Sareen til stort bedemøde

– Vi har inviteret Manu Sareen, fordi han er nydansker, konverteret til kristendommen
og kirkeminister, lyder begrundelsen fra arrangørerne af Bøn for Nationen Store Bededag. Der bliver ikke diskuteret tomme kirker eller homoseksuelle vielser ved Bøn for Nationen i Helligåndskirken i København Store Bededag den 4. maj.

Der bliver ikke diskuteret tomme kirker eller homoseksuelle vielser ved Bøn for Nationen i Helligåndskirken i København Store Bededag den 4. maj.

Minister for ligestilling og kirke Manu Sareen er ellers med på talerlisten. Men han vil på dagen fokusere på det fælles ansvar for det danske samfund. Et ansvar, som nydanskere bl.a. forvalter ved at bede for landet.
– Mange hundrede nydanskere og danskere vil på Store Bededag samles til bøn for vores fælles nation. Jeg glæder mig meget over det engagement i vores samfund, som det er udtryk for. Alle vi, der bor i Danmark, har et fælles ansvar for vort land og dets fremtid, siger Manu Sareen.

Kontroversiel minister

Bag arrangementet står en række migrantmenigheder i samarbejde med Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT). De mange nye migrantmenigheder i Danmark kommer fra konservativ baggrund og vil sandsynligvis aldrig foretage vielse af homoseksuelle, som Manu Sareen lægger op til i et lovforslag.
Daglig leder af KIT, Hans Henrik Lund, er klar over, at det er kontroversielt at invitere ministeren fra Det Radikale Venstre:
– Vi er klar over, at der altid er en risiko ved at invitere en taler, og at ikke alle er enige om den ene eller den anden måde at gøre tingene på, siger han.
– Vi har ingen intention om at bringe emnet om homoseksualitet op ved dette arrangement. Vi mener godt, vi kan være i møde og dialog med politikere, som vi ikke er enige med, og vi vil på dagen bede for kirkens liv og vækst, præster, folke- og frikirker.

Beder for ministeren

Men hvorfor har I netop inviteret Manu Sareen?
– Fordi han er landets kirkeminister, og vi beder for øvrigheden og nationen. Han er den første nydansker i nyere tid, som er blevet minister. Og så har Manu Sareen konverteret fra hinduisme til kristentro, mens flere etniske danske ministre aktivt har meldt sig ud af folkekirken.
Hvad håber I at påvirke ministeren med?
– Vi er først og fremmest samlet til bøn for vort land, da det jo er Store Bededag. Og så ønsker vi da at give ministeren en oplevelse af global levende kristendom. Folkekirken i Danmark og specielt København står over for store strukturelle forandringer og kirkelukninger, og vi tror, at migrantmenigheder kan overtage flere af disse bygninger og være et lys for den kristne tro, siger Hans Henrik Lund.
Og kirkeministeren glæder sig da også til at opleve de mange nydanskere i aktion:
– Jeg vil nyde sang og musik og de kulturelle indslag fra forskellige dele af verden, som bliver en del af arrangementet, siger han.
Hans budskab til de mange hundrede, som samles i Helligåndskirken, vil være det fælles samfundsansvar:
– Vi har del i det ansvar, hvis vores familie har levet her i utallige generationer. Men vi har også del i ansvaret, selv om vi eller vores familie er kommet til Danmark inden for de seneste årtier, siger han.