SOMMERSTÆVNER
Familielejr på lukket efterskole i Sommersted

De 150 deltagere i alle aldre nød undervisningen om familieliv og rådgivning, fællesskabet, lovsangen og det perfekte sommervejr.- Kvinder er som en Sprite: kønne at se på, gennemsigtige og sprudlende og lette at åbne. Mænd er som denne ølflaske: mindre gennemsigtige, mere tilknappede og – sværere at åbne.

Underviserne, britiske Paul Marsh og hans schweiziske hustru Genevieve, er tilknyttet familieressource-centeret University of the Nations i Lausanne.

Det lykkedes dog for Paul Marsh at åbne ølflasken ved hjælp af en schweizerkniv. Derpå blandede han sodavand og øl i et glas, smagte på det og erklærede, at det smagte godt.
Undervisningen i ægteskab og familieliv blev krydret med flere visuelle indslag af denne type. Og pointen med blandingen af øl og vand er, at det ikke er muligt at adskille de to ting i deres oprindelige bestanddele efter blandingen. Det samme gælder mand og kvinde i et ægteskab.

Rådgiverkursus

Psykolog Helge Børven holdt kursus for rådgivere.

Det andet spor på sommerlejren var et rådgiver-kursus ved den norske psykolog Helge Børven. Her fik deltagerne praktiske redskaber til de svære samtaler i forbindelse med sjælesorg.
– Rådgiverkurset var en god hjælp til fortsat samtale med mine patienter. Det giver mulighed for med direkte spørgsmål at få en meget præcis struktur på en forandringssamtale.
– Og så glædede jeg mig over at se det rigtig gode fællesskab mellem især de unge og teenagerne, siger praktiserende læge, Dr. Hanne Christensen.

Med i toget til himlen

Før voksenmøderne startede, var de mange børn med til lovsangen. Herefter blev de ledt ud i grupper efter alder, mens alle sang: – Vil du med os andre, i toget op til himlen? Prisen er at sige ja til Jesus. Der blev holdt bøn og andagt i de forskellige grupper. Og så var der alle aktiviteterne:
En vaskeægte politikvinde holdt mange af børnene i ånde med anderledes opgaver og udfordringer. Hun fortalte politihistorier, lærte børnene at lave og læse fingeraftryk og fik dem til at lave træningsøvelser på fodboldbanen.
En anden voksen lærte børnene noget om kampsport – og selv perler var noget der hittede både hos drenge og piger.
Eftermiddagene var fri, så her var der tid til familiehygge med ridning, svømning og boldspil. Og for de store var natløbet det helt store hit.