Fra sygdom Til sundhed

Du er velkommen til at skrive til mig og stille mig spørgsmål. Der vil blive bedt for alle brevemner. Ønskes en salvedug tilsendt, medsend da venligst adresseret og frankeret svarkuvert (normalkuvert 8,00 kr.). Salvedug kan ikke rekvireres over internettet.
Orla Lindskov Christensen
Anne Maries Vej 16
9000 Aalborg
– Orla@Udfordringen.dk.

Spørgsmål 1:

Bli’r jeg udnyttet?

Kære Orla Lindskov
Jeg tror på, at man skal hjælpe andre. Du har endda skrevet, at hjælpsomhed er godt for vores fysiske og psykiske helbred. I Jesu bjergprædiken opfordres vi også til at tage os af hinanden. Men hvor går grænserne?
Jeg er en kvinde i fyrrerne og aktiv i min menighed. Men jeg føler, at jeg er ved at blive slidt ned, for alle ønsker min hjælp. Jeg vil nødig sige nej, når nogen beder om min hjælp. Det ligger nok også i min opdragelse som barn. Men igen, hvor går grænserne, for min mand siger, at jeg bliver udnyttet. Sådan ser jeg det nu ikke, for alle, der beder om min hjælp, er gode og kærlige mennesker. Men min mangel på energi i øjeblikket og min træthed siger mig, at jeg nok overforbruger mig selv.
Venlig hilsen
Den trætte

Svar 1:

Du skal ikke tage ansvar for alting

Kære Trætte
Indlysende nok kan og skal du ikke hjælpe alle i din menighed, og det tror jeg heller ikke, der forventes, at du kan. Gud forventer det ikke. Men som du selv nævner, har du et problem med at finde ud af, hvor grænserne går.
Det kan godt være, at der i din menighed findes nogle, der har problemer med at finde ud af, hvor megen hjælp, det er rimeligt at bede dig om. De mennesker må du hjælpe ved at markere rimelige grænser for, hvad du kan overkomme.
Jeg tror ikke, at der er nogle, der bevidst søger at udnytte dig. Men du har nok været for flink til at sige ja. Så flink, at du er blevet kendt for det. Derfor er det så let at gå til dig.
Men nu skal du lytte til, hvad din krop fortæller dig gennem din mangel på energi og din træthed. Du skal ikke føle dig ansvarlig for alle, for den ansvarlighed er overdreven. Den er ude af proportioner med vores formål som mennesker. Derfor prøv nu i din menighed at sige åbent og ærligt, at du er træt og mangler energi.
Bed om, at andre vil tage over og aflaste dig.
Prøv også at tænke på, at din meget store hjælpsomhed kan gøre nogle afhængig af dig på en usund måde. Nogle, som burde kunne hjælpe sig selv, springer over, hvor gærdet er lavest, og søger din hjælp, simpelthen fordi det er det letteste.
Bed Guds Helligånd hjælpe dig med at udvikle en god fornemmelse for, hvornår det tjener Guds hensigt at hjælpe andre, og hvornår det ikke gør.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Spørgsmål 2:

Vores menighed har udviklet en sladderkultur

Kære Orla Lindskov
Jeg har længe haft lyst til at skrive til dig angående mit problem. Men at jeg har tøvet så længe skyldes, at mit problem ikke egentlig har med sygdom at gøre, – og dog.
Der har efterhånden i vores menighed udviklet sig en sladderkultur. Især er der en kvinde, som er god til at trække de andre kvinder til side, og så bliver der hvisket. Det handler altid om noget med nogen, der ikke er i nærheden, eller som slet ikke er tilstede.
I vores menighed er der over hundrede medlemmer, og det undrer mig, hvordan nyhederne, der som regel er negative og handler om nogen i menigheden, spredes med lynets hast. Der er altså faktisk mange gode kristne brødre og søstre, der hopper med på vognen med negativ tale om andre.
Jeg skal nu heller ikke gøre mig bedre, end jeg er. Jeg er også faldet i nogle gange. Jeg er flov.
Egentlig havde jeg mest lyst til at sige til vedkommende, at hun skal stoppe med at tale dårligt om andre. Men når muligheden er der, kan jeg ikke få ordene over mine læber. Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg er fej. Jeg ønsker jo ikke konflikt i vores menighed.
På den anden side føler jeg på hjemvejen med min mand, at det er, som om jeg har været med til at dolke et andet menneske i ryggen. Jeg får næsten kvalme over mig selv. Kan jeg ikke gøre et eller andet, hvor jeg ikke behøver at sige fra med ord?
Hilsen fra
Kvinden med
samvittigheds-kvaler

Svar 2:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sladder er ukristeligt

Kære kvinde
Det ville selvfølgelig være bedst, hvis du bad nævnte kvinde om at stoppe med sladder. Men det forstår jeg, at du ikke magter. Derfor husk på:
Ord en kun een form for kommunikation, og ord er ikke så kraftfulde, som den kraft, der findes i vore handlinger.
Du kan sige utroligt meget med dit kropssprog, din øjenkontakt, dit ansigtsudtryk og ikke mindst med din tavshed. Du kan udmærket være aktiv på den gode måde ved din tavshed. Sladder kan nemlig ties ihjel. Tag du derfor en beslutning om, at du vil tilbageholde bemærkninger, kritik eller sladder fra den anden kvinde. Du ved jo, at sådan noget har kun et formål, nemlig at være skadeligt eller sårende. Dermed ved du også, hvor sladder kommer fra, fra Guds fjende. Sladder er helt ukristeligt.
Hvordan kan da sådan noget forekomme i en menighed?
Negative ord og sladder giver mennesker et syndigt gys af magt. Det gys kan blive en dårlig vane.
Bibelen siger, at vores tale skal være betænksom og medfølende. Derved bliver livet forandret, styrket og forløst.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

Min oplevelse:
Kære Orla Lindskov
Tak for din salvedug sidst. Den hjalp. Jeg havde ondt i venstre side i underlivet.
Nu går jeg med et håndled, der har været brækket. Det skete for to måneder siden. Men gør stadig meget ondt i perioder. Jeg vil bede dig om at bede for salvedugen igen. Tak.
Kærlig hilsen E.

Min oplevelse:
Kære Orla!
Jeg har deltaget på adskillige af dine møder i årenes løb. Der er en Guds fred på møderne; Helligånden er stærkt til stede, og mange gange kom jeg til dine møder kun for at høre din forkyndelse, og fordi jeg mærkede helbredelse ved blot at være tilstede. I årenes løb har Gud ved din forbøn helbredt mig for mani/depression, for meget mavesyre samt stenosering i nakken, som i 11 år gjorde mig til fast inventar hos fysioterapeuterne.
Tak for din gode tjeneste.
Kærlig hilsen
M.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Min oplevelse:
Kære Orla Lindskov
Det er nu tredje gang, jeg skriver efter en salvedug. Min nabo, som fik en salvedug fra dig, har det nu meget bedre med sin nakke.
Tak for din hjælp.
Venlig hilsen
B.

Min oplevelse:
Kære Orla Lindskov!
Tak for salvedug og forbøn adskillige gange. Jeg ser så godt med venstre øje nu, så jeg sjældent behøver lup eller 2 par briller på samtidigt.
Med hjertelig hilsen G.