Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårdsvej 109
4030 Tune
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg har ikke energi til noget som helst

Kære Suh
Jeg er i øjeblikket helt udkørt, træt hele tiden, orker ingenting, synes kun jeg arbejder, køber ind, laver mad, sover. Dagene går ud i et, og jeg kan slet ikke finde energi til noget som helst. Jeg er ked af det og frustreret over, at jeg ikke har mere overskud til min mand og mine børn, men det er som om, at jeg ikke kan finde løsningen nogen steder – sådan er livet jo bare! Jeg er bekymret for, om jeg er på vej ind i en depression, hvad mener du?
Hilsen Anne

Kære Anne
For at svare på om du muligvis er ved at få en depression, kræver det en nærmere samtale med dig og også viden om en hel række ting, som du ikke har beskrevet. Du kunne i stedet gå til din læge og bede om at blive testet, så vil han/hun tale med dig om din situation og bede dig svare på en række spørgsmål, som han/hun så bruger til at vurdere din tilstand ud fra. Du vil evt. kunne blive henvist til en psykolog.
Det er rigtigt, at der er mange krav til os nu om dage, og det er let at blive hvirvlet ind i en hverdags-trummerum, som hovedsageligt består af pligter. Men jeg synes, det er forkert at konkludere, at ”sådan er livet bare” for i sidste ende er det de valg, vi træffer, som afgør, hvordan vores hverdag ser ud. Vælger vi en karriere, hvor arbejdet fylder meget, ja, så betyder det i den anden ende, at der er mindre tid til familien og fritidsaktiviteter.
Køber man et dyrere hus frem for et billigere hus, eller en dyrere bil frem for en billigere bil osv., så er man selvfølgelig nødt til at tjene flere penge for at få det til at løbe rundt = arbejde mere. Prioriterer man, at der altid skal være pinligt rent over det hele, inden man kan sætte sig og hygge – ja, så betyder det måske, at man enten ikke når eller ikke orker at hygge bagefter, og det føles derfor som om, at man aldrig hygger. Så det handler altså dybest set om valg, og om at træffe de rigtige valg ud fra en forståelse af, hvilke konsekvenser de forskellige valgmuligheder bærer med sig.
Der kan selvfølgelig opstå uforudsigelige ting, som komplicerer tingene, fx sygdom, afskedigelse osv., men i sidste ende synes jeg dog, det er vigtigt, at vi holder os selv ansvarlige for, hvordan vores dagligdag, vores relationer og vores livskvalitet er – ikke ”livet”.
I stedet hænger din manglende energi og overskud sammen med din/jeres tilrettelæggelse af jeres hverdag. Sæt dig for at undersøge din prioritering af din tid/energi, og husk, at den gode prioritering handler om nogle gange at sige nej til også gode, meningsfulde ting – for det er netop dem, man oftest siger ja til uden at tænke over det, og som til sidst ender med at sluge energien til det, der var endnu mere vigtigt – dig selv og din familie!
Hilsen Suh

Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen

Kære Suh
Jeg er en kvinde, der alt for ofte trøstespiser og i perioder også helt klart overspiser. Jeg er så ked af, at jeg ikke kan tabe mig. Jeg har prøvet mange forskellige diæter og slankekure, men det hjælper kun kort tid, så taber jeg fuldstændig motivationen og gejsten, og så er den gal igen, og jeg spiser dobbelt så meget som før!! Jeg er så træt af det, og af mig selv, og forstår ikke, hvorfor jeg ikke bare kan tage mig sammen!!!!! Hjælp!!!
Den alt for tykke

Kære Alt for Tykke
Overspisning er en rigtig svær ting at komme til livs, og det er vigtigt at forstå, at der i overspisningen (og også i trøstespisningen) er afhængighedselementer. Det kan måske derfor hjælpe dig at gå meget struktureret til værks denne gang.
Sæt dig ned og skriv op, hvilke fordele det har for dig at spise. Det kan virke ulogisk, fordi du lige nu fokuserer på alt det negative ved det, men du må forstå, at du kun bliver ved med at spise for meget, fordi der er et voldsomt behov for det – man kan sige, at du simpelthen får mere ud af at blive ved med at spise end ved at tabe dig. En fordel ved trøste- eller overspisningen kan være velbehag, nydelse, en form for glæde eller tilfredsstillelse, afslapning, belønning? Prøv at gøre dig det helt klart, hvilke fordele der er aktuelle for dig. Her har du nemlig nøglen til at få brudt din afhængighed af overspisning/trøstespisning, for hvis dette nemlig er den eneste eller bare den vigtigste kilde til glæde, tilfredsstillelse, trøst eller afslapning, er du jo nødt til at blive ved med det. Altså, med mindre du finder andre lige så gode, eller endda endnu bedre måder at opnå disse ting på! Hvis altså ikke du kan erstatte overspisningens/trøstespisningens funktion i dit liv – så bliver det ganske enkelt for svært for dig at undvære det, uanset hvor raffineret en kur du finder!! Hvem kan nemlig udholde et liv uden glæde, tilfredsstillelse, trøst og afslapning??? Mætheden, som maden giver, er altså oftest kun en bi-ting ved overspisningen, det er som regel de psykologiske faktorer omkring den, der er afgørende.
Når du har fundet ud af, hvad de specifikke fordele er for netop dig, så er den næst-vigtigste ting i forhold til at få brudt mønsteret med at overspise at finde mindst én anden at dele kampen om dette med! Det behøver ikke nødvendigvis være en anden med samme problem, men blot et andet menneske, der vælger at støtte dig i din kamp ved at spørge til dig/det, og som er villig til at lytte, når du har brug for at græde, grine, rase osv. Her kan det være godt at have to forskellige ”støtte-personer”, så man får forskelligt input, men også så sandsynligheden for, at der er en til rådighed ved behov er større. Fællesskabet og samtalen er uhyre vigtig i forbindelse med både erkendelse af problemer og succesen med at bryde et uhensigtsmæssigt mønster, så underkend ikke denne faktor i din kamp med overspisningen. Husk sluttelig, at det ikke er maden, der er fjenden, men i stedet fraværet af nogle andre meget vigtige ting, som kun du selv kan tage ansvar for at få ind i dit liv.
Hilsen Suh

Gratis psykologbehandling

Hej Suh
Jeg vil gerne starte i et psykologisk forløb, men har meget begrænsede midler. Jeg vil derfor høre, om det er muligt via en eller anden ordning at gå i et gratis forløb nogen steder?
Hilsen H.

Kære H.
Ja, der er nogle muligheder for gratis psykologbehandling rundt omkring, fx kan man som studerende henvende sig hos studenterrådgivningen (www.studraadgiv.dk). Jeg kender dog ikke alle muligheder, så prøv selv at søge på ”gratis psykologisk behandling” på nettet og se, hvad der dukker op. Hvis du har en sundhedsforsikring ved jeg dog, at man ofte kan få udgifter til psykolog dækket herigennem. Mange arbejdspladser har også nu om dage en forsikring, der dækker psykologisk behandling for medarbejdere på stedet. Hvis du kan få en henvisning hos din læge til psykolog, får du tilskud til udgifterne på ca. 60%, og hvis du er medlem af Sygesikringen Danmark, refunderes yderligere 100 kr. pr. samtale. Det er også muligt, omend sjældent, at du kan få hjælp til psykologisk behandling hos din kommune, men det skal du i så fald snakke med en sagsbehandler om. Endelig er der mulighed for at få gratis og anonym rådgivning ved flere telefon-tjenester, bl.a. Sct. Nicolai-tjenesten, som er en folkekirkelig samtaletjeneste.
Hilsen Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hotline til Suh
På alle onsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til
Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårdsvej 109, 4030 Tune, eller mail til: Suh@Udfordringen.dk