Friheden er passion for Everfound

Brødrene i Everfound flygtede fra et Rusland præget af kommunismen, hvor familiemedlemmer måtte sidde i fængsel mere end 20 år på grund af deres tro. Selv har de erfaret friheden.Illarion, Yan, Nikita og Ruslan. Alle med efternavnet Odnoralov.

Brødrene Larry, Nikita, Ruslan og Yan Odnoralov udgør det amerikanske band Everfound.

Navnene klinger russisk, og brødrene har da også russiske aner. Familien kommer oprindeligt fra Rusland, men de måtte flytte til USA i 1996 af religiøse og politiske årsager.
– Vi er vokset op i en kristen familie i et Rusland, der var præget af kommunismen. Her var det bl.a. ikke tilladt at have en bibel i sit hjem. Min bedstefar gemte en bibel hjemme. Nogle havde tippet myndighederne, der kom og ransagede huset, fortæller Nikita, der er forsanger i Everfound.
– De fandt Bibelen, og han blev sat i fængsel. Her sad han i mere end 20 år, og ingen hørte noget til ham siden.
Da kommuniststyret faldt, søgte familien til USA.
– Her var frihed, og de kunne frit lovprise Gud.

Notesbøger med Bibelen

Beretningerne fra bedsteforældre og forældre, der oplevede forfølgelsen på egen krop, har gjort indtryk på de fire brødre.
– Der var ikke nogen kristen litteratur, som vores familie kunne komme til i Rusland. Derfor skrev min bedstemor bøger fra Bibelen, kristne sange og digte af med en pen og over i en notesbog til børnene, siger Ruslan.
Brødrene har ikke været i Rusland siden.
– Forholdene er sikkert anderledes nu, men det gør indtryk på os, når vi hører historierne om forfølgelserne.

Begyndte med klaver

Interessen for musik har de alle fire haft gennem deres opvækst.
Vores bedstemor underviste i klaver, så vi er vokset op med klassisk musik. Vi lærte at spille klaver, inden vi begyndte med vores nuværende rockinstrumenter, siger Nikita.
Brødrenes far er med rundt til koncerterne, når bandet spiller i USA.
– Her tager han sig af teknikken. Det er meget følelsesladet for ham at være med, for da han var på vores alder, kunne han ikke tale frit om sin tro. Nu kan vi frit spille koncerter, og der kommer ingen myndigheder og forhindrer os i det.
Bandet har koncertkalenderen fyldt godt op.
– Vi har spillet 200 koncerter om året gennem fem år, mest i USA. Det er kun inden for de sidste par år, vi er begyndt at spille i Europa.

Virkelig tro

Navnet ”Everfound” dukkede op, mens brødrene var på en køretur.
– Vi havde ikke nogen mening med navnet i begyndelsen. Senere har vi knyttet det op på Romerne 8,38. Når Gud finder dig, så er der ikke noget, der kan skille dig fra hans kærlighed, siger Nikita.
– Et vigtigt statement for os, på grund af vores historie, er at troen er blevet virkelig for os. Troen har haft konsekvenser i vores liv. Vi vil gøre, hvad vi kan for at gøre troen virkelig for unge.

Jesus er vores frelser

Brødrene er passionerede om deres musik og tekster, og frihed har en særlig betydning for dem.
– Jeg tror, at friheden for vores generation kan være farlig. Det lyder skørt, men når du er fri, kan du let blive magelig. Man bliver bombarderet med information, og når man logger ind på Facebook, så ved man i løbet af få sekunder alt om sine venner. Mange steder vokser kirken under forfølgelser, fordi de er virkelighed, og det at tro har konsekvenser. Gud elskede os så meget, at han sendte sin søn. Gud gjorde noget for os. Når vi er frie, behøver vi ikke gøre noget. Vi bliver vænnet til det og kan blive for magelige, siger Nikita.
I en af bandets sange kommer friheden særligt til udtryk.
– Vi har en sang, der hedder ’Torch’ (fakkel). Den handler om, at bære troens fakkel i vores generation og ikke skamme sig over troen på Jesus, siger Nikita.
– Selv om det er hårdt, så må vi bære den i friheden, som Jesus gav os.
I januar turnerede bandet rundt i Danmark, hvor de gav 14 koncerter på 18 dage.
Everfound var inviteret til Å-festival i pinsen, hvor de spillede lørdag aften på den mindre Caféscenen og igen søndag på hovedscenen i et fyldt koncerttelt.
Bandet arbejder på et nyt album, som efter planen kommer på gaden næste forår.