Ung vil have indflydelse i lokalt menighedsråd

Kirke og kristendom er også for unge, mener Maria Nielsen, der er med i menighedsråd i Slagelse.
Maria Nielsen er en helt almindelig studerende på 3K uddannelsen på Frederiksberg – og dog. Hun er ung og aktiv i sit menighedsråd i Sct. Peders Kirke i Slagelse – to ting, der ser ud til at stritte lidt i hver sin retning.

Maria Nielsen

Men Maria er med, fordi hun får indflydelse på børne- og ungdomsarbejdet i kirken, som hun brænder for. Og så må hun tage det kedelige med.
– Vi har en formand, som sørger for, at møderne ikke bliver alt for lange. Tit handler det om regnskab eller bygninger, og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke var kedeligt. Men handler det om aktiviteter – og skal der arrangeres et eller andet – synes jeg, det er spændende. Jeg kan især bidrage med det, det har med børn og unge at gøre. Derfor er jeg også formand for børne- og ungeudvalget i kirken.

Vil lede frivillige

Hvad fik dig til at melde dig som kandidat til menighedsrådet?
– Jeg blev spurgt – og så tænkte jeg, det kunne også være spændende at se kirkens liv fra den side af. Jeg er kommet i kirken i mange år som kirkesanger. Da jeg startede på min uddannelse, blev det rigtig relevant at finde ud af, hvordan ledelsen er i folkekirken.
Maria Nielsen er 32 år og studerer på 3K-uddannelsen, som er en professionsbachelor i Kultur, Kristendom og Kommunikation.
Hvad kan du bruge 3k-uddannelsen til?
– Der er rigtig mange frivillige i min kirke, og her lærer vi bl.a. om ledelse af frivillige. Det kunne jeg godt se mig selv arbejde med bagefter.

Noget for unge

Mange vil måske studse over, at du som ung engagerer dig i menighedsråd, der jo mest består af ældre. Hvorfor gør du det?
– Fordi jeg gerne vil gøre op med den fordom og sige, at der også er noget for os unge i kirken. Jeg ser det som en af de måder, jeg kan påvirke de ting, der sker i kirken – komme med ideer og sige: ”Kan vi ikke prøve det her?” Jeg er så heldig at sidde i et menighedsråd, hvor de er meget åbne over for nye ideer. Man får lov til at prøve det af, og så lærer man jo af sine erfaringer.
Kan du komme med et eksempel?
– Jeg har lavet et oplæg om Kristuskransen, som jeg har fået lov til at fyre af på en aften i kirken. Det har bl.a. været i kirkebladet.
Kristuskransen er en bedekrans designet af den svenske biskop emeritus Martin Lønnebo. Hver perle har en betydning, og når man beder med kransen i hånden, kommer man ”hele vejen rundt” i sin forbøn.
– Det er et rigtig spændende redskab til at aktivere sin kristne tro med, mener Maria Nielsen.

Konfirmander bliver døbt

Men hvad har bedekranse og middelalderkirker overhovedet at sige unge i dag?
– Jeg mener, kristendommen er en del af dem, vi er, og jeg synes, det er vigtigt at komme i kirken og høre, hvad det er, kristendommen kan bidrage med. Så kan man så altid selv danne sig en mening om det bagefter.
Har unge brug for det?
– Ja, jeg synes de unge er nysgerrige og spørgende, når vi har konfirmandklub eller andre aktiviteter for unge. Vi slutter altid af med en andagt.
– De unge vil gerne vide noget, og flere af de kommende konfirmander, som ikke er døbt, vælger at blive døbt, fordi de har fundet noget i kristendommen, som de synes om. De deltager i undervisningen og finder ud af, at ”der var måske noget, jeg kunne bruge til noget”.
Der er snart menighedsrådsvalg igen. Siger du pyha, det var de fire år, eller tager du en tørn mere?
– Jeg tager en tørn mere og håber, jeg kan få flere unge med ind.