Kristen musiklærer trænede Ida fra X Factor

Musiklærer Hans Danielsen lærte Ida Østergaard Madsen de første grundtrin i hendes solo-karriere.
Går man en tur gennem supermarkedet, kan man ikke undgå at genkende X Factor-Idas karakteristiske stemme i højttalerne. Og de, som overværede sidste uges Katie Melua koncerter i hhv. Skive, Odense og Frederikberg, kunne glæde sig over hendes autentiske stemme.

Hans Danielsen

– Ida bruger bare sig selv og sin sang. Mere behøver hun ikke. Jeg er rigtigt stolt af hende!
Det siger Hans Danielsen, der leder musikskolen på Videbæk kristne Friskole og har haft Ida Østergaard Madsen som elev i tre år. Han oplevede hendes ”X Factor” flere år før hun meldte sig den populære sangkonkurrence på tv. Så derfor kom det ikke bag på ham, da han pludselig hørte hende synge for åben skærm i årets X Factor-konkurrence.

Hun kan komme langt

– Jeg tænkte med det samme: ”Hun kan komme rigtig langt!” Da jeg hørte hendes første live-optræden, vidste jeg, at hun ville gå hele vejen. Jeg vidste, hun var dygtig, og det var spændende at følge den coaching, hun fik, fordi den byggede videre på det, vi havde arbejdet med.
Ida Østergaard Madsen har været elev i ni år på Videbæk kristne Friskole. De sidste tre år deltog hun i Musikskolen, der er frivillig musikundervisning for skolens elever. Her underviste Hans Danielsen bl.a. Ida i solosang.
– Ida er blevet så dygtig, fordi hun gør det, man foreslår, at hun skal gøre. Der er ingen indvendinger. Og så kommer hun selv med en masse gode ideer. Hun har mange af dem! fortæller Hans Danielsen.
Han opgave var bl.a. at finde frem til Idas helt egen musikstil.
– Vi skulle sammen finde en stil, som passer netop til hende. Vi fandt frem til det, jeg vil kalde ballade-poprock med et touch af country-feel. Nogle gange brillerer hun også med blues- og jazzinspirerede sange.

En særlig stil

Måske var det den særlige stil, der fik sms-stemmerne til at strømme ind i hobetal, så Ida vandt langt over de andre finalister i årets X Factor finale i Boksen i Herning. Det mener Hans Danielsen i hvert fald:
– Hvor andre kunstnere benytter sig af ekstra virkemidler, er Ida bare sig selv. Hun bruger sig selv og sin sang og behøver ikke mere, siger han.
Så du vidste tidligt, at Ida var noget særligt?
– Ja, bestemt. Jeg kan huske første gang jeg bad hende tage sin egen guitar med og synge en af sine egne sange med sit helt eget udtryk. Hun stod foran mig som hun senere stod over for X Factor-dommerne med sin lille grønne guitar. Da jeg havde hørt hende synge, sagde jeg: Det er lige dig! Den stil er du hamrende dygtig til. Den skal du holde fast ved!

Ida fra X Factor fandt sin helt særlige sangstil i musikskolen på Videbæk Kristne Friskole. Foto Bjarne B. Hermannsen, DR.
Begge ben på jorden

Hvordan føles det, at Ida er kommet så vidt?
– Jeg er utrolig stolt af Ida. Hun er meget jordnær, hun har begge ben på jorden og er en sindig jyde på en god og sød måde.
Det er en helt særlig glæde for den garvede musiklærer at se eleverne udfolde sig musikalsk.
– Det er det, der driver mig, siger han. – Når jeg ser eleverne blive tændt og grebet af musikken. Når de siger ”Waw”, fordi de oplever, at det svinger.
– Men teksten er også vigtig for mig. At de både lærer de traditionelle sange og de sidste nye sange i radioen at kende, bl.a. Beatles’ mange fine sange. Og de mange gode kristne sange, tilføjer han.