Har kirken i Rusland solgt sin sjæl til Putin?

Patriarken fordømmer kirkens og Putins modstandere. Og den russisk-ortodokse kirke får støtte fra skæggede mænd med kors og pirat-symboler på t-shirten, mens andre fordømmer kirken.Skæggede mænd klædt i t-shirts med kranier og korslagte knogler – og med ortodokse kors i hænderne – jubler, idet en ung lovovertræder bliver smidt på hovedet ind i en politibil.

I Frelseren Kristus Katedralen i Moskva holdt punkgruppen Pussy Riots en protest-aktion mod Putin. Patriarken fik dem fængslet for blasfemi.

Roman Dobrokhotov ville protestere mod arrestationen af en kvindelig punk rock-gruppe ved navn Pussy Riot.
Gruppen blev i marts arresteret for at have fremført en anti-Putin ”punk-bøn” foran det gyldne alter i Frelseren Kristus-Katedralen.
Derpå blev gruppen af kirkens leder, Patriark Kirill, anklaget for blasfemi.

Kremlins håndlangere

Under kommunisttiden led de kristne i Sovjetunionen meget svær forfølgelse. Men siden kommunismens fald i 1991 er mange russere vendt tilbage til deres åndelige rødder i kirken.
Imidlertid er der nu en voksende vrede blandt folk, fordi kirkens ledere ses som Kremlins håndlangere.
Folk er vrede over, at kirkerne blev beklædt med bladguld i den svære tid, mens Boris Yeltsin var præsident.
Kirken har da også indrømmet, at den tjente noget af sin formue ved handel med alkohol, tobak og olie. Der var også handel med juveler, og kirken drev økologiske landbrug.
Det hele gik ud på at skaffe penge til restaurering af kirker og uddannelse af præster.

Velsigner våben

Under Putin er kirken begyndt at velsigne nye atombærende missiler, som betegnes ”Ruslands skytsengle”.
Samtidig har kirken opfordret unge russere til at melde sig frivilligt til militærtjeneste i Chechnya.
Kirkens alliance med staten var også helt tydelig, da Kirill kort før Pussy-optrinnet mødtes med Putin og omtalte hans to præsidentperioder som ’Guds mirakel’. Putin kvitterede ved at sige:
– Staten skylder stadig meget til kirken.

Punkernes protest

Kirkens ’uhellige’ alliance med staten var grunden til, at punk-bandet i et af deres numre skreg ”Guds Moder, fjern Putin”.
Med patriarkens anklage står tre medlemmer af bandet til op mod syv års fængsel.

Djævelsk spot

Patriarken menes at stå bag den hårdhændede behandling af punkerne. Han har for nylig i en prædiken omtalt punkernes optræden som ”djævelsk spot”.
– Kirken bliver angrebet af fjendens styrker, hævder Kirill. Flere steder i Rusland bliver kirkerne udsat for vandalisme.

De ’Ortodokse Banner-Bærere’

Kirken får opbakning fra den specielle gruppe med pirat-symbolerne og de ortodokse kors. Gruppen står for ultraortodoks fromhed kombineret med en voldelig fremfærd, der minder om højreekstremisme.
De er kendt for at angribe bøsse-optog, rive popsangerinden Madonnas billede i stykker, brænde Harry Potter-bøger og spidde en legetøjsabe for at protestere mod skolernes undervisning i Darwinisme.


Artiklen fortsætter efter annoncen: