Stadigt flere kirkesamfund opstår

Antallet af nye kirkesamfund i verden er vokset med 26 procent siden år 2000, viser ny rapport fra USA. Det skyldes blandt andet vækst i karismatiske kirker og pluralisering.I år 2000 var antallet af kirkesamfund 34.100, og her til sommer forventes der at være hele 43.000. I starten af 1900-tallet var der blot 1600.
Den øgede vækst af nye kirkesamfund skyldes blandt andet, at internettet simpelthen hjælper med at opdage flere mindre kirkesamfund, som man ikke ville have opdaget tidligere. Men det er langt fra hele forklaringen.
Det skyldes nemlig også væksten i de karismatiske kirkesamfund, som i forhold til de mere traditionelle kirkesamfund oftere opretter nye kirker.
– Man kan sige, at de evangeliske og pinsekirker er en vækstbranche med mange iværksættere, siger Kajsa Ahlstrand, som er professor i missionsvidenskab ved Uppsla universitet, til den svenske avis Dagen.
– Man køber et orgel og starter sit eget op. Det er et rent familieforetagende.
– Men skulle en katolik eller en ortodox sige: ”Ånden har sagt til mig, at jeg skal starte en ny kirke”, ville der være en stor splittelse, siger han.
Joel Halldorf, der har en doktorgrad i kirkehistorie og er bibelskolelærer, mener, at en ”markedstænkning” har sneget sig ind i den kirkelige verden.
– Kapitalismens ”udbud og efterspørgsel” påvirker også religionens område. Når udbuddet af nye kirkesamfund vokser, fører det til flere kirker, men også kirkelig splittelse, mener Joel Halldorf.

Migration og modernisering

En anden forklaring er den øgede migration, hvor tilflyttere i nogle tilfælde hellere vil oprette en ny kirke, end at blive del af de eksisterende.
En kendt svensk religionssociolog, Peter Berger, mener desuden, at moderniseringen ikke øger sekulariseringen, men i stedet pluraliserer – altså mangfoldiggør. Det kan muligvis forklare, hvorfor der opstår mange forskellige kirkesamfund.
– Det stemmer delvist, siger Kajsa Ahlstrand til Dagen og uddyber:
– Katolikkerne bygger nyt. I USA blev der i 1900-tallet oprettet organisationen ”Sisters of Life”, som specialiserer sig inden for abortmodstand. Indenfor den protestantiske ”mainstream” starter man vejledningsprojekt eller forsamlingsfornyelse. Men det sker inden for strukturer, der allerede eksisterer. Inden for karismatisk kristendom starter man derimod ofte en ny kirke.
Hun påpeger, at det sjældent er store teologiske meningsforskelle, der i dag ligger bag kirkesplittelser, som det var historisk set, fx mellem protestantismen og katolicismen.

Undersøgelsen er foretaget af Centret for globale kristendoms studier ved det teologiske seminarium Gordon Comwell i Massachusetts, USA.