Stærk film om de sidste dage

Sophie Sholl er en stærk film fra 2005 om rettergangen mod søskendeparret Sophie og Hans Scholl og vennen Christopher Probst.De tre unge mennesker, hvoraf den sidste var familiefar, var med i det indre oprør mod Hitler og nazismen. De producerede og delte flyveblade ud, og de malede slagord som ”Frihed” på offentlige bygninger.
Filmen er baseret på tidligere hemmeligstemplede øjenvidneberetninger og dokumenter fra Gestapos arkiv, og den giver os et godt billede af en proces mod modstandere af systemet. Umenneskelig og kold.
Filmens hovedperson, Sophie Scholl, spilles fremragende af Julia Jentsch, der formår at frembringe den sikkerhed og stolthed, som Sophie Scholl optrådte med under forhørene. Filmen formår også at skildre Sophie Scholls stærke kristne tro gennem hendes bønner og hendes møde med fængselspræsten lige inden, hun bliver henrettet i guillotinen.
Når man har læst biografien om Sophie Scholl, der primært bygger på dagbogsblade og breve, savner man forhistorien i filmen om, hvordan alle fem Scholl-søskende var dybt involveret i Hitler Jugend, også på lederplan, inden de gennemskuede nazismen og blev modstandere. Den forhistorie sætter det hele i relief.
Men selv uden forhistorien er der tale om en stærk film, der varmt kan anbefales.
Bjarne Nederby Jessen

Sophie Scholl (DVD)
119 min.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr.