Lyset er sandheden i en verden fuld af løgn

Meget anbefalesesværdig biografi om en ung tysk pige, der tog kampen op mod Hitler.”Lyset er sandheden i en verden fuld af løgn”, skriver Hans Scholl til sin søster Liesl på hendes 23 års fødselsdag under 2. verdenskrig.
Brevet citeres i Barbara Beuys’ fremragende biografi om den ganske unge Sophie Scholl, der var aktiv i den tyske modstandsgruppe ”Den hvide rose”, men blev angivet til nazisterne, anklaget for højforræderi og dømt til halshugning som 21-årig sammen med sin bror Hans Scholl.
Scholl’erne – fem søskende – vokser op i en vidunderlig tysk familie, hvor moderen er stærkt troende lutheraner, mens faderen ikke tror på nogen Gud. Forældrene giver børnene masser af kærlighed, men også krav og frihed til selv at vælge. Alle fem børn bliver stærkt involveret i Hitler Jugend på lederplan, bliver grebet af tiden og stemningen. De bliver fascineret af ”Føreren”, talerne, marcherne, ungdomsfællesskabet i Hitler Jugend. Men som årene går, og naziregimet udvikler sig, nægter de – og ikke mindst Sophie og Hans Scholl – at være medskyldige. De bryder med Hitler Jugend og går nye veje. De gør oprør og gennem flyveblade vil de forsøge at vække den tyske befolkning. Det fører til en alt for tidlig død for to brave unge.
Biografien viser os billedet af den modige og beslutsomme Sophie Scholl. Gennem breve på kryds og tværs i familien og i vennekredsen og gennem dagbogsnotater dannes en flot mosaik af pigen, der helt klart var en lederskikkelse – først i Hitler Jugend, siden i modstanden mod Hitler og nazismen. Undervejs bliver vi vidne til, hvor uhyggeligt det lykkes nazismen at indfange befolkningen og lede dem i et forkert spor. Mit eksemplar af bogen er nu fyldt med understregninger af sentenser og begivenheder, som har gjort indtryk på mig.
Vi følger Sophie og de andre Schollerbørn i hjemmet, under opvæksten, i skolen, i kunstens verden, i Hitler Jugend og i modstanden. Vi følger dem også i deres søgen efter deres identitet i livet og i troens verden, hvor de langt hen ad vejen bliver præget af katolske tænkere og skribenter. Barbara Beuys, der er historiker, forfatter og journalist, tidligere redaktør for magasinet Die Stern og avisen Die Zeit, har på fremragende vis samlet denne mosaik, som gør, at man kommer til at holde af familien Scholl og ikke mindst Sophie og Hans.
Barbara Beuys biografi indeholder et væld af håndplukkede citater. Ikke løsrevne, men fint illustrative for den tekst, der skal bære historien om Sophie Scholl.
Om Sophie og Hans Scholl og ”Den hvide rose” er Thomas Mann i efterordet citeret for at sige: ”Brave, herlige, unge mennesker! Jeres død skal ikke have været forgæves, I skal ikke blive glemt! I, som, mens det stadig var nat over Tyskland og Europa, vidste og forkyndte: ’Det dages for en ny tro på frihed og ære.’”
Den flotte biografi giver et godt tidsbillede af en forfærdelig tid, men også et billede af ungdommens vovemod. Jeg kan på det varmeste anbefale at læse denne biografi, som gjorde et stort og stærkt indtryk på mig.

Barbara Beuys:
Sophie Scholl
– Pigen, der trodsede Hitler
468 sider • 399 kr.
Informations Forlag