammerne blev i 2010 nomineret til at blive vist på Den Europæiske Festival for Religiøse Tv-programmer i Berlin. Det blev dog ikke til en pris, men programmet fik stor anerkendelse.

Ansvarlig for donorerne

SAT-7 har ingen reklameindtægter, men hviler alene på donorers velvillighed. Ud over at være projektleder på produktionerne, sidder Mette Schmidt i SAT-7’s kommunikationsafdeling og er ansvarlig for at søge penge hos donorer i mange lande, ligesom hun rapporterer tilbage, så de har garanti for, at deres penge er brugt rigtigt.
Grundlæggende er penge og kommunikation omdrejningspunktet i Mette Schmidts arbejdsliv, og sammen med produktionsteamet idéudvikler Mette Schmidt nye programmer. Fx programmer om handicappede, hjælp til parforholdet, børneopdragelse m.m. Efterfølgende prøver hun at påvirke fonde og donorer til at give penge til de specifikke udsendelser. Hun forbereder og laver 3-4 store fondsansøgninger om året.
– Vi skal helst komme op med noget nyt, for at donorerne synes, det er spændende at give penge.
I forbindelse med både forundersøgelser og produktionen af udsendelserne om kvinder kom der penge fra flere donorer, også en dansk.

Meget arbejde

På hovedkontoret i Nicosia er der 40 på lønningslisten. Dertil kommer medarbejdere i andre lande. SAT-7 har egne studier i Cairo og Beirut, og alt i alt er der ansat 130 mennesker i hele organisationen.
– Det lyder af meget, men er faktisk meget få, når man sammenligner med andre tv-stationer. Folk brænder for SAT-7 og arbejder derfor også meget, siger Mette Schmidt, der som oftest selv er på kontoret fra 9.00-18.00.
På hovedkontoret arbejder der mennesker fra 15 forskellige nationer.
– Vi træffer mennesker fra hele verden, og det kan da give masser af samarbejdsproblemer, når medarbejdere med så vidt forskellige kulturer skal have det til at fungere. Men grundlæggende er det et fantastisk job, fordi vi alle er båret af den samme vision om at lave tv, som er med til at opmuntre de kristne, som er i den arabiske verden, og som kan have det svært, fordi de er et mindretal, forklarer Mette Schmidt.
Siden hun og Axel kom til tv-stationen, er den vokset fra få timers udsendelser om dagen til i dag at sende i døgndrift på fire forskellige kanaler.
– Det betyder også, at udgifterne er steget radikalt, og som regel er der aldrig penge nok. Penge er altid en udfordring, og det giver mange hovedbrud.

Kender kulturen

Mette Schmidt skal følge med i, om produktionerne kører, som de skal, og om de bliver lavet til tiden.
– Jeg tager ofte til Beirut og Cairo for at sætte gang i tingene. Man skal huske, at det er en helt anden kultur. Vores kultur hviler på skriftlig kommunikation, hvor vi fx kan aftale noget på mail, og så sker tingene. Særligt i Egypten hviler aftaler på en relationskultur. Der sker kun noget, når man selv er til stede. Det kan være meget frustrerende, men det er jo ikke en forkert måde at arbejde på, bare anderledes, og det skal man vide, forklarer Mette Schmidt, som i øjeblikket arbejder sammen med teamet i Egypten om nogle udsendelser om god ernæring.
Om der kommer flere programmer om kvinder, ved hun ikke. Det afhænger af donorerne, men hun vil gerne fortsætte med at give viden til især kvinder.
Hun vil også fortsat gerne bo på Cypern, for hun elsker naturen, varmen og den afslappede livsstil.
– Jeg kunne ikke forestille mig at lave noget bedre end at være her. Det giver rigtig god mening at lave kristent tv til lande, hvor der kun er få kristne tilbage. Vi fortæller, hvad kristendom er i praksis på en enkel og positiv måde, og vi har mange seere og bliver hele tiden bekræftet i, at programmerne gør en forskel, fortæller Mette Schmidt og pointerer, at SAT-7 hver uge modtager mange hundrede breve fra seere.


Artiklen fortsætter efter annoncen: