SUNDHED
Sarah Gry afprøver kinesisk malurt i Tchad

Den unge danske sygeplejerske, som Udfordringens læsere mødte i serien ”Find Sarah Livingstone” (2004), har fået tvillinger og flytter snart til et nyt arbejde i Afrika.I 2004 bragte Udfordringen en artikelserie om danske Sarah Gry Andersen.

En mor plejer et lille barn, som er forbrændt over store dele af kroppen, mens Sarah kommer med opmuntrende ord.

Hun var selv rejst til Tchad og havde slået sig ned på et forladt lille hospital i Béré i det sydlige Tchad. Trods mange problemer, bl.a. uretfærdig fængsling, lykkedes det hende at få genoptaget behandlingen af syge på hospitalet igen.
Senere dukkede en ung amerikansk læge, James, op, og de to blev forelskede og gift og har arbejdet på stedet i 7 år.
Netop nu er Sarah i USA, hvor hun har født tvillingerne Adam og Miriam.
– Vi skal nu flytte til Moundou og begynde et kirurgisk center der, fortæller Sarah. Mange af patienterne i Bére kom faktisk rejsende fra Moundou ud til det afsidesliggende bush-hospital i Bére. For selv om Moundou er en stor by (muligvis den 2.-største i Tchad efter hovedstaden Ndjamena), så er forholdene elendige. Der er engang blevet bygget et stort hospital, men der er kun fire læger og ingen, der kan operere de syge…
Sidste år gav Sarah og James deres løn fra kirken videre til to nye afrikanske læger, der så kunne overtage arbejdet i Béré, og de skal nu arbejde som frivillige i Moundou. De er netop nu i USA, så James kan arbejde og tjene penge nok til deres næste år i Tchad, som begynder i oktober.

Malurt kan redde liv

Malaria er et stort problem i den del af Afrika. Myggene, som bringer smitten videre, er efterhånden blevet modstandsdygtige over for de forskellige slags medicin imod sygdommen, og de lokale afrikanere har heller ikke altid råd til pillerne, som i nogle tilfælde har uheldige bivirkninger. Men Sarah Gry, der er vokset op i Adventistkirken i Nordjylland, fik sidste år noget kinesisk malurt med ud fra en lærer på Vejlefjordskolen.
– Vi har afprøvet malurt som behandling af malaria, og det virker ganske fint og uden bivirkninger, fortæller hun. Vi eksperimenterede lidt med dosis for at finde den laveste effektive dosis. Både vi selv og personalet var meget glade for det. Man kan desværre ikke få kinesisk malurt i Tchad. Man kan få enkelte blandingsprodukter, som har Amodiaquine i også, men dosis af kinesisk malurt er lavere end, hvad vi fandt frem til var effektivt, fortæller Sarah, som lige nu er mere optaget af sine to nyfødte tvillinger.

Hele den romantiske historie om Sarah kan læses på Udfordringens hjemmeside udfordringen.dk/art.php?ID=4412.