Kristne friskoler vokser

Der er fremgang for de kristne friskoler. I løbet af tre år har friskolerne fået 10 procent flere elever, og der opstår stadig nye skoler. Til sommer starter en ny kristen friskole i Ølgod.Danmarks 35 kristne friskoler er populære. Så meget at de i de seneste tre år har fået mere end 10 procent flere elever.

Landets kristne friskoler er spredt godt ud over landet.

– I 2008 gik 6021 børn i de 36 kristne friskoler, som er tilknyttet vores forening. I 2011 er tallet steget til 6649. Det er en stigning på over 10 procent, skriver Hans Jørgen Hansen, sekretariatsleder for Foreningen af Kristne Friskoler, som er en paraplyorganisation for de kristne friskoler, i et læserbrev i Jyllandsposten.

Kristne værdier årsagen

En del af forklaringen er måske, at flere forældre ønsker, at deres børn lærer de kristne værdier at kende allerede fra barnsben.
– Mange forældre vil gerne forankre deres børn i de kristne værdier. De vil sikre, at ydmyghed, tolerance og næstekærlighed også vil kendetegne næste generation. Det kan være en forklaring på, hvorfor kristne friskoler oplever en opblomstring i disse år, skriver Hans Jørgen Hansen i Jyllandsposten.
Det oplever de på Midtjyllands Kristne Friskole i Herning.
– Vi mærker, at flere forældre søger tilbage til de kristne værdier, siger skoleleder Thorkild Bjerregaard til DR Midt & Vest.
På den kristne friskole Kratholmskolen i Odense, der har omkring 200 elever, peger skoleleder Frederik Christensen også på de kristne værdier og det kristne menneskesyn som en forklaring på succesen.
– Vi lever i en tid, hvor ting flyder. Folk vil nok gerne have nogle faste ting igen, hvor de her værdier bliver kendetegnende. Ting som omsorg og tryghed, kærlighed og tilgivelse. Og hvor også den enkelte elev har en meget stor betydning, siger Frederik Christensen til DR Fyn.

Kristen friskole i top

De kristne friskolers fremgang skyldes måske også skolernes faglige niveau. De kristne friskoler ligger nemlig godt i den omdiskuterede rangliste over landets skoler, som den tidligere undervisningsminister, Troels Lund Poulsen, offentliggjorde.
En gennemsnitskarakter af de 30 kristne friskoler, der fremgår af listen, ligger på 7,15 på en karakterskala mellem 1 og 10.
Den kristne friskole ’Gideonskolen’ i Vallensbæk ligger endda på førstepladsen med karakteren 9,3!

Flere friskoler på vej

Samtidig er nye kristne friskoler på vej – i Ølgod den nyeste, som starter op i det nye skoleår i august. Det sker som en konsekvens af, at Varde kommune har vedtaget af nedlægge fire mindre skoler og i stedet samle alle børnene på to store skoler i Ølgod.
– Det har fået nogle forældre til at gå sammen og etablere en skole, som i sit grundlag, i værdier og formål stemmer overens med det, som de gerne vil give deres børn, skriver Hans Jørgen Hansen i Jyllandsposten.
De kristne friskoler veksler stort i elevtal. Fra 38 elever på Lemvig Kristne Friskole til 471 elever på Midtjyllands Kristne Friskole.