Bethaniakirken i Aalborg fylder 125 år

Missionsforbundets kirke i Aalborg fejrer i denne uge 125 års jubilæum. Kirken blev stiftet 4. april 1887.
Der er et godt musisk miljø i Bethaniakirken i Aalborg. Det syder af liv og glæde. I gudstjenesterne medvirker menighedskoret med ca. 40 medlemmer, en lovsangsgruppe samt duet- og solosang.

Ud over søndagsgudstjenesten er der i Bethaniakirken hver uge gudstjeneste på arabisk samt månedlige gudstjenester på færøsk, kirundi, kinyarwanda og fransk.

Endvidere er der et børneband og teenageband, og musikstilen er gamle kendte salmer og nye rytmiske sange i en god blanding. Det er ikke lige til at se, at det er en 125-årig, vi har med at gøre.
Men det summer også af liv på anden måde. Det er en kirke med plads til alle mennesker. Der er børn og unge, og der er mennesker fra mange lande; og det præger kirken, der i april kan fejre sit 125 års jubilæum.
Menigheden er stiftet 4. april 1887, og i den forløbne tid har menigheden haft fem adresser i Aalborg. Den første adresse var i et baghus til ejendommen Østeraagade 19, og siden januar 1966 har menigheden haft adresse i Dag Hammerskjölds Gade. Senest har menigheden udvidet kirken i 2007.
Menigheden blev stiftet i forbindelse med et åndeligt røre, der gik over byen, og ved stiftelsen var der 80 medlemmer. I dag har menigheden tæt på 300 medlemmer samt en del frie tilhængere. I løbet af en uge er 500 – 600 mennesker indenom kirken.

En uges fejring

Bethaniakirken i Aalborg har i løbet af en uge besøg af mellem 500 og 600 mennesker. Mange af dem er nydanskere.

Kirkens præst, John Nielsen, siger til Udfordringen:
– Det har været hensigten at fejre jubilæet med nogle arrangementer, som henvender sig til alle aalborggensere, og overskriften for jubilæumsugen er ”Celebration of Life – en fejring af livet”.
Jubilæumsugen blev indledt påskedag, 8. april, hvor man fejrede opstandelsen, og i den følgende uge er der bl.a. en familievenlig tur gennem Aalborg, seniorfest med glimt fra 125 år, sang- og musikaften med overskriften ”Glade toner”, en takke- og lovsangsfest samt en afsluttende jubilæumsgudstjeneste søndag d. 15. april.
Fredag den 13. er der festaften med spisning for alle nationaliteter, hvor den iranskfødte Massoud Fourusandeh taler. Endvidere er der to særlige arrangementer, hvor man har inviteret 125 nye aalborggensere til middag samt en gensynsfest for tidligere Alpha-kursudeltagere.
– Menigheden ønsker at være et bredt favnende fællesskab med Jesus i centrum, og det giver sig også udslag i vores gudstjenester, siger John Nielsen og fortsætter:
– Vi er et tilbud til alle generationer og nationaliteter, og til en typisk søndagsgudstjeneste er der ofte over 200 deltagere, som består af unge familier med småbørn, ældre, den moderne dansker, børn, teenagere og unge, den midaldrende travle familie og mange ny-danskere. Mere end 15 nationaliteter er repræsenteret i kirken, og hver søndag er der simultantolkning til engelsk, farsi, arabisk og andre sprog efter behov.

Mange nydanskere

Der kommer mange nydanskere i Bethaniakirken, hvorfor netop der?
– For en del år siden besluttede vi, at vi ville være en multietnisk menighed. Vi arbejder helt bevidst med integration af flygtninge og andre nydanskere i menigheden. Derfor er der altid en stor gruppe af mennesker fra andre nationaliteter i vore gudstjenester. I de sidste par år har vi fået lov at lede en hel del muslimer til Kristus. De sidder med på gudstjenesten, hører evangeliet og får et møde med Jesus. For nylig blev fem mænd med muslimsk baggrund døbt, og i samme gudstjeneste sang 22 tidligere muslimer lovsang på farsi, fortæller John Nielsen
Udover søndagsgudstjenesten er der hver uge gudstjeneste på arabisk samt månedlige gudstjenester på færøsk, kirundi, kinyarwanda og fransk.
Bethaniakirken er en Missionsforbunds menighed, men hvordan har I det med de øvrige kirker i byen?
– Det er en del af menighedens vision at fremme enheden mellem kirkerne i byen, så vi har det rigtig godt med de andre kirker. Fælleskirkelige arrangementer foregår ofte i Bethaniakirken, som i en årrække har været et samlingssted for fælles bøn og lovsang, inspirations-seminarer og lignende på tværs af kirkerne, siger John.

Noget for alle aldre

I Bethaniakirken er der tilbud til alle aldersgrupper, såsom børnekirke hver søndag i forbindelse med gudstjenesten, børne- og teenagedag med børn fra 8 års-alderen og ungdomsklynge for 17-25 årige.
Kirkens seniorgruppe mødes under navnet ”Mellem Venner”, ligesom der er en særlig samling for kvinder i den modne alder. Ca. 20 grupper mødes i hjemmene til dialog om livets udfordringer og troens betydning i hverdagen.
Hver onsdag er der ”Store Bededag” i menigheden med tre bønnearrangementer i løbet af dagen.
– Bønnemøderne er menighedens motorrum. Det er bønnen, der giver menigheden drivkraft. Fokus i bønnemøderne er at være i Guds nærvær og at bede for menigheden og byen. Med et sådant fokus er bønnen udadrettet og med til at bane vejen for opfyldelsen af menighedens visioner, slutter John Nielsen.