Det er Mortensaften – hvem var han?

Den Morten, som vi fejrer Mortensaften, var en spændende karismatisk kristen.

Martin kløver sin kappe i to og giver den ene halvdel til en tigger uden for Amien.

Den hellige Martin var født i 316 og var søn af en romersk officer. Som kun 15-årig blev han soldat i den galliske garde under Konstantin II, søn af den første kristne kejser.
Som 18-årig blev Martin døbt og forlod hæren, for bl.a. at blive missionær i Illyrien (i Kroatien) og levede derefter en tid som eremit (en åndelig eneboer).
I 361 grundlagde Martin sit første kloster i Liège i Frankrig og missionerede også ved Donau-floden.
Martin, der også kaldes ”Galliens apostel”, blev udnævnt til biskop i Tours og døde i november 397 på en missionsrejse.
I 659 blev han ophøjet til helgen, i øvrigt som den første, der ikke samtidigt var martyr.  
Der findes flere historier om Sankt Martin. Bl.a. at han engang var i stand til at stoppe en tagbrand i et hus, så flammerne blev båret væk af vinden. Han kurerede også en spedalsk – gennem et kys, og han opvakte flere fra de døde.
Martin mødte engang en tigger foran byen Amiens porte. Med sit sværd kløvede Martin sin kappe og delte den med den forarmede mand. Om natten fik han et syn, hvor Jesus viste sig iført den halve kappe.
Mest kendt er dog historien om, hvordan den ydmyge Martin gemte sig i en gåsesti for ikke at blive valgt til biskop. Men gæssene afslørede ham. Som hævn spiser vi derfor gås Mortensaften, som holdes den 10.11. – aftenen før Martins helgendag d. 11.11.
Pia/Henri.