Præsten og betjenten til Afghanistan

I mandags rejste Jens Arne Skjøtt, Ølsted, og Carl Erik Refshauge, Ejby, til Afghanistan som ledere af KFUMs Soldaterhjem i MOB Price.Tidligere sognepræst Jens Arne Skjøtt og tidligere landbetjent Carl Erik Refshauge er netop rejst til Afghanistan for sammen at være ledere af KFUMs Soldaterhjem.
Tilsammen skal de skabe hjemlige rammer for soldaterne i krigszonen. Med hver deres baggrund har de gode forudsætninger for at sikre ro og orden og samtidig gøre den kristne tro nærværende for soldaterne. Opgaverne lyder dog også på at hygge samt lave kaffe og bage kage til soldaterne, hvilket de erfarne herrer har mod på.

At tage trykket

– Jeg føler mig ret ydmyg over for arbejdet, fortæller Carl Erik Refshauge.
– Fra politiet er jeg vant til ikke at være popularitetssøgende. Men jeg vil gerne respekteres, og jeg ønsker at soldaterne må føle tillid ved at snakke med mig.
Den tidligere landbetjent er vant til at snakke med mange forskellige personer, og denne egenskab vil der formodentlig blive god brug for blandt de udsendte danske soldater.
– En tidligere soldaterhjemsleder i Afghanistan fortalte beroligende, at samtalerne med soldater i Afghanistan ikke er så videnskabelige. Man skal blot være der og eventuelt tage trykket efter voldsomme oplevelser, før soldaterne ringer hjem til Danmark, forklarer Carl-Erik Refshauge.

Medbringer historier

Jens Arne Skjøtt fortæller, at han har mange historier med.
– En god historie har en god pointe. Den er sjov og har dybde. Da jeg havde konfirmander, blev jeg husket som ”ham med historierne”, og det er jeg godt tilfreds med, siger Jens Arne Skjøtt og forklarer, at det bliver hans måde at dele den kristne tro med soldaterne på.
– Personlige oplevelser kan der jo ikke sættes spørgsmålstegn ved, forklarer præsten, der efter tiden som sognepræst er blevet ”gospelpræst” i Århus Gospel Singers. Udover historierne indstiller han sig også på at få brug for ørerne.
– Jeg håber på at være god til at lytte til, hvad soldaterne har at fortælle. Soldaterhjemmet må være et sted, hvor soldaterne både giver noget og får noget, mener den tidligere sognepræst.